Lokal virksomhed forhandler fremtidens førerløse landbrugsrobotter

Hvis det står til virksomheden FMR Maskiner i Nykøbing, skal de danske landmænd i fremtiden bruge færre timer i traktorerne – den opgave skal førerløse robotter varetage. Det er ikke kun en fordel for landmanden. Miljøet får også gavn af fremtidens effektive landbrugsrobotter.

Fra hovedkontoret på Københavnsvej 2 i Nykøbing Falster har FMR Maskiner forhandlet og repareret traditionelle landsbrugsmaskiner i en menneskealder – og det bliver de ved med. I 2018 indgik virksomheden imidlertid et samarbejde med robotvirksomheden AgroIntelli. Samarbejdet gør FMR Maskiner eneforhandler på landbrugsrobotten Robotti i Danmark – og den er alt andet end traditionel.     

– Den helt store fordel ved Robotti er, at den kan køre autonomt. Det vil sige uden en fører. Den får et kort over marken og så kører den selv og gør det, den skal – og den stopper ikke, fortæller Henrik Rasmussen (foto), der er direktør og maskinhandler hos FMR Maskiner.

For både AgroIntelli og FMR Maskiner repræsenterer partnerskaber starten på en ny æra i landbruget med introduktion af en den første kommercielt bæredygtige landbrugsrobot.

Mere effektiv drift

Robotti kan varetage en række opgaver inden for afpudsning af frøgræsmarker, halmstrigling, såning af efterafgrøder, radrensning og lettere jordbearbejdning. Og det frigiver ressourcer andre stedet i driften.

-En mere automatiseret drift vil reducere mandetimer og lønudgifter, og landmanden kan fokusere på andre opgaver, mens maskinen gør sit arbejde. En højere grad automation er jo en tendens, man ser på tværs af alle sektorer, også i landbruget – i sidste ende handler det om fortsat at være konkurrencedygtig, påpeger Henrik Rasmussen.

Robotti har dog ikke kun en positiv effekt på ressourceforbruget og bundlinjen ude hos landmændene

–robotteknologi i landbruget kan få den samme betydning på gårdene som da traktoren i sin tid erstattede hesten” bemærker Steffen Lund, forretningschef for Landbrug & Fødevarer i Business LF, og fortsætter ”..rettidig ukrudtsbekæmpelse, eksempelvis, er en af de største udfordringer i både konventionel og økologisk planteavl, og her er en løsning med stor præcision, skånsom færdsel i marken, og store besparelser på dyrkningsomkostninger, der normalt skal bruges på de mere specielle afgrøder”.

Et sejt træk

Selvom Henrik Rasmussen ikke er i tvivl om, at førerløse robotter bliver fast inventar på de danske- og udenlandske marker i fremtiden, så kræver det imidlertid en kulturændring ude hos landmændene.

-Jeg joker lidt med, at Robotti er den maskine, der har genereret mest omtale uden at salget for alvor er fulgt med – men vi befinder os stadigvæk tidligt processen. Alle kan forholde sig til en traktor – en førerløs robot er en anden sag. Men fordelene ved Robotti og konsekvenser ved ikke at omstille sig til automation gør, at vi ikke er tvivl om, at det her fremtiden, slutter Henrik.  

Læs mere om FMR-maskiner: www.fmr.dk

Læs mere om Robotti: www.agrointelli.com/robotti-diesel.html


Gå ikke glip af det nye
Tilmeld dig nyhedsbrevet.