Vindmøller på Lolland
Tilbage til oversigten

Erfarne VE udviklere bag Copenhagen Energy

Det er to erfarne projektudviklere indenfor vind og solenergi, der står bag den ambitiøse virksomhed Copenhagen Energy, der vil udvikle og etablere to Power-to-X anlæg ved Rødbyhavn og Nakskov.

Copenhagen Energy er klar med en investering i milliardstørrelsen, der kan bringe Lolland-Falster i front indenfor Power-to-X.

Jasmin Bejdic er CEO og Andreas von Rosen er bestyrelsesformand for Copenhagen Energy. De mødte hinanden tilbage midt i 00’erne, da de begge arbejdede i European Energy. En af de førende danske virksomheder indenfor grøn energi og som i dag er en milliardvirksomhed med mere end 550 ansatte. Grundlagt af Knud Erik Andersen, der er født og opvokset ved Rødby på Lolland.

Det er Andreas von Rosen også. Han kommer fra Maribo, hvor han er vokset op på godset Frihedsminde, som hans bror Erik von Rosen i dag ejer. De ejer sammen Knuthenlund gods på Lolland.

”Vi mødtes i European Energy i 2008 og vi var sammen på mange projekter i Danmark. Jeg arbejdede med offshore vindprojekter og Andreas arbejdede med onshore vindprojekter,” siger Jasmin Bejdic.

Han var 8 år, da han i 1993 kom til Danmark sammen med sine forældre og bror. De var på flugt fra krigen i Bosnien. Og det var noget af en omvæltning for Jasmin, der kom fra Bosniens næststørste by Banja Luka. Efter ophold på flere asylcentre blandt andet på Falster endte han sammen med familien på Fanø i Sønderho og senere Nordby, hvor han voksede op og gik i skole inden turen gik til DTU i København for at blive uddannet som civilingeniør.

Copenhagen Energy blev grundlagt i 2020 og væksten for det ambitiøse energiselskab er strøget i vejret med raketfart og allerede i 2022 rundede omsætningen mere end 1 milliard kroner.

”Vi stiftede Copenhagen Energy for at få vores egen virksomhed og derigennem udrette noget. Vi vil gerne havde muligheden for at udleve vores egne ambitioner indenfor den grønne omstilling med projekter, og det er gået stærkere end vi havde regnet med,” siger Jasmin Bejdic, der har titel af CEO i Copenhagen Energy.

Jasmin Bejdic, der er uddannet civilingeniør med speciale i vindenergi, er en veteran indenfor udvikling af grønne sol og vindprojekter.

”Jeg startede i European Energy i 2006 – hvor der var 9 ansatte. Jeg var den tiende ansatte – og startede som studentermedhjælper. Jeg fik hurtigt mine egne projekter og det var i Bosnien og Kroatien, hvor jeg kunne bruge mit modersmål. I startede måtte mine forældre hjælpe mig med at skrive emails, for jeg var ikke verdens bedste til at skrive bosnisk dengang,” siger Jasmin Bejdic.

På trods af navnet er Copenhagen Energy en virksomhed, der har som formål at udvikle vedvarende vind- og solenergiprojekter over hele verden for at producere grøn strøm og distribuere strøm på tværs af det europæiske kontinent til en konkurrencedygtig pris.

”Vi vil levere billig grøn strøm ud til de steder, hvor der er brug for den og dermed fremme den grønne omstilling,” siger Jasmin Bejdic.

Virksomheden har med succes ekspanderet til flere lande med nye projekter over hele kloden, herunder Australien, Tyskland, Irland, Filippinerne, Italien og Danmark. Virksomheden har kontorer i København, Berlin og Perth i Australien.

Sol og vind energi fra Lolland-Falster

Det er Copenhagen Energys mål at være en global leder inden for udvikling af grønne energiprojekter og handel med strøm og skabe bæredygtige løsninger, der positivt påvirker miljøet og samfund rundt om i verden.

”Vores udvikling er gået stærkere end vi forventede og vi er i dag 30. Det havde vi ikke en anelse om da vi startede. Det har været en positiv overraskelse, og det kræver mange timer på kontoret hver dag. Vores hastige vækst er en kombination af held, dygtighed og timing. Der kom mere fokus på grøn energi i forbindelse med krigen i Ukraine og den efterfølgende energikrise. Det har været med til at fremme forståelsen for at vi kan skal være fri for gas og olie fra Rusland – og være selvforsynende med grøn energi,” siger Jasmin Bejdic.

Flest projekter i Danmark

Tallene taler for sig selv. Virksomheden har 39 aktive projekter, hvor de 16 er havvind, 6 er landvind, 15 er solenergi og to er Power-to-X.

I 2022 brød Copenhagen Energy en milepæl med mere end 1,1 milliard kroner i omsætning. Det gav et overskud på knap 38 millioner kroner efter skat. Det var især handlen med strøm, der gav stor omsætning i 2022.

Med i alt 22 projekter i Danmark, der kombinerer landvind, solceller og havvind har Copenhagen Energy flest projekter i Danmark, hvor de også er ved at udvikle flere sol- og vindmølle projekter på Lolland-Falster.

Udgivet

27. november 2023