Fra karantæne i smertehelvedet til genåbning af jobmarkedet

Foto: Lolland-Falsters Folketidende

En knæoperation havde sendt Michael Schmidt ud af arbejdsmarkedet i flere års smertekarantæne på sofaen. Gennem programmet Rekruttering fra Kanten på Lolland-Falster fandt Michael Schmidt (foto) det perfekte match hos VVS-eksperten i Nykøbing Falster, hvor han i løbet af corona-tiden har fået en ny nøglerolle.

18 timer på sofaen om dagen. En cocktail af Netflix og mere end 20 forskellige typer af smertestillende piller. Sådan så hverdagen ud for Michael Schmidt indtil for et år siden.

”Jeg var kommet så langt ud, at jeg ikke længere kunne kende forskel på mine børn,” mindes Michael Schmidt.

20 år som selvstændig gulvlægger endte brat for Michael Schmidt, da en knæoperation gik galt. Herefter fulgte en lang genoptræning og praktikperioder i større butikskæder, dog uden at det førte til ansættelser. Smertehelvedet tog til dag for dag og satte Michael Schmidt i karantæne uden nogen horisont for en genåbning af hans vej på arbejdsmarkedet. Gennem programmet Rekruttering fra Kanten på Lolland-Falster kom Michael Schmidt i praktik hos VVS-eksperten i Nykøbing Falster, en praktik, der mundede ud i lønnede timer. Siden februar i år har Michael Schmidt været fastansat som flexjobber i butikken, der sælger VVS-udstyr.

”I Rekruttering fra Kanten har vi nogle særlige muligheder for overgangsperioden mellem praktik og lønnede timer, hvor virksomheden bliver klædt bedre på til at kunne hjælpe borgeren. Samtidig har vi lavet en screening af Michaels CV fra tiden, før han blev selvstændig, samt virksomhedens behov,” forklarer virksomhedskonsulent i Guldborgsund Kommune, Mette Aagaard, om vejen til det perfekte match mellem borgeren og virksomheden.

Den rette timing

VVS-ekspertens flex-ansættelse af Michael Schmidt skulle vise sig at have den helt rette timing, da butikken fik brug for ekstra mandskab.

”Siden december 2019 havde vi planlagt en flytning af butikken. Lige inden corona-nedlukningen blev vi bedt om at udlåne en af vores faste medarbejdere til afdelingen i Næstved. På grund af kon-cernens forholdsregler kunne medarbejderen ikke bare komme tilbage til Nykøbing for at hjælpe med de daglige opgaver og flytteprocessen,” fortæller regionschef i VVS-eksperten, Henrik Clausen.

”I denne tid har Michael Schmidt virkelig vist sig at være guld værd. Han har taget et stort ansvar i butikken og sørget for, at kunderne føler sig trygge og godt tilpas, og samtidig har han været med til at planlægge flytteprocessen med stor fleksibilitet,” bekræfter butikschef, Cim Erik Strømsholt og supplerer: ”Uden Michael havde vi ikke været klar til at flytte butikken til Herningvej som plan-lagt.”

Ingen efterladte

Når Michael Schmidt i dag møder ind på arbejde, mødes han af et sammenhold mellem kollegaerne og en levende omgangstone. Alle hjælper hinanden, og hvis kroppen en dag siger fra på nogle opga-vetyper, tager Michael Schmidt sig bare af andre opgaver.

”Der er en god fleksibilitet i arbejdet og en gensidig forståelse, hvor jeg kan bidrage med det, jeg kan. Det er glæden i arbejdsdagen, der gør hele forskellen. Jeg ved ikke, om man kan sige, at det er smertelindrende at gå på arbejde, for det gør stadig meget ondt nogle dage, men jeg er ikke længere lammet af smerter,” siger Michael Schmidt, der heller ikke længere er afhængig af smertestillende medicin.

Udover at være glade for Michael Schmidt ligger det også VVS-ekspertens DNA at tage et socialt ansvar ved at hjælpe udsatte borgere ind på arbejdsmarkedet.

”Jeg ser det som en pligt for større virksomheder at tage et socialt ansvar, så ingen efterlades på ve-jen. Når vi har taget praktikanter ind, er det naturligvis ikke hver gang, at der er et perfekt match. Men når der er, har det givet en stabil og pålidelig arbejdskraft, og samtidig skaber det en menne-skelig mening i arbejdsdagen,” fortæller Cim Erik Strømsholt.

Michael Schmidt påpeger selv, at han ikke ved, hvor han ville have været i dag, hvis ikke praktikpe-rioden hos VVS-eksperten havde budt sig.

”Jeg havde nok fortsat ligget derhjemme på sofaen uden noget som helst perspektiv og uden at kunne kende forskel på mine børn. Det har givet mig meningen med livet tilbage at være kommet ud og have fået en hverdag på arbejdsmarkedet,” afrunder Michael Schmidt.

Om Rekruttering fra Kanten på Lolland-Falster

Rekruttering fra Kanten på Lolland-Falster er et projekt, der skal afbøde den mangel på arbejds-kraft, der forventes i de kommende år. Lolland og Guldborgsund Kommune er gået sammen med det lokale erhvervsliv, Business Lolland-Falster samt videns- og netværkshuset Cabi med målet om at give 850 borgere en tilknytning til arbejdsmarkedet gennem konkrete forløb i virksomhederne. Initiativet er støttet af Den A.P. Møllerske Støttefond. Projektet har på nuværende tidspunkt ført til 159 ansættelsesforhold.
Om VVS-eksperten

Læs mere om VVS-eksperten på https://www.vvs-eksperten.dk


Gå ikke glip af det nye
Tilmeld dig nyhedsbrevet.