Lolland-Falsters udkants-paradoks

Forståeligt undrer mange sig, når de ser de positive tal og fakta, der gælder for erhvervsvilkårene på Lolland-Falster. For ofte omtaler medierne Lolland-Falster og andre landdistrikter under betegnelser som "Udkantsdanmark", "Den rådne banan" eller med TV-titler som "På røven i Nakskov" og andre kreative one-liners.

Kontrast
Den omtale står tydeligvis i kontrast til de mange positive fakta og tal, der er gældende for landsdelens erhvervsliv, og det får nok nogle til at undre sig. Hvis man fokuserer på andelen af langtidsledige og ejendomspriser, så vil man se, at Lolland-Falster scorer lavt i forhold til de fleste andre egne i Danmark. Netop på grund af de lave bo- og leveomkostninger har landsdelen en uforholdsmæssig stor tilflytning af folk uden arbejde, typisk fra Hovedstadsområdet.

Det har betydet, at vi har opbygget en af landets mest effektive beskæftigelsesindsatser i forhold til opkvalificering og aktivering, men vi har endnu ikke lært at trylle en enkeltbillet fra Hovedstaden om til en arbejdsplads for en langtidsledig eller at gøre førtidspensionister til indtægtsgivende borgere.

Men for erhvervslivet er det til gengæld en vigtig konkurrenceparameter, at virksomheder kan etablere sig billigt, og at kommuner, jobcentre og uddannelsescentre er fleksible, effektive og i høj grad villige til at indgå dialog og finde løsninger til gavn for landsdelens virksomheder.