Social bæredygtighed på skoleskemaet er et forretningsmæssigt hit

Iværksætteren, Jakob Friis, der står bag den socialøkonomiske virksomhed, Meptek, er blevet udtaget til Project 100 af Reach for Change. Projektet nominerer de 100 bedste virksomheder inden for socialt iværksætteri i Norden og Baltikum. Det har netop bragt den lokale ildsjæl til Litauen, og i mødet med andre internationale sociale iværksættere er Jakob blevet klogere på sin virksomheds potentiale, fordi der er langt større eksportmuligheder, end Jakob havde troet.

 

Stemningen er sitrende af eksamensnerver på Nysted Skole. Eleverne terper en sidste gang, inden de skal se lærer og censor i øjnene over det grønne bord. På vejen får de en peptalkaf Meptek, der arbejder med eksamenstræning og præsentationsteknik for unge.

Men for Mepteks indehaver og underviser, Jakob Friis, der er en del af Business Lolland-Falsters iværksættermiljø i Nykøbing Falster, handler det ikke kun om, at eleverne scorer høje karakterer. Det handler også om at hjælpe og skabe en positiv forandring i de unge menneskers liv, så de når deres mål og deres drømme.

”Succes er lidt ligesom en trappestige. Man starter med en enkelt succes, så får man én mere, én mere og én mere. De mange små successer opbygger den enkeltes selvværd og selvtillid, og det er dét, der skaber den positive forskel – ikke kun til eksamenen, men for resten af livet. Det er dét, der er målet for Meptek,” forklarer Jakob.

Den indstilling har været hovedårsagen til, at Jakob er endt i Top 100 blandt de dygtigste sociale iværksættere i Norden og Baltikum. Jakob er netop vendt hjem fra en stor konference i Litauen, hvor ranglisten blev præsenteret, og hvor de 100 iværksættere fik udvekslet idéer og netværket.

”Det var et meget intenst og inspirerende miljø. Vi arbejder alle for at skabe en verden, der er bæredygtig på en social skala, men vi har vidt forskellige metoder til at gøre det. Nogle bruger værktøjer fra idrættens verden, andre bruger faglige remedier. Men vi arbejder alle for det samme mål: At hjælpe børn og unge på tværs af sociale skel til at udnytte deres fulde potentiale,” forklarer Jakob.

Mange af de andre internationale iværksættere var meget interesserede i Meptek, og flere gav udtryk for, at der netop var brug for Mepteks ydelser i deres lande. Meptek har tidligere deltaget i nogle af Business Lolland-Falster tilbud for internationalisering, så at træde ind på internationale markeder er ikke en fremmed tanke for virksomheden.

”Når jeg forklarede om Mepteks specialiserede træning i at opbygge selvværd og selvtillid blandt unge og om vores eksamenstræning, udbrød flere, at det var meget relevant. I mange andre lande er der større problemer med sociale kompetencer, end der umiddelbart er i Danmark. Konferencen blev derfor også en øjenåbner for, at der på sigt er store internationale muligheder for Meptek,” siger Jakob og understreger, at Meptek lige nu er fokuseret på det danske marked.

Meptek har tidligere lavet skræddersyede workshops til uddannelsesinstitutioner i England og Thailand, og det arbejde fortsætter.

 

Interaktiv læring i stuen

Jakobs rejse til Litauen startede allerede i september 2018. Blandt ca. 150 andre virksomheder blev Meptek udvalgt til at deltage i Reach for Change’s acceleratorforløb for sociale virksomheder. Acceleratorforløbet var samtidig en konkurrence med en hovedpræmie på 400.000 kr. til udvikling af virksomheden.

Meptek nåede hele vejen til finalen, hvor Jakob skulle pitche sin virksomhed og sit udviklingsprojekt for et stærkt dommerpanel bestående af eksperter fra blandt andet Quartz, Egmont Fonden, Red Barnet samt Nordic Entertainment Group, der står bag Reach for Change – og Meptek løb med hovedpræmien.

”Meptek vandt, fordi vi løser et aktuelt problem for unge. Vores udviklingsprojekt var skalerbart med en sikker økonomi og brug af digitale løsninger,” fortæller Jakob. Med hovedpræmien fulgte optagelsen på Reach for Change’s Project 100og muligheden for at deltage på konferencen i Litauen.

Med de 400.000 kr. er Meptek ved at undersøge markedet for interaktive videoer i virtual reality, som elever i udskolingen og på ungdomsuddannelser kan bruge til øvelser derhjemme.

”Det skal være en læringsplatform, hvor uddannelsesinstitutionerne generelt eller forældrene privat kan tilkøbe ekstraundervisning til de unge. Den virtuelle læringsplatform vil dermed blive et supplement til den almindelige undervisning. Men vi er stadig kun i gang med at undersøge markedet,” forklarer Jakob.

 

Særlig støtte til socialt udsatte

Derudover arbejder Meptek med at øge virksomhedens fokus på socialt udsatte unge. Det skyldes de erfaringer, som Mepteks undervisere har gjort sig siden virksomhedens start i 2015.

”Meptek har som regel undervist på klasse- eller holdniveau. Vi skaber et miljøskift, hvor eleverne bliver revet ud af deres normale klasselokale og vanlige roller, og det giver alle eleverne successer på nye måder. Men vi er samtidig blevet bevidste om, at der er brug for en ekstra indsats i forhold til de mest socialt udsatte unge,” siger Jakob Friis.

Jakob og de andre undervisere har observeret, at det især er socialt udsatte unge, der er fastlåste i deres mind-set.

”Man kan sige, at mange socialt udsatte unge er født med nej-hatten på. De ser ikke deres eget potentiale, og de overser deres egne muligheder. Derfor er Meptek ved at planlægge en ny indsats, hvor der holdes fokus på at løfte de allersvageste elever, så de opnår de karakterer, der skal til for at komme ind på en ungdomsuddannelse,” forklarer Jakob.

Selvom konferencen i Litauen har vist, at der er stor efterspørgsel på Mepteks undervisningsforløb i udlandet, venter Meptek dog med at erobre resten af verden, indtil projekterne på det danske marked er realiseret.

”Vores mål er at sikre, at alle unge kan få en kvalitetsfuld uddannelse, så vores samfund bliver bæredygtigt på en social skala. Der er stadig mange udfordringer at løse blandt danske unge, særligt blandt de socialt udsatte, så Meptek venter lige et stykke tid, inden vores internationale potentiale udfoldes strategisk,” afslutter Jakob.

 

Læs mere om Meptek på www.meptek.dk.

Hvis du har brug for støtte til opstart af din virksomhed, så kontakt Business Lolland-Falsters forretningsudviklere for iværksætteri, Anders Due Hansen på adu@businesslf.dk, eller Christiane Paaske-Sørensen på cps@businesslf.dk.

Hvis du vil høre om mulighederne for internationalisering, kan du kontakte forretningsudvikler Steffen Johnsen på sj@businesslf.dk.

 


Gå ikke glip af det nye
Tilmeld dig nyhedsbrevet.