S.E.W North Filtration er nomineret til Lolland-Falsters Erhvervspris 2024
Tilbage til oversigten

Fremtiden kommer til Maribo

Robotter, automatisering og digitalisering. Fremtidens produktionsvirksomheder kommer unægteligt til at se anderledes ud, end de gør i dag. Hos S.E.W North Filtration i Maribo er man godt i gang med at skabe fremtidens fabrik – til gavn for både miljø og økonomi. Derfor er S.E.W North Filtration nomineret til Lolland-Falsters Erhvervspris 2024.

Hvad gør man, når forsyningssikkerheden fra Asien er truet, men det er for dyrt at producere i Danmark? S.E.W North Filtration i Maribo har valgt at automatisere sig ud af det. Som den første virksomhed i Danmark har de indført et robotdrevet produktionsanlæg, der firedobler deres produktionskapacitet.

“Vi er gået fra at bekymre os om at kunne producere nok til nu at skulle fokusere på at få solgt de enorme mængder, vi kan producere,” fortæller Jacob Jacobsen, der er General Manager i S.E.W North Filtration.

S.E.W North Filtration er nu nomineret til Lolland-Falsters Erhvervspris 2024 for deres flotte økonomiske resultater og bæredygtige profil.

S.E.W North Filtrations General Manager, Jacob Jacobsen , og Sales Director, Lars Pedersen, hos S.E.W North Filtration, er glæder sig over nomineringen til Lolland-Flasters Erhvervspris 2024
Foto: Kim Nielsen, KonceptLab

Bæredygtighed tænkt ind overalt

S.E.W North Filtration producerer filterpatroner til anlæg, som renser luften for støvpartikler, og bidrager dermed til at skabe et sundt miljø i virksomheder over hele verden. Men miljøet er i høj grad også tænkt ind i deres egen arbejdsplads. S.E.W North Filtration flyttede i 2022 til nye og større lokaler i Erhvervspark Maribo, og den lokation er nøje udvalgt.

“Der kommer mange lastbiler til os, og før kom de ind i byen med tung trafik. Nu har vi den perfekte beliggenhed tæt på motorvejen og med en lige vej til vores europæiske marked,” siger Sales Director Lars Pedersen.

Da de nye lokaler skulle bygges op, var det ligeledes med fokus på bæredygtighed. Derfor er der lysanlæg, der slukker automatisk ved inaktivitet, varmepumper, der kører på grøn strøm og varmevekslere, der genbruger den varme, der er.

“Vi har haft et firma til at gå alt igennem for at finde de mest bæredygtige løsninger og tjekke, om der er mere, vi kan gøre. Og nu har vi gjort alt det, der kunne gøres i vores bygninger,” siger en tilfreds Jacob Jacobsen.

Se videoen om S.E.W. North Filtration

Højteknologisk problemløsning

Den innovative tankegang gennemsyrer alle aspekter af S.E.W North Filtrations virksomhed. Som for eksempel, når man har almindelige åbningstider fra 8-16, der harmonerer dårligt med transportvirksomhedernes arbejdstider. De kommer nemlig fra Københavnsområdet og kan have svært ved at nå frem til Maribo inden for virksomhedens åbningstid for at hente varer.

Her ville mange virksomheder nok overveje at udvide bemandingstiden, men hos S.E.W North Filtration griber man det noget anderledes an. Lige nu arbejder man på at automatisere porten, så chaufførerne ved hjælp af en QR-kode kan scanne sig ind inden for et specifikt tidsinterval. Herefter skal en AMR – en Autonom Motorized Robot – hente varerne og bringe dem til lastbilen.

“Transportvirksomhederne kan også godt se, at det er smart, fordi de sparer noget tid. Vi glæder os til at kunne indføre det i 1. eller 2. kvartal af 2025,” siger Jacob Jacobsen.

Jacob Jacobsen, General Manager, og Lars Pedersen, Sales Director, hos S.E.W North Filtration, der er nomineret til Lolland-Flasters Erhvervspris 2024
Foto: Kim Nielsen, KonceptLab

En virksomhed med visioner

Med alle de nye tiltag skiller S.E.W North Filtration sig ud fra mængden. De har en vision – et mål, de skal nå. Målet er Visionsplan 2028, hvor virksomheden fra 2028 skal være 80% fuldt automatiserede i produktionen. Planen er at kunne konkurrere med Asien ved hjælp af robotter, automatisering og digitalisering.

“Engang når vi er færdige, så vil vores direkte arbejdsløn på produktet være lige så billig at producere her, som det er i Kina,” forklarer Jacob Jacobsen.

De spår begge en tendens til, at flere produktionsvirksomheder vil vende tilbage til Europa, både fordi det forkorter transporten til det europæiske marked og dermed sparer CO2, men også fordi de senere års begivenheder har udfordret forsyningsvejene mellem kontinenterne.

“Derfor tror jeg, vi i fremtiden vil se, at man producerer i Europa til det europæiske marked og i Asien til det asiatiske marked,” siger Lars Pedersen og understreger dermed, at fremtiden virkelig er kommet til Maribo.

Udgivet

16. september 2024