Flygtige fænomener og faste forbindelser

Af Mikkel Wesselhoff, adm. direktør, Business LF

Nogle kan have svært ved at se de store byer snuppe de store events. Men der er noget der har langt større værdi.

Næste år kommer verdens største cykelløb, Tour De France, til Danmark. Enkeltstarten i København på 13 km. kommer til at koste københavnerne tæt på 50 mio. kr. 

Mens cykelstjernerne bliver skudt i gang på H.C. Andersens Boulevard, vil der på Lolland-Falster være fuld gang i byggeriet af 18 kilometer danmarkshistorie. Prisen er over 60 mia. kr., og den betales i sidste ende af brugerne, med staten som låntager, og med støtte fra EU.

Når enkeltstarten i København afsluttes, samme dag den begynder, rykker verdens største cykelløb videre til næste startposition. Når Femern-tunnelen er færdig om ca. 9 år, vil verdens længste sænketunnel være en permanent tilbygning på Lolland-Falster i mindst 120 år. 

Flygtige fænomener kan virke umådeligt attraktive – eller skræmmende som fx. coronavirussen – men det er de faste forbindelser, som skaber forudsætningerne for varig vækst. Og med faste forbindelser tænker jeg ikke kun på den kommende Femern Bælt forbindelse.

Lynhurtig fælles indsats 

Da statsministeren gik på tv og lukkede landet ned den 11. marts, oprettede vi hos Business Lolland-Falster samme aften en telefon-hotline, så alle virksomheder i landsdelen havde et sted at hente hjælp. Lolland og Guldborgsund kommuner leverede et økonomisk bidrag, så vi har kunnet levere en ekstraordinær indsats, og siden krisens udbrud har vi været i kontakt med op mod 700 virksomheder. Den indsats er et udtryk for en meget stabil og tillidsfuld forbindelse mellem de to kommuner og kommunerne og erhvervslivet imellem.

Hvis Coronakrisen var en test på, hvorvidt viljen og evnen til sammenhold og samarbejde på Lolland-Falster er til stede, så bestod landsdelen med et 12-tal.

Vigtig timing forud for Femern

Jeg er meget bevidst om, at det er for tidligt at sige noget om, hvad coronakrisen kommer til at koste vores lokale erhvervsliv, og at vi stadig risikerer nye udfordringer pga. virussen. Regeringen og Folketinget samt vores regionale og statslige samarbejdspartnere fortjener også ros, men jeg tillader mig alligevel at glæde mig over, at vores lokale samarbejde har vist sig så kompetent i forhold til både beslutninger og handlinger.

Så coronakrisen har på sin vis dokumenteret – med den helt rette timing kort før startskuddet til Femern-byggeriet – at landsdelen bedre end nogensinde er klar og parat til at håndtere iværksætteri og vokseværk i eksisterende virksomheder samt nyetableringer fra ind- og udland. 

Landsdelen er klar

Vi har den nødvendige infrastruktur i forhold til beslutningsgange, rådgivningsressourcer, rekruttering og virksomhedssamarbejde mv. i forhold til at kunne skalere op og betjene både flere og større spillere i vores lokale erhvervsliv, og vi kan løbende tilpasse os nye krav og kriser. Og så har vi en base bestående af en masse hamrende dedikerede virksomheder, hvoraf de fleste er kommet klogere og dermed styrket ud af coronakrisen. 

Jeg lader gerne andre nyde store flygtige fænomener. For det er de gode forbindelser, der afgør fremtiden. Og dem har vi.


Gå ikke glip af det nye
Tilmeld dig nyhedsbrevet.