Generationsskifte er en tillidssag

Hos Revisionsfirmaet Aage Maagensen oplever man for tiden især tilgang af kunder der ønsker hjælp til generationsskifte af landbrugsejendomme. Mød revisionsfirmaet som selv har eksisteret i mere end én generation.

Generationsskifte af en landbrugsejendom er en kompliceret affære både økonomisk og følelsesmæssigt. For hvem skal tage over efter dig, måske skal du vælge mellem flere børn eller måske har du slet ikke nogen?
-Det vigtigste i forbindelse med generationsskifte, siger økonomikonsulent i landbrugsafdelingen, Karsten Beske, er, at man kommer i gang i god tid. Der er mange måder at gennemføre et generationsskifte på og samtidig er der samfundsmæssige faktorer der påvirker markedet, fortæller han.

Tænk 30 år frem
Forretningschef i Business Lolland-Falster, Steffen Lund, mener at et succesfuldt generationsskifte er en vigtig forudsætning for en virksomheds rentabilitet i fremtiden.
-Etablering og generationsskifte er en af de allervigtigste begivenheder i en landbrugs-/fødevare-virksomheds udvikling i mindst en generation frem, siger han. Det vil sige de næste 30-40 år. Det er betydelige aktiver der indgår, og samtidig er der for de familie-ejede virksomheder også følelser og veneration involveret. Derfor er det, set med Business Lolland-Falsters øjne, en afgørende faktor at etableringen/generationsskiftet fungerer optimalt.

Vær på forkant
At give sin landbrugsvirksomhed videre til næste generation, eller måske beslutte sig for at afhænde den, er en langvarig proces, og forud ligger en lang række økonomiske og private overvejelser.
-Vi kan godt finde på at skubbe lidt på, fortæller Karsten. Vi bringer i hvert fald emnet op til den årlige regnskabsmøde med alle vores kunder, fordi vi ved, at det kan være svært for landmændene selv at tage skridtet. Vi kalder det en afviklingsstrategi, og den er meget lig den enhver anden virksomhed bør tage stilling til, siger han.

Pessimistiske banker
Strukturerne i landbruget går mod større enheder og på Lolland-Falster ligger der store værdier i ejendomme og jord.
-Landbruget hernede står på et solidt fundament, men indtjeningen har været presset de senere år, og det kigger bankerne en del på. Derfor er det vigtigt, at vi kigger på hele bedriften med åbne og realistiske øjne, siger Karsten Beske.

Se i øjnene
Derfor bringer revisionsfirmaet generationsskifte på banen i god tid. Og de inddrager helst hele familien.
-Vi mener det er bedst og klogest at inddrage hele familien i den slags, siger Karsten Beske. Det kan være nødvendigt at forklare arvingerne hvorfor der er forskel på arven, og her agerer vi mellemmand, samtidig med, at vi tør at stille de følsomme spørgsmål.
-Tiden med stokroseidyl foran stuehuset er for længst slut, siger Karsten Beske. Landbrug i dag er store virksomheder med betydelige værdier, fokus på indtjening og en indtjening der stiller store krav til den produktionsmæssige og økonomiske ledelse.

Revisionsfirmaet Aage Maagensen har eksisteret siden 1915 og beskæftiger i dag 45 medarbejdere i Nakskov, Maribo og Nykøbing F.
Firmaet har specialister indenfor generationsskifte og rådgivning om skat, økonomi samt regnskab både for landbrug, men også andre brancher.


Gå ikke glip af det nye
Tilmeld dig nyhedsbrevet.