Robotforløb giver afkast i lokale virksomheder

Siden september 2018 har otte lokale virksomheder haft mulighed for at deltage i et robotforløb gennem et samarbejde mellem Business Lolland-Falster og Teknologisk Institut. Forløbet har givet gode resultater, og derfor starter erhvervsfremmeorganisationen et nyt forløb til september.

Virksomhederne på Lolland-Falster oplever i øjeblikket en øget vækst. Hvis væksten skal fortsætte, er der brug for et øget fokus på at opretholde en høj produktivitet, så de lokale virksomheder bliver ved med at være konkurrence- og leveringsdygtige. Derfor har flere lokale virksomheder fået øjnene op for robotteknologi. Det fortæller forretningschef for Industri og Anlæg i Business Lolland-Falster, Mads Stærk.

”Robotteknologi kan øge produktiviteten gevaldigt i en virksomhed. Den kan overtage, effektivisere og kvalitetssikre nogle statiske opgaver i en produktion. Det frigiver tid til andre opgaver for medarbejderne,” siger Mads Stærk og understreger samtidig, at robotterne ikke koster på antallet af arbejdspladser.

”Tværtimod, når en virksomhed bliver mere produktiv og vokser, bliver der plads til flere ansatte. Medarbejderne får mere tid til at arbejde med spændende opgaver, der samtidig kan være mere værdiskabende for virksomheden,” forklarer Mads Stærk.

Blandt nogle af de virksomheder, der i efteråret har gennemgået et robotforløb med Business Lolland-Falster og Teknologisk Institut, er SEW North Filtration. Her ses robotteknologi som en afgørende investering for, at firmaet kan konkurrere i fremtiden.

”Hvis vi fortsat skal være med på beatet og vækste denne virksomhed, så skal der tjenes penge. Det kan vi kun ved at blev mere effektive, samtidig med at vi holder omkostningerne på et minimum. Vi håber, at et sted mellem 60 og 65 pct. af produktionen vil blive automatiseret. Og det er faktisk et skud i tågen, for det kan lige så godt være over 80 pct., for udviklingen af teknologien går meget hurtigt,” har General Manager i SEW North Filtration, Jacob Jacobsen, tidligere udtalt til Børsen.

Nyt forløb til efteråret

Til efteråret starter Business Lolland-Falster og Teknologisk Institut derfor et nyt forløb i robotteknologi. Denne gang tilbydes seks lokale virksomheder et forløb, hvor uvildige eksperter gennemgår, hvor i virksomheden der kan opnås størst succes med teknologiske investeringer. Sammen finder virksomheden og eksperterne ud af, hvilke robotteknologiske løsninger, som virksomheden efterspørger, og om en investering i robotter kan svare sig økonomisk. Forløbet afsluttes med en handlingsplan for den enkelte virksomhed.

”På den måde får virksomheden kvit og frit en analytisk undersøgelse og en køreplan for, hvordan virksomheden kan realisere potentialet i robotteknologien. Virksomheden investerer blot at afsætte tid til forløbet, så laver Teknologisk Institut og Business Lolland-Falster en plan, der skulle give afkast,” fortæller Mads Stærk.

Lokale virksomheder kan kontakte Mads Stærk på mst@businesslf.dk for at tilkendegive deres interesse for at deltage i forløbet.

Forløbet er finansieret af Erhvervsstyrelsen gennem Vækstprogram Lolland-Guldborgsund-Vordingborg.

 

Fakta

En analyse fra Teknologisk Institut blandt 1.182 virksomheder, der har anvendt Robot Investmenst-værktøjet viser, at en investering i robotter er en god forretning.

  • Der er bred interesse for forskellige typer af robotter, dog er der nogen større interesse for svejserobotter.

  • Under de opstillede forudsætninger er det for stort set alle investeringsberegninger en positiv investering, som typisk vil give et årligt afkast på knap 1,5 mio. kr.

  • I seks ud af ti tilfælde overstiger tilbagebetalingstiden ikke to år.


Gå ikke glip af det nye
Tilmeld dig nyhedsbrevet.