Høje ambitioner trods tilbagegang på Lolland-Falster

Af Mikkel Wesselhoff, CEO Business Lolland-Falster

Erhvervsklimaet på Lolland-Falster har endnu engang fået taget temperaturen i DI’s seneste undersøgelse, Lokalt Erhvervsklima 2019. Lolland-Falster lander midt i feltet. Og selvom DI’s undersøgelse, sammenholdt med 2018-udgaven, tegner et billede af ”to skridt frem og ét tilbage” for erhvervsklimaet, så er der grund til at være optimistisk.

Lolland-Falster befinder sig i en positiv erhvervsmæssig udvikling, og vi har nogle klare styrkepositioner – med globalt potentiale. Og de massive anlægsinvesteringer vil være en ren vækstkatalysator for landsdelen. Det går, om ikke ufatteligt godt på Lolland-Falster, så ufatteligt meget bedre end for 10 år siden.

Lolland-Falster over gennemsnittet

Set i forhold til overordnet erhvervsvenlighed cementerer Lolland-Falster sin rangering over landsgennemsnittet. De lokale virksomheder vurderer med andre ord erhvervsvenligheden på Lolland-Falster højere end i resten af landet. Cirka 63 % af de adspurgte virksomheder, i begge kommuner, er tilfredse eller meget tilfredse med at drive virksomhed på Lolland-Falster.

Et vækstfokuseret erhvervsliv med gode rammevilkår er helt afgørende for et Lolland-Falster i fremgang, så den vurdering er – trods en generel tilbagegang – værd at fremhæve.  

Mindre tilbagegang i 2019

Trods den positive rangering i forhold til overordnet erhvervsvenlighed og generel tilfredshed, konkluderer undersøgelsen en mindre tilbagegang i 2019. Det kan dog ses i lyset af et markant spring frem på listen i 2018 på hele 27 pladser for Guldborgsund Kommune, der i år falder 13 pladser tilbage. Lolland Kommune går 5 pladser tilbage.

Den udvikling harmonerer ikke med det høje ambitionsniveau, Business Lolland-Falster og kommunerne har lagt for udviklingen og serviceringen af det lokale erhvervsliv. Det er dog ingen hemmelighed, at vi på trods af øgede potentialer, stadigvæk er truet af demografiske og konjunkturmæssige udfordringer. De udfordringer sammenholdt med undersøgelsens konklusioner understreger vigtigheden af den fælles fokuserede erhvervsindsats og indsatsen med at understøtte og initiere vækst og udvikling lokalt og tiltrække nye virksomheder.

I Business Lolland-Falster er vi fuldt ud bevidste om udfordringerne, og vi holder derfor et fast greb for at imødegå dem.

Ambitionerne er intakte

Selvom DI’s undersøgelsen ved første øjekast kan virke nedslående, så er er målsætningen hos Business Lolland-Falster intakt. Lolland-Falster skal være det bedste sted at drive virksomhed i Greater Copenhagen.

Vi er begunstiget af en række massive investeringer de kommende år, som udnyttet rigtigt kan løfte nogle traditionelle styrkepositioner. Og vores naturlige position som et af Danmarks absolut bedste landbrugsområder kan videreudvikles til en styrkeposition på globalt niveau. Derudover er Lolland-Falster region Sjællands største turistdestination, og med en rigtig udnyttelse af potentialerne kan turismeerhvervet bidrage betydeligt til jobskabelse, samt etablere landsdelen som et nationalt turismefyrtårn.

Der er derfor ingen tvivl om, at Lolland-Falster har potentiale til meget mere, vi skal bare udnytte potentialerne. Og vi er godt i gang.

Om undersøgelsen

DI’s årlige undersøgelse, Lokalt Erhvervsklima, udkommer nu for tiende gang. Mere end 7.300 virksomheder over hele landet har i år vurderet deres kommunes indsats på en lang række områder med relevans for virksomhedernes erhvervsvilkår.

Virksomhederne giver deres bud på, hvordan de oplever bl.a. sagsbehandling, trafikforhold, samarbejdet med jobcentret og lokalplanlægning. DI kan derfor udtale sig om væsentlige forhold, som ikke indgår i de andre lignende undersøgelser – f.eks. dialogen mellem virksomhederne, de kommunale politikere og deres embedsmænd.

DI’s Lokalt Erhvervsklima er unik, fordi den kombinerer den omfattende spørgeskemaundersøgelse blandt virksomheder med en lang række officielle statistiske data om den enkelte kommune.


Gå ikke glip af det nye
Tilmeld dig nyhedsbrevet.