God sommer

Nogle har allerede slået autosvaret til, og for de fleste venter sommerferien lige om hjørnet. Derfor vil jeg benytte lejligheden til at ønske rigtig god sommer og give en status på udviklingen.

Den aktivitet, vi oplever i Business LF, står i stærk kontrast til nedlukningen, og jeg går på ferie med en udpræget optimisme på landsdelens vegne.

Under krisen er ledighedstallene ikke steget markant, og inden for de næste par måneder forventer vi at ramme samme niveau som før COVID-19.

I 2020 blev der etableret 673 nye virksomheder på Lolland-Falster mod 672 virksomheder i 2019. 1. kvartal 2021 viser samme tendens, og der er således etableret 204 nye virksomheder mod 194 i samme periode sidste år.

Antallet af konkurser er tilsvarende på et relativt lavt niveau, hvor vi i 2019 oplevede 24 konkurser, mens der for 2020 har været 33 konkurser. Lokalt taler erhvervsstrukturen med mange bygge- og anlægsvirksomheder, et ekstraordinært aktivitetsniveau og en solid turismesæson i 2020 for, at vi undgår det helt store konkursspring.

På turismefronten meldes om stort set udsolgt, og tallene for de sidste 6 måneder viser kun et fald på 5 % ift. samme periode sidste år, væsentligt bedre end landsgennemsnittet. Ser man på tallene uden hoteller og feriecentre, har vi haft en fremgang på næsten 50 %.

Business LF har længe fortalt historien om Lolland-Falster som Danmarks nye vækstområde. Og den seneste tids mediedækning og aktivitet understreger, at Lolland-Falster ikke er der, hvor Danmark ender, men der, hvor væksten for alvor begynder. Så sent som i sidste uge dækkede TV2 nyheden om bevarelsen af den kommende tunnelelementfabrik og 1.500 lokale arbejdspladser. Femern-effekten er for alvor ved at brede sig i landsdelen.

Alt i alt tegner det lyst for Lolland-Falster. Vi befinder os i starten af et årti med uhørt aktivitet, og vi er i fællesskab godt i gang med trække Lolland-Falster i en retning, der skal sikre udvikling langt ind i fremtiden.

God sommer


Gå ikke glip af det nye
Tilmeld dig nyhedsbrevet.