Praktikanterne skaber værdi

Vælger man at tilknytte en praktikant i sin virksomhed påtager man sig samtidig et vist ansvar for deres uddannelse. Det er dog stadig en ganske lille indsats sammenlignet med den  værdi praktikanten giver til virksomheden.

Mange virksomheder sidder med opgaver og udfordringer, som de ikke rigtig har tid til at tage sig af. Det kan være en undersøgelse af noget, en rapportering eller en ny plan for et eller andet der faktisk vil tilføre virksomheden værdi, men som man ikke kan afse tid til at få gjort. Så er det oplagt at invitere en praktikant indenfor.

Relevant praktik
Hos Business Lolland-Falster har vi i øjeblikket to praktikanter, Josefine og Claudia. De er tilknyttet vores acceleratorforløb Growth Train, hvor 15 danske og internationale virksomheder får et boost til videreudvikling af deres forretning. Josefine læser professions bachelor Innovation & Entrepreneurship på Copenhagen Business Academy og Claudia læser den internationale Leisure Management på Absalon i Nykøbing F med speciale i marketing. Praktiktiden lakker mod enden, og de næste tre måneder skal de skrive deres bacheloropgave før eksamen i januar. Her spiller erfaringerne fra praktikken en vigtig rolle.

Ambitioner
Claudia er lidt af en verdensborger. Hun er vokset op i Belgien og taler, skriver og tænker på engelsk – udover hollandsk, fransk og en smule tysk, er hun også hjemmevant med det danske sprog. Ved et tilfælde fik hun øje på Growth Train til en torsdags-event sidste år, og blev så begejstret for det entreprenante miljø, at hun satte sig for at komme i praktik i Business Lolland-Falster til dette års forløb.
-Der er ikke så mange internationale muligheder på Lolland-Falster, og det er vigtigt for mig, at være en del af et iværksættermiljø hvor der er højt til loftet og store ambitioner, fortæller hun. Her kan jeg bidrage og samtidig styrke min faglighed, hvilket jo er essensen af at være i praktik, siger hun. Og tilføjer med et smil henvendt til virksomhederne på Lolland-Falster.
-Reach out, please, I aner ikke hvor svært det er for os at finde praktikpladser.

Tænke på sig selv
-Jeg baserer min opgave på data som jeg indsamler under Growth Train forløbet, siger Josefine, og fortæller, at det har været en spændende udfordring dels at skulle løse en opgave for Business Lolland-Falster og samtidig holde fokus på sin egen uddannelse.
-Man er nok altid lidt bange for at ende med at stå ude ved kaffemaskinen eller i kopirummet, siger hun.
-Det er vigtigt, at man har en klar aftale og definition på den opgave man skal løse for virksomheden, og så kræver det, at man tør byde ind og sige fra, mener Josefine. Hendes praktik er på tre måneder, og derfor gælder det om at skaffe sig den rigtige og nødvendige viden, mens hun har chancen.

Møntfod: Tid og interesse
-Det er jo netop praktikantens uddannelse der er det vigtigste, og som bør være i fokus, mener udviklingschef i Business Lolland-Falster, Henrik Rømer. Man skal holde sig i skindet og ikke komme til at tro, at man har fået en gratis arbejdskraft, men huske at det tjener et højere formål at have en praktikant.
-Josefine og Claudia har balanceret deres praktik rigtig flot, fortæller han. De har ikke bare bidraget, de har til tider trukket læsset, de har udviklet, stillet spørgsmål og forbedret projektet fordi de har engageret sig 100 %. Det er ret imponerende, siger han, og en stor værdi for os.  Desuden vil den dataindsamling de anvender i deres bacheloropgaver være interessant for os i vores egen evaluering og udvikling af Growth Train fremover. Det vi ”betaler” tilbage med, er sparring, opmuntring, involvering og uddelegering af ansvar, siger han. Altså så vidt muligt sørge for at levere det de har brug for, til at komme godt igennem deres uddannelse, og forhåbentlig klæde dem godt på til jobmarkedet.

“Når du arbejder gratis, er motivationen den vigtigste faktor.”


Gå ikke glip af det nye
Tilmeld dig nyhedsbrevet.