Inspektion af fremtidens planteproduktion på Lolland-Falster

6 lokale landmænd deltager i et Business Lolland-Falster initieret projekt, der skal indsamle erfaringer omkring dyrkning af vinterærter. Projektet skal udvikle nye afgrøder og produktioner til landbrugene i landsdelen. Spørgsmålet er, om vinterærterne har overlevet vinteren?

Tilbage i december kom vinterærterne i jorden og i sidste uge blev der gjort status på dyrkningsforsøget på en mark på Lolland. Christian Høegh fra Business Lolland-Falster og de 6 deltagende landmænd var samlet til en lille markvandring for at gøre status på afgrødens vækst.

-Vinteren kom sent i marts, og mange nætter i april bød på frost. Det har hæmmet væksten i vinterærterne, men overordnet set er vi fortrøstningsfulde, fortæller Christian Høegh.   

Ærterne er sået på flere forskellige måder, så der var rig mulighed for at udveksle erfaringer og viden omkring dyrkningsprocessen. Især så-tidspunktet har også været utrolig afgørende for udviklingen i de enkelte marker.

Generelt er der positive forventninger omkring dyrkningen og perspektiverne, og under markvandringen blev der talt livligt om, hvordan man forbereder jorden bedst muligt til næste dyrkning. Testmarkerne bliver inspiceret igen i juni måned for at følge op på udviklingen. Der er sået økologiske og konventionelle vinterærter, og begge dyrkningsformer har et potentiale i forhold til vinterærterne.

-Målsætningen er at producere nye klimavenlige proteinafgrøder med potentiale for at skabe nye lokale værdikæder – det vil betyde lokale arbejdspladser. Projektet repræsenterer en ambition om at styrke fremtidens planteproduktion på Lolland-Falster – til gavn for hele landsdelen, påpeger forretningsudvikler Christian Høegh.

Status på Lupiner

Business Lolland-Falster har hjulpet et medlem i projektet omkring dyrkning af lupiner.

Projektet handler om at teste forskellige sorter af lupiner i økologiske dyrkningsforsøg. Formålet er at finde de sorter, der egner sig bedst i produktionen af plantebaseret protein. Forsøget er sæt i værk i samarbejde med VKST og økologisk landsforening, og er et match mellem to af medlemmer i Business Lolland-Falster.  

På nuværende tidspunkt er lupinerne spiret fint frem, og Business Lolland-Falster og landmændene arbejder på, at det for alvor kan betale sig at dyrke afgrøden i Danmark igen.  

Status på Quinoa

Grundlaget for høsten af quinoa i 2020 er lagt i jorden, og Danish Quinoa Group (DQG) har ansat en sælger for at udbrede budskabet endnu mere omkring den lollandske quinoa.

Der har været en stor interesse for det økologisk dyrket quinoa fra Lolland-Falster, og derfor har DQG også øget det økologiske areal markant til høsten i 2020.

DQG har lige som sidste år satset 100% på de saproninfrie sorter. Baggrunden for at dyrke en saproninfri sort er at give forbrugeren en større sikkerhed for en god smagsoplevelse, da bitterstoffet er fjernet.

DQG har i samarbejde med Maribo Hilleshög fået fødevaregodkendt en renselinje på Maribo Hilleshögs site i Holeby, og netop her blev høsten for 2019 også oprenset, så den er fødevaregodkendt.

DQG oplyser, at hvis der skulle være interesseret købere af dansk produceret quinoa kan de enten besøge https://www.dqg.dk eller kontakte sælger Steen Kruse på tlf: 29264419

På billedet nedenfor ses den nye økologiske quinoa, som lige er fremspiret.

 

 

 


Gå ikke glip af det nye
Tilmeld dig nyhedsbrevet.