Tilbage til oversigten

Sætter fart på byggeri af biogasanlæg på Lolland

En samarbejdsaftale med Nordic Sugar om levering af roepulp får Nature Energy til at gasse op for byggeriet af biogasanlægget ved Abed på Lolland. Anlægget forventes klar til at levere biogas i 2026.

Nature Energy Lolland.

Sådan står der på skiltet på det midlertidige kontor på den store byggeplads, der ligger på en forblæst grund ved Abed på Lolland. Det er lige nu det synlige bevis på, at byggeriet af et kommende biogasanlæg på Lolland for alvor er ved at komme i omdrejninger. De store entreprenørmaskiner er i arbejde med de forberedende jordarbejder, og planen er at produktionen af biogas er i gang i løbet af 2026.

”Vi er rigtig glade for at være kommet i gang i Abed. Biogas spiller en vigtig rolle i energiomstilling og biogasanlægget på Lolland vil gøre en forskel for både sukkerproduktion, Sydhavsøerne og hele Danmark i øvrigt for biogas kan træde til de steder i den tunge transport og industrien, der ikke umiddelbart kan elektrificeres,” siger Jesper Bundgaard, EVP og Chief Construction Officer hos Nature Energy.

Nature Energy og Nordic Sugar har for kort tid siden offentliggjort en samarbejdsaftale, hvor Lolland-Falsters to sukkerfabrikker i Nakskov og Nykøbing leverer roepulp til biogasanlægget i Abed. Her omdannes det biologiske roeaffald til biogas, der leveres tilbage til sukkerfabrikkerne.

Aftalen er en del af Nordzuckers GoGreen-program. Fra 2025 vil biogas erstatte fossile brændstoffer i sukkerfabrikkerne på Lolland-Falster, og det forventes at reducere CO2-udledningen med op til 37.000 tons inden 2030. Det er målet at Nordic Sugar kan halvere CO2 -udledningen frem mod 2030 og opnå klimaneutralitet senest i 2050.

”Med den nye aftale tager vi et afgørende skridt for omstillingen af Nordic Sugars sukkerproduktion. Ved at omdanne roerester til biometan skaber vi en cirkulær proces, hvor vi udnytter energien, vi har behov for, udtaler Allan Kjærgaard, økonomichef og adm. direktør i Nordic Sugar A/S i en pressemeddelelse.

Biogassen skal produceres på anlægget i Abed og udover roepulp bliver det halm og organisk husholdningsaffald, der bliver hovedingredienserne til at producere biogas. Det forventes, at der årligt produceres 22 millioner kubikmeter biogas i Abed.

Det er samme produktionskapacitet, som Nature Energys biogasanlæg ved Køng på Sydsjælland har.

Biogassen leveres til gasnettet via den nyanlagte Grøn Gas Lolland-Falster gaslinje, og med den nye aftale mellem Nature Energy og Nordic Sugar vil Lolland-Falster fra 2026 i perioder være eksportør af biogas til resten af Danmark. Sukkerfabrikkerne skal bruge biogassen fire måneder om året, og den resterende del af året vil biogassen produceret på roeaffaldet blive sendt ud til resten af Danmark via gasnettet og dermed fortrænge naturgassen.

Byggeri tager fart

Byggeriet er godt i gang og vil tage yderligere fart den kommende tid. Nature Energy forventer, at anlægget vil levere gas til gasnettet i løbet af 2026.

”Det er et stort byggeprojekt, der gennem det næste halvandet års tid vil bringe mange arbejdspladser til området. I særlige perioder under byggeriet, kan der være op mod 100 mennesker beskæftiget på byggepladsen hver dag,” siger Jesper Bundgaard fra Nature Energy.

Der bliver brug for lokal arbejdskraft og især hotelkapacitet til overnattende specialister og medarbejdere fra Nature Energy.

”Vi forsøger så vidt det er muligt at benytte os af lokal arbejdskraft, men der vil også være en del tilrejsende specialister, som skal være der i længere tid. Alene vores egne kolleger i Nature Energy tegner sig typisk for 5-600 overnatninger i nærområdet i løbet af byggeperioden,” siger Jesper Bundgaard.

FAKTA OM ANLÆGGET I ABED

Omdanner cirka 450.000 tons organisk affald til biogas. Primært roepulp suppleret med halm og husholdningsaffald. Anlægget kan også modtage gylle fra landbruget

Leverer cirka 22 millioner kubikmeter biogas til gasnettet hvert år

Vil beskæftige 10-15 fastansatte

FAKTA OM BIOGAS

Laves af organisk affald og restprodukter fra landbrug, fødevareindustri og husholdninger

Kan nemt lagres til senere brug

Produceres stabilt 24/7/365 og bidrager dermed til forsyningssikkerheden

Sikrer samtidig, at så mange næringsstoffer som muligt recirkuleres som gødning til landbruget

Udgivet

15. oktober 2024