Danmarks grønneste landsdel

Ny aftale skal sikre ny grøn energiproduktion på Lolland-Falster, som i forvejen producerer mere sol- og vindenergi end øernes samlede energiforbrug.

Danmarks største producent af biogas indtager nu en nøgleposition i arbejdet med at få etableret lokal biogasproduktion på Lolland-Falster. Dermed passerer de lokale kræfter bag projektet en vigtig milepæl.

Effektivt samarbejde

Man tager nogle visionære landmænd, en handlekraftig virksomhed og en ekspert inden for feltet. Så skaber man resultater. Torsdag den 10. september 2020 skrives landbrugs- og energihistorie på Lolland-Falster, når lokale landmænd indgår en samarbejdsaftale med selskabet Nature Energy om at få tilvejebragt det nødvendige beslutningsgrundlag for at etablere to biogasanlæg på Lolland-Falster, et på hver ø.

“Biogassen fra to nye anlæg skaber ikke kun vigtige lokale produktionsarbejdspladser, men giver også en markant klimagevinst. Vi har allerede et godt samarbejde med både Guldborgsund og Lolland Kommune, sukkerproducenten Nordic Sugar samt leverandørforeningen om at få biogas til Lolland-Falster. Det kræver dog politisk vilje på Christiansborg, før vi kan etablere de to anlæg og en gasledning i regionen”, siger Ole Hvelplund, adm. direktør hos Nature Energy, der ser et stort potentiale i projektet.

Solidt beslutningsgrundlag

Målet med samarbejdet er at levere et klart beslutningsgrundlag for potentielle investorer, så de kan se den gode forretning, samt Christiansborgs-politikere, så de kan se miljø- og samfundsgevinsten ved at koble Lolland-Falster på det danske gasforsyningsnet, som lige nu kun når til Sydsjælland.

Den lokale leverandørforening bag projektet (LLFB) udgøres af lokale landmænd. En lokal biogasproduktion giver dem mulighed for at levere gylle og halm fra stalde og marker samt restprodukter fra sukkerproduktionen ind til det lokale biogasanlæg. Retur kan anlægget levere miljøvenlig gødning til markerne og grøn gas-energi til sukkerproduktionen. 

Kommunal opbakning

Udover de miljømæssige fordele vil opførelsen og driften af de to anlæg naturligvis også skabe nye lokale arbejdspladser, hvilket glæder de to borgmestre Holger Schou Rasmussen og John Brædder fra henholdsvis Lolland og Guldborgsund Kommune.
“Jeg arbejder for en målrettet grøn dagsorden, og et projekt, som bringer os i den retning, har min fulde opbakning, siger Lollands borgmester Holger Schou Rasmussen (S). Også fra Guldborgsund Kommune er meldingen positiv:
“Det glæder mig meget at se private virksomheder tage et så ambitiøst initiativ, og jeg ser frem til at se det endelig beslutningsgrundlag”, lyder det fra borgmester John Brædder (G).
 
Lokalt initiativ på global dagsorden

“Sammen med landbruget kan vi med dette projekt gøre en kæmpe forskel for den grønne omstilling, og jeg har store forventninger til, at vi kan levere et stærkt beslutningsoplæg, som baner vej for biogasproduktion på Lolland-Falster”, fortæller Jesper Thomassen, administrerende direktør for Nordic Sugar.

“Jeg håber, at politikerne vil belønne, at vi tager et lokalt initiativ på miljøets vegne”, siger formanden for leverandørforeningen, Boye Tambour. Vi har en klar ambition om bæredygtighed i vores fødevareproduktion, og jeg er sikker, at der vil være investorer, også lokale, til projektet.”

Hos organisationen Landbrug & Fødevarer følger man projektet med stor interesse:
“Der er store perspektiver i samarbejdet mellem energi- og fødevareforsyning. Begge sektorer står foran en enorm grøn omstilling, og planerne på Lolland-Falster tegner rigtig godt. For os økologer er det selvfølgelig helt centralt, at anlægget indrettes, så vi også kan bruge den afgassede biomasse”, siger Hans Erik Jørgensen, formand for Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer

Styrker Lolland-Falsters position

Samarbejdet er kommet i stand efter flere års forarbejde fra bl.a. erhvervsorganisationen Business Lolland-Falster. Forretningschef Steffen Lund er således meget tilfreds med dagens aftale.
“Det er i dag en vigtig milepæl i visionen om Grøn Gas Lolland-Falster. Det er en investering, som ikke bare vil få kæmpe betydning lokalt. Det vil helt sikkert også vil give anledning til opmærksomhed fra virksomheder og investorer i ind- og udland, fordi det slet og ret vil styrke Lolland-Falsters status som grøn energi- og fødevare-superregion.

 

Billedtekst:

Samarbejdsaftalen blev underskrevet torsdag den 10. september 2020 på Hotel Saxkjøbing i på Lolland under overværelse af borgmestrene (bagerst fra venstre) John Brædder (G), Guldborgsund Kommune og Holger Schou Rasmussen (A), Lolland Kommune. Ved bordet ses underskriverne, fra venstre: Jørgen Kjørup og Boye Tambour hhv. næstfmd. og formand for LLFB samt Peter Gæmelke og Ole Hvelplund hhv. formand og adm. direktør for Nature Energy. 

 

KONTAKT:
Boye Tambour, Formand
Leverandørforeningen LF-Biogas, LLFB
Mobil: 22 22 23 24
E-mail: bt@kaahavegaard.dk

Steffen Lund, Forretningschef, Landbrug & Fødevarer
Business Lolland-Falster
Mobil: +45 5310 0464
E-mail: sl@businesslf.dk


Gå ikke glip af det nye
Tilmeld dig nyhedsbrevet.