Moderne på den gammeldags måde

En gang sejlede postbåden med post til øerne i Nakskov Fjord. I dag sejler den med gode historier. Skipper Otto Paludan fortæller fra hjertet om natur og historie, og når humøret er til det, drysser han et par anekdoter oveni. På ti år har han skabt en sejlende historiefortælling på den helt gammeldaws manér.
 
Nytænkning af koncept
Der hersker en særlig stemning på Postbåden, som faktisk hedder Vesta. Det er Ottos eget skib, og man kan i mere end én betydning sige, at han har vendt skuden. Da Otto købte Postbåden var et håndskrevet brev allerede ved at være en sjældenhed, og folk flyttede fra øerne.  Det tidligere eksistensgrundlag var væk.
-Postbåden er lokal kulturarv i Nakskov, fortæller Otto Paludan, og med saltvand i årene, tog han udfordringen op. Han ville skabe en turistattraktion med nærhed som grundstof og historieformidling som brændstof. Derfor kan du blandt andet vælge mellem ”ø-hop-tur”, ”naturvejleder-tur”, ”postbåds-tur”, Otto har en god historie om det meste.
 
Her må man kede sig
-Jeg fortæller om naturen, hvorfor det ser ud som det gør. Jeg forklarer lidt om Vestas og de store vinger der ligger på kajen i Nakskov, og jeg giver folk en fortælling om Peter Freuchens tilknytning til Enehøje, siger han. Og historierne er ikke helt ens hver gang.
-Nej, det er de ikke. Så ville jeg jo blive skør af at sige det samme hver dag i fire måneder. Så jeg krydrer dem med forskellige andre ting, og som regel er vi heldige at blive afbrudt af en flok dådyr eller noget natur der bevæger sig på en eller anden måde, og det er netop hele fidusen i denne her slags off line virkelighedsnære oplevelser, mener Otto.
Hver tur er unik, fordi hver dag er det. Man er til stede på skibet med øjne og ører åbne, og det er ikke fordi der står ”telefoner forbudt” nogen steder, men det føles bare helt forkert at tage sin telefon frem til andet end at fotografere Otto, naturen, vildtet og den dejlige anti-digitale stemning.
 
En billet til frihed
Med sine fortællinger rammer Otto lige ind i den moderne story-telling på sin egen lune måde og helt uden teknik og strøm.  Der kommer ikke nogen apps eller højtaleranlæg om bord så længe Otto står ved roret. Han er skipper i egen kahyt, og som passager holder man frygtsomt øje med, at man ikke kommer til at gå i vejen eller opføre sig som en uvidende landkrappe under turen med Vesta. 
-En sejltur med Vesta er, og skal være, en nærmest kropslig oplevelse, siger Otto. Det er der brug for i hverdagens travle samfund, hvor vi også når vi holder fri, stresser alt for meget og skal opleve alting på ingen tid, mener han.
På Vesta er det vejret og skipper der sætter tempoet.


Gå ikke glip af det nye
Tilmeld dig nyhedsbrevet.