Virkelighedens laboratorium for bæredygtighed ligger på Vejrø

Bæredygtighed er blevet et buzzword for de fleste virksomheder. Men når Smålandsfarvandets dybblå vidder omkranser virksomheden til alle sider, er bæredygtighed ikke bare et brand. Det er også en forretningsmæssig nødvendighed. Kom med til virkelighedens laboratorium for bæredygtige løsninger på Vejrø.

 

På den lille ø Vejrø nord for Lolland er der ved at blive sat strøm til et af Danmarkshistoriens mest ambitiøse projekter for produktion og anvendelse af vedvarende energi. Med vindmøller, solceller og batterier til lagring af energien er det målet, at Vejrø i 2019 skal være selvforsynende med vedvarende energi i et system i konstant ø-drift vel at mærke.

 

”Det er naturligvis vigtigt for øens bæredygtighed, men i lige så høj grad for fremtidens grønne verden. Vejrø har mulighed for at blive et laboratorium for bæredygtige løsninger,” fortæller Lea Lohse, der er administrerende direktør på Vejrø Resort.

 

Mange danske øer ønsker at være selvforsynende, men de har alle faste forbindelser via kabler til fastlandet. Det er ikke tilfældet på Vejrø, der altid er i ø-drift.

 

”Vi ved jo alle sammen godt, at vi skal spare på ressourcerne: Husk at slukke lyset. Lad være med at lade vandet løbe. Sortér affaldet rigtigt. Men i et øsamfund uden forbindelse til fastlandet har forbrug og ikke mindst spild af ressourcer en helt anden betydning. Alt, som ikke produceres eller forbruges, skal sejles til og fra øen, og der er ingen faste forbindelser til vand-, el- eller varmeforsyningen, man lige kan koble sig på, som der er på fastlandet,” forklarer Lea Lohse.

 

Vejrø, der er på 150 hektar, brugte tidligere i omegnen af 1 million kroner til at holde øen forsynet med el og varme. Øens ejer, Kim Fournais, så derfor et stærkt økonomisk såvel som økologisk incitament til at gøre den lille ø selvforsynende med bæredygtig grøn energi.

 

Holistiske briller

Den lokale elinstallatør, Rask El Service, fik derfor til opgave at lave de eltekniske beregninger og installationer, der skulle realisere energiprojektet.

 

”Første skridt var at kortlægge energiforbruget på Vejrø. For at blive energimæssigt selvforsynende som virksomhed er du nødt til at vide, hvor meget energi du bruger, hvornår du bruger energien og til hvilke formål. Først når du kender forbrugsmønstret nøje, kan man styre installationerne, så energien bliver udnyttet optimalt,” forklarer Jacob Goldbeck, der er partner i Rask El Service.

 

Kortlægningen er med andre ord hele fundamentet for forretningen og øens målsætning om at blive bæredygtig.

 

”Når vi taler bæredygtighed, gør vi det med de holistiske briller på. Det gælder om at bruge energien, når den er tilstede. Men man skal også huske, at fremtidige udviklingsprojekter også er energikrævende og kan ændre energiforbruget. Eksempelvis har Vejrø sit eget vandværk. På sigt vil vi gerne skabe et adskilt system, således at vi ikke bruger det fine drikkevand til at skylle ud i toiletterne på øen. Et sådant system vil ikke alene kræve nye rørinstallationer, men også ændre øens forbrugsmønster, da en ny rensningsproces også skal bruge energi. Derfor er en grundig forståelse af, hvor og hvornår vi har energi til rådighed alfa og omega for hele bæredygtighedsprojektet,” understreger Lea Lohse.

 

Mens Viking Wind har stået for installationen af Vejrøs vindmøller, har Rask El Service stået i spidsen for etableringen af solceller og Smart Grid-teknologi. Det sidstnævnte sørger for, at Vejrø kan prioritere energien de rigtige steder, når den er til rådighed. Hvis der eksempelvis ikke kan lagres mere energi på batteriet, kan den i stedet forbruges fx til opvarmning af badevand, så energien ikke går tabt.

 

”Denne teknologi gør, at dieselgeneratorerne udelukkende er back-up i tilfælde af, at den vedvarende energiforsyning skulle blive sat ud af drift. Men det kommer naturligvis ikke til at ske,” forsikrer Jacob Goldbeck.

 

Et demonstrationsprojekt

Hele verden søger i øjeblikket svar på, hvordan der kan skabes en mere bæredygtig produktion og et mere ressourcebevidst forbrug. De lokale virksomheder såvel som Business Lolland-Falster har allerede et stort fokus på cleantech, og der ligger et stort skaleringspotentiale i, at Vejrø er firstmover på dette område.

 

”Det er klart vores mål, at Vejrø bliver et positivt eksempel på, at en bæredygtig omstilling kan være en løftestang for udvikling. Vi ønsker at skabe nye grønne jobs lokalt, hvilket vil gøre området mere attraktivt i forhold til at tiltrække nye virksomheder og borgere,” siger Lea Lohse.

 

Udover primært at gøre brug af lokal arbejdskraft samarbejder Vejrø med bl.a. Danmarks Tekniske Universitet, hvor de studerende får mulighed for at bruge Vejrøs rådata til at afprøve deres idéer til udvikling af bæredygtige energiteknologier.

 

”Vejrø er et lukket kredsløb, fordi vi er et øsamfund. Det giver nogle muligheder, for i realiteten er Vejrø den virkelige verdens laboratorium. Man kan afprøve nye teknologier eller styringsværktøjer under ægte og realistiske forhold, inden man skalerer op i en national eller international kontekst,” forklarer Lea Lohse og tilføjer, at der også er mange omkostninger forbundet med at skabe nye løsninger.

 

Hos Rask El Service påpeger man også den know-how,der ligger i at være med i udviklingen af et bæredygtighedsprojekt som Vejrø.

 

”Vores arbejde på Vejrø har givet os en specialviden i programmering og energioptimering. Det er en viden, der kommer i endnu højere kurs om få år blandt alle virksomheder, og som vores installatører kun kan få gennem det tekniske arbejde. Derfor har det været vigtigt for os at få udviklet vores virksomhed i den retning,” beretter Jacob Goldbeck om sine virksomhedsstrategiske overvejelser.

 

Vejrøs samlede vision for bæredygtighed kan kun realiseres gennem stærke partnerskaber og samarbejder med flere forskellige aktører. Derfor er Vejrø altid på udkig efter nye partnere, virksomheder og vidensinstitutioner, der har interesse i at teste og udvikle bæredygtige løsninger.

 

”Vi er meget åbne for at afprøve nye teknologier eller tekniske løsninger, der kan spille sammen med resten af vores system. Det er gennem vores engagerede partnere og muligheden for at eksportere vores viden fra Vejrø, at projektet virkelig giver mening på verdensplan,” afrunder Lea Lohse.

 

Business Lolland-Falster har cleantech som et strategisk forretningsområde i de kommende år. For at få yderligere information om tiltaget kan du kontakte forretningschef for Industri og Anlæg, Mads Stærk, på mst@businesslf.dk eller forretningsudvikler, Camilla Steen, på cs@businesslf.dk. For sparring om generel forretningsudvikling er du velkommen til at kontakte forretningsudvikler, Claus Madelung, på cm@businesslf.dk.

 

Læs mere om Vejrø Resort hér.

Læs mere om Rask El Service hér.


Gå ikke glip af det nye
Tilmeld dig nyhedsbrevet.