generalforsamling 2023
Tilbage til oversigten

Det sagde formand og direktør i deres beretninger

Det var to beretninger præget af optimisme, der blev aflagt på generalforsamlingen i Business Lolland-Falster.

130 var tilmeldt til generalforsamlingen og de kunne fra de bløde biografsæder i Lalandia Bio lytte til formand Kim Rahbek og direktør Mikkel Wesselhoffs beretninger om året, der er gået.

Hovedbudskaberne i de to beretninger var stærke:

  • Lolland-Falster er som område rykket et par ligaer op de seneste 10 år.
  • Vi går ind i nogle afgørende år, hvor mulighederne er mange.
  • Vi skal forstå at gribe disse muligheder, og jeg er optimistisk på erhvervslivets vegne og dermed livet på Lolland-Falster.

Rykket et par ligaer op

Mikkel Wesselhoff havde været tilbage og læse den første beretning, der vedrørte regnskabsåret 2011.

”Indsatsområderne i dag minder meget om dem i 2011, men som i sportens verden, ændres perspektiverne sig, når man rykker en række eller to op. Og Lolland-Falster er som område rykket et par ligaer op de sidste 10 år. Det jeg hæftede mig mest ved, var det enormt høje ambitionsniveau, der var for landsdelen de næste ti år. Indsatsområderne i 2011 minder meget om dem vi har i dag – men som i sportens verden ændrer perspektiver sig når man rykker en række eller to op,” sagde Mikkel Wesselhoff i 2023 udgaven af årsberetningen.

De er de store tal der har taget over på Lolland-Falster.

I 2023 handler det om samlede investeringer på mere end 15 mia. kr. Business Lolland-Falster har gennemført mere end 1000 rådgivningsforløb med lokale virksomheder, mere end 70 virksomheder er flyttet til området og over 300 nye cvr numre har BLF været med til at etablere. 2022 blev samtidigt året hvor turismen slog rekord med det største antal overnatninger siden man begyndte at måle. 2022 fik vi lukket 2022 med over 1000 nye arbejdspladser.

”Det er et par ligaer over det vi lavede i 2011,” kunne direktør Mikkel Wesselhoff konstatere.

Han sagde også:

!2022 blev også året for en ny partnerskabsaftale mellem Business LF, Visit LF, Guldborgsund Kommune og Lolland Kommune. Som netop illustrerer det særlige bånd der er mellem erhvervslivet og kommunerne og udmøntet mellem det fælles partnerskab Business LF – der udarbejdes årligt handleplaner mellem økonomiudvalgene i de to kommuner og Business LF´s bestyrelse. Handleplanerne er således solidt og demokratisk forankret i såvel kommunerne og hos det lokale erhvervsliv, hvilket er et godt eksempel på det særlige fællesskab, der eksisterer på Lolland-Falster. Det fællesskab, der går tværs af brancher, sektorer, politiske og samfundsmæssige forskelle, hvilket bekræfter, at der er meget mere der samler os, end der skiller os ad.

Fokus på håndværket

Kim Rahbek, formand for bestyrelsen satte i beretningen fokus på at erhvervslivet mangler håndværkere.

Han brugte sin egen skolegang på Møllebakkeskolen i Horreby som eksempel, hvor han om lørdagen havde sløjdundervisning, hvor han lærte at bruge en hammer og save lige.

”Håndværket skal tilbage i vores folkeskoler. Vores folkeskole i dag – den er fyldt med pc, mobiler og AI. Hammeren, saven og skruen er væk. Kimen til at vælge et fag sker i de tidlige år – de formative år – hvad kan jeg blive, når jeg bliver stor. Tror pokker at det er svært at få folk til at vælge en erhvervsuddannelse, når de ikke aner hvordan man holder på en hammer eller anvender en skruetrækker,” sagde Kim Rahbek og talte for at der skal mere fokus på de håndværksmæssige fag i Folkeskolen.

”Vi ser ind i en fremtid, hvor Danmark kommer til at mangle både hammeren, hjernen og hjertet. Det gør vi også på Lolland-Falster. Vi står overfor kæmpestore udfordringer og muligheder,” sagde Kim Rahbek.

Formandens budskab var klart:

”Vi skal ikke gå fra videnssamfundet og udelukkende gå over til håndværkersamfundet og disse alle dem, der er videns medarbejdere i dag. Det er ikke et enten eller – det er et både og. Når vi ser frem i tiden, så har Business Lolland-Falster tiltrukket investeringer i størrelsesordenen 14 til 16 milliarder kroner. Det er mange penge – og det er primært indenfor den grønne energisektor. Det er blevet big business.

Vi skal være glade for at investeringer i den størrelsesorden kommer til Lolland-Falster. Stort set alle investeringer handler om, at der skal planeres grundstykker, etableres infrastruktur, bygges fabrikker, ansættes produktionsfolk og bygges organisationer op. Der skabes arbejdspladser til utroligt mange af de virksomheder, der er her i dag.

Vi får brug for både hånden og ånden. Dygtige håndværksvirksomheder har brug for dygtige ingeniører, arkitekter, finansfolk og kommunikatører. Hele værdikæden skal i spil for, at de store projekter kan komme i hus, og vi har udsigt til mange nye arbejdspladser på Lolland-Falster,” sagde Kim Rahbek.

I beretningen på generalforsamlingen sidste år fokuserede Kim Rahbek naturligt nok på høj inflation, højere renter og høje energipriser. Det var en beretning, der dengang handlede om risiko for krise. Men det er ikke gået så slemt, som alle forventede for 1 år siden.

”Jeg synes tingene ser mere positive ud her i 2023. Vi har grund til at kigge ind i de næste par år, hvor tingene ikke nødvendigvis går lige op ad en stige, men trods alt kører fremad. Set fra min stol går vi ind i nogle afgørende år, hvor mulighederne er mange. Vi skal forstå at gribe disse muligheder, og jeg er optimistisk på erhvervslivets vegne og dermed livet på Lolland-Falster. Vi skal i Business Lolland-Falster arbejde utroligt klogt og hårdt på, at udnytte det potentiale for virksomhederne og dermed for borgerne på Lolland-Falster,” sagde Kim Rahbek..

”Det er Business Lolland-Falsters ”reason to operate” – sagt på nydansk,” sagde Kim Rahbek i sin beretning.

Infrastruktur skaber vækst

Mikkel Wesselhoff lagde i sin beretning vægt på hvad der vil skabe vækst på Lolland-Falster.

”Faste forbindelser og infrastruktur skaber vækst. Det har igennem århundreder, ja årtusinder været en afgørende faktor, at når infrastrukturen forbedres, så øges mobiliteten og med øget mobilitet skabes nye muligheder. Lolland-Falster er i disse år i epicenteret af infrastrukturinvesteringer. Hvad enten det er Femern tunnelen eller den nye Storstrømsbro eller den kommende grønne gaslinje. Det er synligt i landskabet, at der sker udvikling på Lolland-Falster. Det er potentialer for vækst som de ser ud i fysisk form. Resten af Danmark og Verden bliver forbundet med Lolland-Falster gennem faste forbindelser. Tunnel, bro, motorvej, el-net og gasnet – det skaber sammenhæng på Lolland-Falster – et trippel infrastruktur kryds,” sagde Mikkel Wesselhoff.

Udgivet

25. maj 2023