Millionsatsning på bioøkonomi

Som den første danske kommune investerer Guldborgsund Kommune nu massivt i bioøkonomi. Det sker via en økonomisk indsprøjtning på 10 millioner kroner og tilknytning af op til 50 nationale og internationale forskere i et nyt vækstcenter, som er det første af sin art i Danmark.

Rester er ressourcer
Bioøkonomi dækker over muligheden for at omdanne uudnyttede organiske ressourcer til nye formål. Eksempelvis kan halm, roetoppe, træ og gylle bruges til at fremstille ny bæredygtig emballage, rengøringsmidler og energi til gavn for eksempelvis landbrugssektoren, fødevareindustrien, medicinalbranchen og produktionsindustrien.

Kæmpe potentiale
Bioøkonomien på Lolland-Falster blev for alvor skudt i gang, da Danmarks første konference for bioøkonomi blev afholdt i Nykøbing Falster i februar 2016. Det nye vækstcenter bliver vært for den næste konference, Dansk Bioøkonomi Konfernce 2017, der afholdes 11. oktober.

Morten Karnøe Søndergaard, professor på Aalborg Universitet, vurderer, at det nye vækstcenter kommer på det helt rette tidspunkt:
”Der kan med de rette satsninger skabes hundredevis af arbejdspladser og dermed skabes et løft for hele Lolland-Falster. Der er tale om potentiale i milliardklassen. Landsdelen har en unik mulighed, og det samme har udefrakommende investorer. Mulighederne og timingen er rigtig lige nu,” siger professoren.

Samarbejde lokalt og nationalt
Vækstcentret har indtil videre indgået lokale samarbejder med Business Lolland-Falster og CELF (Center for Erhvervsrettede uddannelser Lolland Falster). Derudover har centret bl.a. også allieret sig med Gate21, der i starten af året indgik samarbejdsaftale med Lolland Kommune om at skabe arbejdspladser gennem bæredygtig energiproduktion.

Ifølge rapporten ”Grøn vækst i Danmark og Greater Copenhagen” fra konsulenthuset Damvad kan det globale marked for grønne løsninger inden for 20 år kan skabe en meromsætning på 271 mia. kr. og 95.000 nye grønne job i Danmark.

Om Bioøkonomisk Vækstcenter Guldborgsund:
Bioøkonomisk Vækstcenter Guldborgsund arbejder for at skabe ny viden og realisere nye projekter inden for bioøkonomi, herunder en række forprojekter, der kortlægger værdikæder baseret på biomasse. Formålet er at skabe lokale arbejdspladser og ikke mindst at skabe grundlaget til bæredygtige løsninger til glæde for hele Danmark.

Vækstcentret arbejder blandt andet på et projekt sammen med Teknologisk Institut, hvor formålet er at udtrække eksempelvis proteiner og aminosyrer fra larver dyrket på tang og rullegræs, der er opskyllet på kommunens 328-kilometer kyst. Læs mere på hjemmesiden.


Gå ikke glip af det nye
Tilmeld dig nyhedsbrevet.