Udgivet
15. maj 2025
Danmark mister hurtigt evnen til at forsyne sig selv med friske, lokale råvarer.
Det viser en ny hvidbog fra Fødevarealliancen, der tegner et alarmerende billede: Produktionen af dansk frugt og grønt er faldet markant de seneste 15 år – og udviklingen ser ikke ud til at vende foreløbig.
Fødevarealliancen er et strategisk samarbejde mellem Region Sjælland og Business Lolland-Falster, der arbejder for at udvikle en bæredygtig fødevaresektor i regionen.
Tallene i hvidbogen taler deres tydelige sprog. 11 % af det dyrkede areal i Danmark bruges til produktion af frugt, grøntsager og bælgfrugter. Dyrkningsarealet for frugt og bær er faldet med 59 % siden 2008, og væksthusproduktionen af grøntsager er reduceret med 17 %. Antallet af bedrifter indenfor frilands- og væksthusgrøntsager faldet med 59 % for frilandsgrøntsager og 34 % for væksthusgrøntsager. Dyrkningsarealet for grøntsager dyrket på friland er til gengæld steget med 20 % i samme periode. Den danske grøntsagsproduktion er stærkt domineret af løg og gulerødder, der fylder hele 43 % af den samlede produktion af frugt og grønt, målt på vægt.
”Det er et problem. Hvis vi vil sikre forsyningen af sunde, lokale fødevarer til danskerne, skal vi investere i at styrke den danske produktion, ellers mister vi muligheden for altid,” siger Mikkel Wesselhoff, adm. direktør, Business Lolland-Falster og formand for styregruppen for Fødevarealliancen.
Ifølge hvidbogen kan Danmark i dag kun dække 27 % af sit eget forbrug af frugt og grønt. Det er den laveste selvforsyningsgrad pr. indbygger i hele EU, hvilket betyder, at tre ud af fire grøntsager eller frugter i den danske indkøbskurv er importeret.
Udviklingen skyldes ifølge rapporten en kombination af høje produktionsomkostninger, skærpede miljøkrav og øget konkurrence fra lavprislande. Grøntavlere oplever et stærkt pres på priserne samtidig med, at de kæmper med mangel på kvalificeret arbejdskraft og stigende krav om dokumentation og certificering.
”Jeg har måtte lukke ned for flere produktioner, fordi det ganske enkelt ikke kan løbe rundt,” lyder det fra en sydsjællandsk grøntsagsproducent i hvidbogen. ”Samfundet siger, vi skal dyrke mere grønt, men markedsprisen matcher ikke den risiko og de omkostninger, vi står med som producenter”.
Problemet er ikke kun økonomisk. Den lave selvforsyning gør Danmark yderst sårbar over for klimaforandringer og geopolitisk uro. Rapporten beskriver blandt andet, hvordan oversvømmelser i Sydeuropa allerede har ført til tomme hylder og kraftigt stigende priser. Grossister frygter nu fremtidige forsyningsproblemer, der kan få alvorlige konsekvenser for både priser og tilgængelighed af fødevarer.
Hvidbogen peger på behovet for politisk vilje, strukturel forandring og en massiv indsats for at vende udviklingen i den danske produktion af grønt og frugt.
”I Region Sjælland har vi afsat betydelige midler til at handle mere lokalt og sæsonpræget. Vi går i dialog med markedet og finder de producenter, der kan levere i den mængde og kvalitet, vi efterspørger. Og så beder vi vores grossist om at tage varerne ind i sortimentet. Det er komplekst juridisk og logistisk, men det offentlige kan sagtens gå forrest og bruge indkøbsmusklen. Det vil vi gerne vise i Region Sjælland,” siger Christian Wedell-Neergaard (C) formand for Region Sjællands udvalg for regional udvikling.
Fødevarealliancen er et strategisk samarbejde mellem Region Sjælland og Business Lolland-Falster, der arbejder for at udvikle en bæredygtig fødevaresektor i regionen. Alliancen blev etableret med det formål at styrke produktionen og efterspørgslen af lokale, grønne fødevarer og har fokus på seks hovedmål: at øge diversiteten i fødevareproduktionen, forkorte afstanden fra jord til bord, fremme natur og miljø, forbedre folkesundheden, skabe flere arbejdspladser i landdistrikterne og styrke stoltheden omkring regionens fødevarekultur.
Udgivet
15. maj 2025