Grøn Gas Lolland-Falster: Procesvirksomheder bakker op om biogasprojekt

Udsigterne til en mulig omstilling fra sorte energikilder til lokalproduceret naturbiogas møder nu opbakning fra flere lokale procesvirksomheder. Metalcolour og Crispy Food Nordic – Nakskov ser biogassen som et oplagt valg i deres grønne omstilling. Business Lolland-Falster vurderer, at lokal biogasproduktion kan få stor betydning for erhvervsudviklingen på Lolland-Falster.

Selvom planerne om at forbinde Lolland-Falster og Sjælland med en 115 km. lang biogasledning fortsat mangler endelig godkendelse, så vækker muligheden for en grøn energiforsyning begejstring hos flere lokale virksomheder. Business Lolland-Lolland glæder sig over opbakningen.

-Vi har arbejdet på at kvalificere natur- og biogasaktiviteterne i mere end et år. Vi befinder os fortsat et stykke fra målstregen, men det er meget positivt med den brede interesse og opbakning fra både landmænd og procesvirksomheder, udtaler forretningsudvikler hos Business Lolland-Falster Christian Høegh.

Metalcolour i Nykøbing er én af de procesvirksomheder, der håber på, at projektet bliver er realitet. Virksomheden oplever et stigende fokus på bæredygtig produktion fra kunderne, og regeringens målsætning om at reducere CO2-udslippet med 70 % i 2030 sætter en tyk streg under behovet for grøn omstilling.  

-Det er et spørgsmål om at imødegå en stigende efterspørgsel fra kunderne og bidrage til regeringens klimamålsætninger. Vi har en pligt til at agere miljøbevidst, og vi arbejder allerede med en femårsplan, der skal reducere vores CO2-aftryk. I den forbindelse kan jeg kun se fordele ved at anvende lokalproduceret biogas, understreger Plant Manager Jakob Søndergaard Nielsen. 

Jakob Søndergaard Nielsen bakkes op at fabrikschef hos Crispy Food Nordic – Nakskov Mark Christian Harrod Hansen.

-Vi støtter op om FN’s verdensmål, og det indebærer blandt andet ansvarligt forbrug og produktion. Vi investerer de kommende år millioner i at optimere vores produktionsudstyr mod bæredygtig produktion, og muligheden for en lokal, grøn energiforsyning er oplagt i de bestræbelser. Alternativet er at få transporteret gassen ind udefra, og det giver ikke mening ud fra et miljø- og klimahensyn.

I Business Lolland-Falster ser man et stort potentiale i tilkoblingen, etableringen af lokal biogasproduktion og muligheden for at tilbyde lokale virksomheder en grøn energiforsyning. I samme perspektiv kan en eventuel skrinlægning af projektet have store konsekvenser for procesvirksomheder og den generelle erhvervsudvikling.

-Set i et tiltrækningsperspektiv får virksomhederne et stærkt incitament til at etablere sig i landsdelen. Flere og flere virksomheder ønsker nemlig at basere deres produktion på grøn energi. Derudover står bl.a. sukkerfabrikkerne over for at skulle omstille sig fra kul og olie til biogas, og biogasledningen sikrer en let omstilling. Vi har nu muligheden for at få infrastrukturen til den grønne energi på plads. Muligheden for grøn energiforsyning styrker Lolland-Falsters erhvervsprofil med et kvantespring, påpeger forretningschef for Landbrug & Fødevarer Steffen lund.

Den samlede investering ved etablering af biogasledning og biogasanlæg løber op i 1 mia. kr., og de to lokale anlæg forventes at beskæftige 16-20 personer, når de er i drift.


Gå ikke glip af det nye
Tilmeld dig nyhedsbrevet.