Synspunkt: Et jobmæssigt tag selv bord

Vi skal minde vores unge og ledige kræfter om mulighederne på Lolland-Falster

Nogle gange kan man ikke se skoven for bare træer. Det er tilfældet med jobsituationen på Lolland-Falster. Der er vitterlig rigtig mange gode job inden for en lang række brancher, men de bliver ikke taget. Nogle bliver slået op, mens andre stillinger står og venter på den rette mand eller kvinde.

Vi har alle i kredsen af familie og venner kontakt til unge i den uddannelses- og jobsøgende alder. Hvad fortæller vi dem om mulighederne på Lolland-Falster? Fortæller vi dem, at – hvis de vil – kan de komme til at arbejde på højteknologiske virksomheder indenfor f.eks. sundhed, energi og digital teknik? At de har adgang til et job på ethvert kompetenceniveau på fremtidsrettede megaprojekter som havvindmøllepark, Femern-tunnel og Storstrømsbro? At de få kan arbejde i Danmarks stærkeste landbrugsregion? At lokalt baserede globale koncerner tilbyder muligheden for en international karriere?

Nej, vel?

Mulighederne er så tæt på, og måske derfor glemmer vi at minde vores unge og ledige kræfter om, at der er masser af lokale veje til jobmæssig succes, hvis man har viljen. Business Lolland-Falster er jævnligt i kontakt med virksomheder, som forgæves spejder efter medarbejdere, som har de rette kompetencer – eller den rette indstilling. De personlige kvalifikationer er i mange tilfælde den faktor, der vejer tungest hos virksomhederne – det faglige kan virksomhederne i mange tilfælde godt sørge for, at medarbejderen får lært.

Det personlige engagement – eller lad os bare kalde det lysten til at arbejde – ved vi alle er utrolig afhængig af, om man beskæftiger sig med noget, der interesserer en. Og pointen er netop, at der på Lolland-Falster er jobs, der kan tilfredsstille næsten enhver interesse, så det burde ikke være svært at finde noget, man virkelig brænder for. Men det kan måske virke uopnåeligt for nogle, eller måske opgiver de allerede inden uddannelsen pga. karaktergennemsnit eller mangel på læreplads.

Det må vi få rettet op på!

Der er hundredvis af virksomheder på Lolland-Falster, der tager ansvar for uddannelse af vores unge og står klar med læreplads. De unge må ikke lade sig afskrække af, at praktikcentret (det vi tidligere kaldte skolepraktik) måske er deres første stop i praktikperioden, for mange virksomheder henter faktisk deres lærlinge fra praktikcentret og tager dem med ud på arbejdspladsen. Og de virksomheder, som savner flere henvendelser fra unge, kan evt. kontakte VUC’erne, hvor man finder unge, som opkvalificerer sig til at kunne påbegynde en erhvervsuddannelse. Virksomheder bør heller ikke opgive en lovende kommende lærling, der ikke umiddelbart opfylder erhvervsskolens uddannelseskrav – systemet har heldigvis en vis fleksibilitet. Det personlige engagement kan åbne døre.

Lad os hjælpes ad med at give vores unge og ledige en opmuntring til at sætte ord på deres job-drømme og give dem et motiverende skub til at forfølge dem. Vi har brug for dem, og de har brug for en fremtid. Og jobbene og mulighederne er der – lige foran næsen på os.

Claus Wede, Forretningschef for Industri & Anlæg


Gå ikke glip af det nye
Tilmeld dig nyhedsbrevet.