Tunnelbyggeri viser virksomheder vej

“Det er vigtigt, at vi udvikler os, hvis vi også vil være her om ti år.” Sådan lyder det fra Morten Grangaard (foto tv.), el-installatør og medejer af Marielyst EL på Marielyst i Væggerløse. Og netop derfor er han og forretningspartneren Lars Pedersen (foto th.) i færd med at opgradere deres virksomhed på en række områder. Femern Bælt-byggeriet har været den direkte anledning, men det er langt fra hele årsagen.

Nye krav

“Femern Bælt-projektet har blandt andet gjort det tydeligt, hvor meget det betyder, at man som virksomhed er tydelig omkring det sociale ansvar, for eksempel efteruddannelse af ansatte, at man prioriterer at tage lærlinge ind, og at man giver udsatte borgere mulighed for at prøve kræfter med arbejdsmarkedet. Det har jo bare været en del af virksomheden, som vi ikke nødvendigvis har talt så meget om, men det skal være meget mere synligt i vores tilbudsmateriale og øvrige kommunikation. For i dag kan den slags have stor betydning, når en bygherre eller entreprenør skal vælge sin leverandør eller underleverandør”, siger Morten Grangaard.

Pral lidt mere

Lidt simpelt formuleret skal en virksomhed være bedre til at prale med andet end blot det, virksomheden kan levere. Et eksempel er kravet om i alt 500 praktikårsværk for de store anlægskontrakter på Femern Bælt-byggeriet. En virksomhed, der har lærlinge blandt sine ansatte, er alt andet lige bedre stillet end en virksomhed, der ikke har lærlinge.

“Femern Bælt-projektet gør det meget klart, hvilke nye krav, virksomheder vil møde fremover, når de byder ind på større opgaver”, lyder det fra Steffen Johnsen, der er forretningschef hos erhvervsorganisationen Business Lolland-Falster. Ligesom Morten Grangaard ser han Femern Bælt-byggeriet som en god grund, men langt fra den eneste, til at lokale virksomheder skærper profilen og bliver skarpere på, hvordan de større opgaver skal vindes.

Lokale virksomheder med mere bid

“Tunnelbyggeriet giver mange lokale opgaver og job de kommende 8-9 år, men det er vigtigt, at lokale virksomheder også bliver bedre til at vinde opgaver, som ligger uden for kommune- og landegrænserne. For når Femern Bælt-byggeriet slutter, så er det i høj grad dér opgaverne skal hentes, og der vil til den tid sandsynligvis også være større konkurrence om de opgaver, der bliver udbudt her på Lolland-Falster”, siger Steffen Johnsen.

Et område, som virksomheder med Femern-drømme også skal have fokus på, er certificeringer. Certificeringer er erhvervslivets duelighedstegn og gør det meget nemt for en entreprenør at overskue, hvorvidt en underleverandør kan levere en given ydelse på et stabilt og højt kvalitetsniveau.

Dygtige virksomheder tiltrækker dygtige medarbejdere

Hos Marielyst EL er de godt med, hvad angår certificeringer, fortæller mester og medejer Lars Pedersen. For nylig kunne de supplere samlingen med certificeringer vedrørende installation af automatiske brandalarmanlæg (ABA) samt klimarigtige energiløsninger (VE-anlæg), og der er planer om en eller to yderligere certificeringer inden for en kort horisont.

“Certificeringer er ikke kun relevante for vores lokale kunder og bygherrer som Femern A/S. De fortæller også noget om, at vi er en ambitiøs og professionel arbejdsplads. Den opgraderings-proces, vi går igennem lige nu, handler også om at vi skal kunne blive ved med at tiltrække dygtige medarbejdere og lærlinge. På samme måde er det også vores vurdering, at vores stærke fokus på at understøtte udviklingen i vores omkringliggende samfund med klimarigtige og bæredygtige løsninger ikke blot har værdi for vores kunder, men også for medarbejderne”, siger Lars Pedersen.

Erhvervsforløb

Marielyst EL får hjælp til udviklingsprocessen igennem erhvervsforløbet Femern Change Zealand, der klæder lokale virksomheder på med viden og rådgivning, så de står bedre i konkurrencen om opgaverne på Femern Bælt-projektet. Forløbet er støttet af Den Europæiske Fond for Regionaludvikling og tilbydes af Business Lolland-Falster i samarbejde med blandt andet Zealand – Sjællands Erhvervsakademi, Roskilde Universitet, Femern Belt Development og Erhvervshus Sjælland.

 


Gå ikke glip af det nye
Tilmeld dig nyhedsbrevet.