Corona-krisen: Lokal el-installatør ser lyst på fremtiden

Installatørvirksomheden Obelitz med kontor og værksted i Nykøbing Falster mærker coronakrisen helt tæt på. På trods af ordrenedgang og hjemsendelser ser ejer Bo Dvinge Rasmussen (foto) dog lyst på fremtiden. 

I over 100 år har installatørvirksomheden Obelitz serviceret kunder på Lolland-Falster og omegn – de sidste 12 år med ejer Bo Dvinge Rasmussen for bordenden. Landsdelens ældste installatørvirksomhed har derfor set sin andel af krisetider, og det er langt fra krisestemning, der hersker i den 7 mand store virksomhed.

-Ser man bort fra corona-krisen, så kommer vi ud af regnskabsåret med det bedste resultat nogensinde. Jeg har nogle dygtige ansatte og trofaste kunder, så humøret er fortsat højt, selvom vi ikke undgår at blive mærket af krisen, fortæller Bo Dvinge Rasmussen.

Konkret har virksomheden måtte hjemsende to ansatte, og tilgangen af nye erhvervskunder har taget et dyk. På den positive side er antallet af privatkunder på samme niveau som før krisen.

-Erhvervskunderne udgør den største del af vores indtjening, og der har vi set en nedgang på 60 %. Det har betydet, at jeg har været nød til at hjemsende to ansatte. Det kan lyder voldsomt, og mine forventninger til 2020 er også, at det bliver med lavere kadence end forventet. Det er ikke første gang, vi oplever kriser, og vi skal nok klare den her også.

Presset storkunde kan mærkes


Én af Obelitz’ største kunder repræsenterer samtidig én af krisens største tabere. Installatørvirksomheden havde før krisen faste opgaver i Kastrup Lufthavn – det har krisen foreløbig sat på vågeblus. 

-Vi følte jo lidt, at vi havde en livslang kontrakt ude i luthavnen – og vi har løst opgaver for dem i 8 år – men når fly for 27 milliarder holder stille på landingsbanen, så har det selvfølgelig konsekvenser på alle niveauer. Vi glæder os i hvert fald til, at vi kan fortsætte arbejdet ude i lufthavnen, påpeger Bo Dvinge Rasmussen.

Selvom antallet at erhvervskundeordre er faldet markant, så er der fortsat gang i hjulene, og fremtiden er fyldt med interessante projekter.  

-Lige op til krisen var der masser af lave. Fremtiden er der ingen der kender, men vi arbejder pt. på flere projekter. Vi har en større opgave hos Guldborgsund Kommune, og vi har arbejdet på en spændende opgave hos Unicon i Sundby, som er ved at være 100 % oppe og køre.

Derudover oplever Bo, er der blandt erhvervskunderne er øget fokus på at minimere el-forbruget, og det kan betyde opgaver i ordrebøgerne.

-Vi er i dialog med flere virksomheder, der ønsker at nedbringe deres faste omkostninger på el. Med relativt enkle løsninger kan virksomhederne skære op til 75 % af den årligt omkostning og samtidig sætte pluspoint ind på klimakontoen. Vi hjælper selvfølgelig hellere end gerne med at løse de opgaver.  

Fokus på potentielle Femern-opgaver

Nyheden om at hovedanlægsfasen af Femern Bælt-forbindelse starter efter nytår, var en kærkommen nyhed for erhvervslivet på Lolland-Falster – det gælder også hos Obelitz.

-Vi håber selvfølgelig, at en lokal anlægsinvestering på over 50 milliarder kroner også kommer til at kunne mærkes i vores virksomhed. Vi har eksempelvis stor erfaring med at etablere byggestrøm, og det vil jo være oplagt, at være en del at den opgave, påpeger Bo Dvinge Rasmussen.

Forretningschef for Industri & Anlæg hos Business Lolland-Falster, Mads Stærk, ser Femern-byggeriet som en katalysator for vækst på Lolland-Falster fremadrettet.

-Anlægsaktiviteterne indebærer et massivt potentiale for lokale erhvervsdrivende – og det gælder ikke kun bygge- og anlægsvirksomheder. Danmarkshistoriens største anlægsinvestering medfører et lige så historisk vækstpotentiale på tværs af en række nøglesektorer. Der er mange virksomheder, der ligesom Obelitz mærker krisen lige nu, men der er bestemt plads til optimisme.

 


Gå ikke glip af det nye
Tilmeld dig nyhedsbrevet.