Fra praktik til job: Lokale virksomheder og kommuner står sammen om den sociale jobindsats

I slutningen af juni havde Guldborgsund Kommune arrangeret en bustur til tre lokale virksomheder for borgere uden tilknytning til arbejdsmarkedet. Det skete gennem projektet “Rekruttering fra Kanten på Lolland-Falster”, som Business Lolland-Falster er partner i.

 

”Det hér er Torsten. Han startede i praktik for seks-syv måneder siden, og nu arbejder han hér fast tre dage om ugen.”

Sådan siger forretningschef for Car Center i Nykøbing Falster, Lars Sørensen, mens han giver Torsten et faderligt klap på skulderen og beder ham om at træde frem og fortælle sin historie. Foran Torsten står en række borgere uden særlig tilknytning til arbejdsmarkedet – en situation, som han selv stod i for blot syv måneder siden.

Torstens historie vender vi tilbage til.

På denne solskinsfyldte onsdag har Guldborgsund Kommune inviteret borgere på kanten af arbejdsmarkedet på besøg i tre virksomheder, der er ambassadører for Rekruttering på Kanten. Målet er at give borgerne viden om virksomhederne, så der kan blive skabt et match mellem borgeren og en virksomhed med henblik på praktik og muligvis et job.

Det fortæller Mette Aagaard, der er en af turens to koordinatorer.

”Det handler om at give borgerne et andet billede af virksomhederne, så de får rystet tidligere oplevelser af sig. Samtidig får vi mulighed for at lære borgerne bedre at kende, så vi kan skabe et bedre match mellem borger og virksomhed,” forklarer Mette Aagaard.

Turens første stop er ved Wax Facility Service i Nykøbing Falster, hvor virksomhedens direktør fortæller om vejen fra praktik til en fleksibel ansættelse af en medarbejder.

 

Et job med mening og glæde

Efter morgenkaffen går turen videre til Car Center i Nykøbing, hvor Torsten og Lars Sørensen tager imod bussens deltagere med Torstens gode historie.

”Jeg er blevet en helt anden, bare fordi jeg har noget at stå op til om morgenen. Arbejdet er som en form for terapi,” forklarer Torsten, der tidligere led af angst og OCD.

Torsten blev ansat i praktik i Car Center for at gøre rent i nogle timer om ugen, men Torstens opgaveportefølje blev hurtigt udvidet. Torsten blev ansat tre dage om ugen til opgaver inden for rengøring, klargøring af biler og forefaldende opgaver.

”Nøglen til succes er ’No Stress’. Torsten får helt frie rammer til at løse sine opgaver, og han gør det langt hurtigere, end både han og jeg havde forventet,” siger Lars Sørensen, der samtidig understreger, at det er afgørende, at der er en god kemi.

Da tilbuddet om deltagelse i Rekruttering fra Kanten kom, var Lars Sørensen først tilbageholdende. Han bekymrede sig om brugen af tid og ressourcer, men i dag ser Lars Sørensen, at han kun har vundet.

”Projektet bidrager med mening og glæder til et andet menneskes liv. Glæde smitter – og det gør det dejligt at være sammen,” forklarer Lars Sørensen.

Efter frokost blev busturen afsluttet ved Spar min Købmand i Horbelev, der også kunne fortælle den positive oplevelse af at deltage i Rekruttering fra Kanten som virksomhed.

 

Fleksible rammer

En af busturens deltagere er 40-årige Katja, der med sine egne ord har været inde og ude af systemet gennem mange år. Katja er kommet sig over sin psykiske lidelse, men har en søn med aspergers. Han kan ikke altid være i skole på fuld tid og skal ofte hentes, og derfor er det også svært for Katja at passe et job på fuld tid.

”Jeg er meget motiveret for at finde et arbejde, blive en del af et fællesskab og yde mit bidrag, når der tages hensyn til min historie og min families behov. 20 timer med fleksibel arbejdstid er et stort ønske for mig, og jeg er bestemt klar til at lære nyt,” forklarer Katja, der oprindeligt er uddannet inden for salg.

”Det er meget bekræftende for mig at deltage på en bustur som denne. Jeg har lært en del om virksomhederne, og det betyder meget at høre historierne fra virksomhederne. Det viser, at det virkelig kan lade sig gøre at få et job gennem praktikperioden,” siger Katja håbefuldt.

 

Ikke gratis arbejdskraft

Det er et kardinalpunkt i Rekruttering fra Kanten, at der under praktikforløbene ikke er tale om gratis arbejdskraft. Virksomhederne bliver en del af en social indsats og investerer sin tid i at hjælpe et menneske på rette kurs ind på arbejdsmarkedet.

”Når man kommer i praktik gennem Rekruttering fra Kanten, er det vigtigt, at praktikanten arbejder på lige fod med virksomhedens andre medarbejdere. Det kræver, at vi ændrer mindset’et på arbejdsmarkedet, for alle har noget at bidrage med, og det kræver bare det rigtige match mellem virksomhed og medarbejder,” forklarer busturens anden koordinator, Tobias Beinthin.

Tobias Beinthins mål er at give så mange borgere som muligt en tilknytning til arbejdsmarkedet, og han husker en særlig episode i Rekruttering fra Kanten, hvor han blev positivt overrasket.

”Jeg kom ud til en opfølgningssamtale i midten af en praktikperiode for at finde ud af borgerens mulighed for fremadrettet at få et job i virksomheden. Da vi satte os til bordet, viste det sig, at borgeren allerede var blevet ansat. Det var en god nyhed, og samtidig lidt skuffende, for hvad skulle vi så tale om?”

Busturen har også åbnet deltagernes øjne for andre jobmuligheder. En af deltagerne, der generelt var meget indelukket havde stirret sig blind på ét fag, har nu selv taget kontakt til Jobcentret og afsøger muligheden for praktikforløb i andre brancher.

 

Partnerskab for at afbøde mangel på arbejdskraft

Rekruttering fra Kanten på Lolland-Falster er et projekt, der skal afbøde den mangel på arbejdskraft, der forventes i de kommende år. Lolland og Guldborgsund Kommune er gået sammen med det lokale erhvervsliv, Business Lolland-Falster samt videns- og netværkshuset Cabi med målet om at give 850 borgere en tilknytning til arbejdsmarkedet gennem konkrete forløb i virksomhederne.

Indtil videre har 51 lokale virksomheder meldt sig som ambassadører for Rekruttering fra Kanten, og mere end 590 borgere fra de to kommuner har allerede været visiteret til indsatsen, der løber frem til udgangen af 2021.

Rekruttering fra Kanten på Lolland-Falster er et partnerskab mellem Lolland og Guldborgsund Kommune, Business Lolland-Falster, 3F, Erhvervspark Lolland, videns- og netværkshuset Cabi samt analysevirksomheden LG Insight. Initiativet er støttet af Den A.P. Møllerske Støttefond.

 


Gå ikke glip af det nye
Tilmeld dig nyhedsbrevet.