2020 blev et krævende år for erhvervslivet

Af Mikkel Wesselhoff, adm. direktør

2020 har uden tvivl været et ekstraordinært år, der har budt på udfordringer og situationer, som ingen havde forudset.

Selvom corona-krisen her få dage før jul har fået fornyet styrke og igen har medført skærpede restriktioner og regulær nedlukning af Danmark, så er der optimisme at spore. I England og USA er de første vaccineret, og medicinalgiganten Pfizer sender paller med vacciner ud til de hårdt prøvede amerikanere. Lad os håbe, at de historiske billeder markerer starten på pandemiens afslutning.

På verdensplan ser vi en global handel præget af protektionisme, og der hersker en stemning af utryghed landene imellem. Det er en bekymrende situation, som har ramt erhvervslivet hårdt med dyk i omsætninger på tværs af brancher, stigende arbejdsløshed, blanke ordrebøger og udeblevne betalinger og investeringer. Situationens alvor afspejles også af de offentlige finanser og et historisk fald i europæisk økonomi –  og så har vi ikke engang medtaget Brexit i den ligning.

Er der én ting, historien imidlertid har lært os, så er det, at krisetider ofte medfører vedvarende ændringer i vores samfund. Og selvom der lige nu er virksomheder, der kæmper med næb og klør for deres overlevelse, så kan krisen også vise sig at være en gylden mulighed for andre.

Fortællingen om 2020 kan hurtigt gå hen og blive en kriseberetning, men der også mange positive historier fra året, der gik, og lokalt har vi meget at se frem til. Vi er indtil videre kommet godt igennem krisen. Det samlede jobtab på tværs af de to kommuner er stort set lig nul, og antallet af virksomhedsetableringer er på niveau med antallet før krisen, og vi ser stigende interesse for at investere på Lolland-Falster.
 
Men hvad skal vi forvente af 2021? Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at arbejde og leve i skyggen af COVID 19 et godt stykke tid endnu. I Business Lolland-Falster står vi klar til at hjælpe erhvervslivet med at håndtere udfordringerne. Samtidig står vi midt i Europas største anlægsprojekt – byggeriet af Femern Bælt-forbindelsen. Vores landsdel kan se frem til at blive et regulært vækstcentrum – hvis vi vel at mærke lægger os selen for at udnytte mulighederne.

Endelig ser jeg frem til, at kommunernes og Business Lolland-Falsters fælles visions- og investeringsplan, Business i balance med naturen, for alvor får luft under vingerne. Planen er udtryk for en fælles retning og vision for Lolland-Falster: Når vi investerer i erhvervsudvikling, så følger vi principper om at give mere, end vi tager, til naturen. Vi ser allerede de første resultater af den grønne alliance, og det er bare begyndelsen.

Jeg glæder mig til at tage hul på det nye år og sammen med medlemmer, virksomheder og kommuner udnytte et vækstpotentiale, der er helt særegent for vores skønne landsdel.

På vegne af hele Business Lolland-Falster ønsker jeg virksomheder, samarbejdspartnere og interessenter glædelig jul og godt nytår.

Med venlig hilsen
Mikkel Wesselhoff, adm. direktør


Gå ikke glip af det nye
Tilmeld dig nyhedsbrevet.