Scandlines er nomineret til Lolland-Falsters Erhvervspris 2024
Tilbage til oversigten

Verdens største batteri sætter strøm til grønne ambitioner

Om kort tid lander verdens største batteri i Rødbyhavn. Det sidder på Scandlines’ nye emissionsfrie el-færge, der fremover skal sejle mellem Rødby og Puttgarden. Scandlines er nomineret til Lolland-Falsters Erhvervspris for sit arbejde med bæredygtig udvikling.

“Cirka 3 milliarder. Så meget har Scandlines investeret i grøn omstilling i løbet af de seneste 10 år. Det er svimlende summer, men der er et klart mål,” fortæller Anette Ulstrup Svendsen, der er kommunikationschef i Scandlines:

“Det er det, kunderne vil have, og vi styrker dermed vores konkurrenceevne betydeligt. Grønne mål klarer sig bedst, når de går hånd i hånd med økonomiske mål. Vores nye emissionsfri færge bliver klart vores mest driftsøkonomiske færge.”

Målet er ambitiøst: i 2030 – om 6 år – skal Scandlines Rødby-Puttgarden-rute drives helt uden direkte emissioner. På den måde kan Scandlines tilbyde et CO2-neutralt alternativ til den kommende Femern Bælt-tunnel forbindelse.

Scancdlines med Michael Guldmann Petersen som COO er nomineret til Lolland-Falsters Erhvervspris 2024
Foto: Kim Nielsen, KonceptLab

Grøn profil tiltrækker medarbejdere

Der er dog flere fordele ved at satse på bæredygtig udvikling, kan Scandlines konstatere. Hos ledelsen oplever man nemlig, at det store fokus på bæredygtighed skaber stolthed hos medarbejderne. “Nogle gange kan det ligefrem være det, der skal til for at tiltrække de rigtige medarbejdere,” forklarer Michael Guldmann Petersen, der er COO i Scandlines.

“Scandlines’ grønne profil og pionerarbejde med grøn omstilling gør virksomheden til en endnu mere interessant arbejdsplads for faggrupper som maskinmestre og skibsingeniører. Det er i høj grad blandt dem, de gode idéer til nye løsninger opstår,” siger Michael Guldmann Petersen.

Hos Scandlines ligger en del af fokus dermed også på at skabe en bæredygtig arbejdsplads. En arbejdsplads, som det er muligt at rekruttere medarbejdere til. En arbejdsplads, som medarbejderne har lyst til at blive i. Det er blandt andet på den baggrund Scandlines er nomineret til Lolland-Falsters Erhvervspris 2024.

“Hvert år rekrutterer og oplærer Scandlines omkring 200 sommerferieafløsere – ”sommerfugle” – og en del af dem bliver fastansat bagefter,” fortæller Michael Guldmann Petersen.

“Det er derfor vigtigt for Scandlines at kunne rekruttere nye medarbejdere og fastholde de eksisterende medarbejdere, og det er i høj grad en del af den bæredygtige strategi hos Scandlines,” forklarer han.

Se videoen om Scandlines

Tager gerne socialt ansvar

Når man lægger over 100 millioner kroner om året i lønkroner på Lolland-Falster, spiller man en stor rolle i mange menneskers liv. Og det er et stort ansvar, erkender kommunikationschef Anette Ulstrup Svendsen:

“Vi tager vores ansvar for at sikre mange familier på Sydhavsøerne smør på brødet meget alvorligt og gør derfor også alt, hvad vi kan for at skabe en attraktiv og fremtidssikret arbejdsplads.”

“Det indebærer også at støtte op om lokale initiativer, der gør det attraktivt at bo på Lolland-Falster,” fortæller Michael Guldmann Petersen.

Scandlines har i mange år været hovedsponsor for NFH, der ifølge Michael Guldmann Petersen gør landsdelen attraktiv gennem sportslige og kulturelle aktiviteter. På den måde har Scandlines og NFH et fælles mål om at gøre Lolland-Falster til en attraktiv landsdel at bo i, tilføjer han.

Jobcentrene er et andet fokusområde for Scandlines. Virksomheden samarbejder nemlig med de lokale jobcentre om at hjælpe flere i job, og det ender ikke sjældent med at blive et springbræt til arbejdsmarkedet. Og så er der samarbejdet med Visit Lolland-Falster om at skabe liv og aktivitet i den del af Gedser Havn, som ikke bruges til færgedrift mere. Engagementet i lokalmiljøet udmønter sig med andre ord på vidt forskellige måder hos Scandlines.

Michael Guldmann Petersen som er COO hos Scandlines glæder sig over nomineringen til Lolland-Falsters Erhvervspris 2024
Foto: Kim Nielsen, KonceptLab

Flere investeringer på vej

Ventetiden er næsten forbi, og snart kan Scandlines styrke den bæredygtige udvikling i virksomheden. Om lidt begynder el-færgen E/F Futura den lange rejse fra dokken i Tyrkiet til Rødbyhavn, hvor man glæder sig til at tage færgen og verdens største batteri i brug på Rødby-Puttgarden-overfarten.

Men selvom Scandlines allerede har investeret en masse i grøn omstilling, bliver det ikke sidste gang, det sker.

“Scandlines har nemlig et mål om at være helt emissionsfrie i 2040,” fortæller Anette Ulstrup Svendsen:

“Det er ambitiøst, og det kan kun lade sig gøre at nå det mål med engagerede og dedikerede medarbejdere der synes, de har en god og interessant arbejdsplads.”

Udgivet

30. september 2024