Copenhagen Energy
Tilbage til oversigten

Dansk energi-komet vil bygge to brintanlæg på Lolland-Falster

Lolland er det perfekte sted for Power-to-X, lyder det fra energiselskabet Copenhagen Energy, der har lokale rødder i ejerkredsen.

På blot tre år har selskabet Copenhagen Energy opbygget en milliardomsætning på projekter inden for vind- og solenergi samt elhandel, og nu er turen kommet til Power-to-X.

Selskabet ønsker at etablere to anlæg til produktion af grøn brint ved henholdsvis Rødby og Nakskov på Lolland.

Lolland er det rette sted

“Det er ingen tilfældighed, at vi har lagt begge projekter i Lolland Kommune, for kommunen besidder en unik kombination af geografisk placering, areal, passende infrastruktur og politisk vilje til den grønne omstilling, der samlet skaber en fantastisk ramme for Power-to-X.”

Det siger bestyrelsesformand og projektudvikler i Copenhagen Energy, Andreas von Rosen.

I Lolland Kommune hilser man initiativet velkommen.

“Grønne investeringer, der både kan bidrage til klimakampen og skabe lokale arbejdspladser, er som udgangspunkt meget velkomne i Lolland Kommune. Det er jo netop bl.a. for at tiltrække den slags projekter, at vi i flere årtier har haft en grønnere erhvervsdagsorden end de fleste”, siger Lollands borgmester Holger Schou Rasmussen.

COWI ser oplagte synergier

Copenhagen Energy er meget langt med planerne, og en konkret ansøgning til Lolland Kommune forventes klar i begyndelsen af 2024. Projekteringen sker i samarbejde med selskabets faste samarbejdspartner COWI.

Lars Toghill, Vice President for Project Development & Deal Advisory i COWI, ser oplagte synergier:  

”Vi ser gode muligheder i de to Power-to-X-projekter, da de kan være med til at sikre, at de gode forhold for produktion af vedvarende energi på Lolland bliver udnyttet optimalt. Det vil derved minimere presset på det allerede udfordrede transmissionsnet. Derudover vil projekterne også bidrage til sikre mere lokal værdiskabelse fra produktionen af vedvarende energi. De nærliggende havne er også en fordel, da det er vigtigt for den eventuelle videre transport af slutproduktet. Vi ser frem til det videre samarbejde med Copenhagen Energy om at udvikle projekterne igennem de næste faser”.

Lolland-Falster i forreste række

Hos Business Lolland-Falster hilser investeringschef Steffen Lund initiativet velkommen:

“Det er meget glædeligt at se denne store interesse i vores landsdel. Vi kender Copenhagen Energy fra deres initiativer inden for sol- og vind-projekter, og har kun gode erfaringer med virksomhedens professionalisme og kapabiliteter. At en virksomhed som Copenhagen Energy ser Lolland som det foretrukne sted at starte deres nye forretningsben, bekræfter os endnu en gang i, at Lolland-Falster står i forreste række, hvad angår grønne energi-investeringer i Danmark og Nordeuropa.”

De to Power-to-X projekter vil blive opført i faser og kan samlet være på op til hver 500 MW. Første fase forventes at kunne gå i gang i 2027, hvis regeringen får introduceret konkurrencedygtige regulatoriske rammer til Power-to-X.

Udgivet

28. september 2023