Mennesker på strand med træ i sandkanten
Tilbage til oversigten

Året der gik…en smule over forventning

De foregående år har jeg i mine hilsener omkring årsskiftet haft for vane at se fremad. For der har været så meget at se frem til. Der er stadig meget at se frem til for vores landsdel, men 2021 har på flere måder været et skelsættende år for Lolland-Falster. Jeg tillader mig derfor at kigge lidt i bakspejlet og fremhæve 5 fantastiske facts fra et år, der nærmest gik amok, hvad angår de helt store nyheder.

1) Femern Bælt-byggeriet gik i gang ved indgangen til 2021, og en opgørelse fra Femern A/S viste sidst på året, at hver sjette Femern-kontrakt er landet hos en lokal virksomhed. Det er virkelig stærkt, og det skaber ikke blot omsætning, arbejdspladser og elevpladser, men også erfaringer og nye samarbejdsrelationer. Femern Bælt-byggeriet er først lige gået i gang, og jeg vil tillade mig at konkludere, at det lokale erhvervsliv har fået en drømmestart.

2) Kun en måned efter Femern-startskuddet i Rødbyhavn i januar kom årets næste scoop: Lolland-Falster får en biogasledning. Dermed er vejen banet for grøn gas til eksisterende og kommende industrivirksomheder. Det åbner bl.a. for etablering af lokale biogasanlæg, som omsætter restprodukter fra landbruget til energi, og lokale Power-To-X produktioner, der omsætter vindenergi til flydende brændstof. Lolland-Falster fremstår samlet som en yderst grøn landsdel, og vores bæredygtighedsprofil vil i mange år frem uden tvivl have positiv indflydelse på interessen i og muligheden for at drive virksomhed i vores landsdel.

3) Efter sommeren bankede endnu en erhvervsmæssig sværvægter på vores dør: Folketidende kunne afsløre, at Dansk Biokemi vil bygge for 3 mia. kr. på Lolland-Falster, et hvederaffinaderi skal stå klar til brug i 2023. En historisk stor erhvervsinvestering, også i dansk perspektiv. En af grundene til, at stifterne valgte Lolland-Falster, er netop vores kommende biogasforsyning. Men derudover har det også været afgørende med en effektiv havn i Nakskov og en stor og stærk landbrugssektor i landsdelen.

4) Det skulle vise sig, at vores turismevirksomheder i år ikke kunne holde fri, som de plejer. For selv om sommeren sluttede, blev turisterne ved med at komme. Antallet af overnattende turister i efteråret er i den grad er røget i vejret, og de nye overnatningstal tyder på, at turistsæsonen på Lolland-Falster ganske enkelt er blevet forlænget til og med oktober. Ovenikøbet efter en sommer, der leverede knap 10% stigning i antallet af turismeovernatninger ift. 2019. Det er fantastisk nyt for landsdelens turismerelaterede virksomheder. Meget sigende var det da også en turismevirksomhed, nemlig Knuthenborg Safaripark, der løb med årets erhvervspris. Parken har investeret i meningsfulde og bæredygtige tiltag, og det har givet pote. 

5) Virksomheder, der vil nå langt, har brug for finansiering, og derfor var den en kæmpe fjer i hatten, da Vækstfonden i år valgte at etablere et satellitkontor i Business Lolland-Falsters udviklingsmiljø. Vækstfonden er en statslig fond, der har til opgave at hjælpe de virksomheder, Danmark ikke må glip af. Det gør de med sparring og ikke mindst med lån. Business Lolland-Falster har samarbejdet med Vækstfonden i flere år, og det er en kæmpe tilfredsstillelse, at det samarbejde nu er resulteret i, at Vækstfonden har placeret sig lokalt. Hvis du har store ambitioner på din virksomheds vegne, så glæd dig, for mulighederne for finansiering af vækstplaner på Lolland-Falster har sandsynligvis aldrig være bedre.

Det er svært at forestille sig, at 2022 kan blive endnu bedre end det forgangne år, men selvfølgelig kan det det, for Covid-19 har stadig været rigtig hårdt for mange virksomheder, ledere og ansatte. Det må vi ikke glemme, og Corona-hotlinen hos Business Lolland-Falster er naturligvis stadig åben. 

Ovenfor har jeg nævnt 5 gode nyheder fra 2021, men jeg skylder at nævne nogle flere. Helt præcis 36, hvilket er antallet af nye medlemmer i Business Lolland-Falster. Hjertelig velkommen til jer, og tak til alle 486 medlemmer for at være en del af fællesskabet.

Lad os håbe, at 2022 bliver året, hvor pandemien fortoner sig, så vi kan fokusere positivt på alle de muligheder, dette år har givet os. Det er ikke så få.

Godt Nytår

Mikkel Wesselhoff

Adm. direktør, Business Lolland-Falster

Udgivet

28. december 2021