Hovedstaden inviterer Lolland-Falster til bordet

Landbrug og fødevareproduktion er en del af Lolland-Falsters DNA. Landsdelen tæller en lang række fremtrædende landbrug og fødevarevirksomheder, men hvad skal der til for, at disse erhverv for alvor får lov at blomstre og medvirke til at løfte og udvikle regionen? Sådan lød oplægget til en debat lørdag den 18. juni på Folkemødet på Bornholm.

Ordstyrer Rulle Grabow krævede klare udmeldinger fra debattørerne i forhold til, hvad de hver især helt konkret vil gøre for at bidrage til, at vækstpotentialet i landbruget på Lolland-Falster kan blive forløst. Borgmester John Brædder, Guldborgsund Kommune, slog fast, at når Lolland-Falsters kommuner samstemmende melder ud, at de vil være det bedste sted at drive virksomhed i Greater Copenhagen i 2020, så gælder det bestemt også for landbruget.

Der var enighed i debatpanelet om, at der er uforløste vækstpotentialer indenfor landbrug- og fødevareområdeti forhold til at søge hen mod mere attraktive – eller rettere: velbetalte – afgrøder, f.eks. indenfor økologi. Dette kræver dog en dyrkningomlægning hos den enkelte landmand, som kræver en vis sikkerhed for, at man også kan sælge sin produktion, sagde John Brædder.

Det kunne Rasmus Kjeldahl, bestyrelsesformand, Københavns Madhus levere. Han inviterede Lolland-Falster med i Madfællesskabet. Det er et samarbejde mellem Københavns Kommune, Lejre Kommune og Bornholms Regionskommune med Københavns Madhus som tovholder. Målet med samarbejdet er få flere lokale fødevarer fra de omliggende områder ind til hovedstaden, hvor der er et stort marked for kvalitetsfødevarer.

Deltagerne i debatten var: Lars Hvidtfeldt, Viceformand, Landbrug & Fødevarer. Henrik Høegh, Viceborgmester, Lolland Kommune. Rene Christensen, Finansordfører, Dansk Folkeparti. Jørgen Dejgård Jensen, Professor, KU.Rasmus Kjeldahl, bestyrelsesformand, Københavns Madhus.


Gå ikke glip af det nye
Tilmeld dig nyhedsbrevet.