Femern Videns- og Læringscenter
Tilbage til oversigten

Til vands – til lands og i luften på Femern

Digitale værktøjer som droner, 3D kameraer og VR-briller bliver i fremtiden lige så almindelige på en byggeplads som tommestok og blyant. Femern Videns- og læringscenter i Rødbyhavn viser vejen for brugen af digitale værktøjer.

Helt ude for enden af Vestre Kaj i Rødbyhavn ligger et lille hvidt hus. Det syner ikke af meget, men husets funktion er at rage højt op som fyrtårn.

Det er Femern Videns- og LæringsCenter, der bor i huset, og i dag har Business Lolland-Falster inviteret bygge- og anlægsvirksomheder med på besøg i Videns- og læringscenteret.

Femern Videns- og Læringscenter

Centeret er en del af Erhvervsfyrtårn Femern, der skal være løftestang for at skabe innovation og viden, tiltrække flere virksomheder og flere turister til landsdelen med afsæt i Femern Bælt-forbindelsen.

”I dag handler det om at inspirere lokale bygge- og anlægsvirksomheder og vise dem de nye digitale teknologier, der kan gøre arbejdet lettere i byggebranchen. Vi vil gerne vise Lolland-Falsters erhvervsliv hvad Femern Videns- og LæringsCenter kan tilbyde regionens små og mellemstore virksomheder,” siger Lise Damsbo Savic, seniorrådgiver Business Lolland-Falster.

10 virksomheder lagde vejen forbi Vestre Kaj 66 i Rødbyhavn, og de fik demonstreret digitale værktøjer i alle prisklasser. Værktøjer der bliver brugt til vands, til lands og i luften, så de kan supportere hele byggebranchen.

Et af værktøjerne, der blev vist frem ved mødet denne eftermiddag på Vestre Kaj var en undervandsdrone.

Femern Undervandsdrone

”Vi har en undervands drone, som vi bruger blandt andet til at udforske potentialerne i drift og vedligehold af havne. Kan det give noget at lave modeller af havne til drift og vedligehold ved at undervandsfotografere? Det er noget billigere at sætte en undervandsdrone i vandet end at hente en undervandsdykker ind, hvis der er noget i havnen, der skal tjekkes,” siger Jakob Christensen, lektor ved Erhvervsakademi Zealand.

Undervandsdrone

Ved dagens besøg på Femern videnscenteret var det tre undervisere fra Zealand, der blandt andet uddanner bygningskonstruktører, der med stor entusiasme fortalte om potentialerne i at bruge droner, 3D kameraer og VR-briller i forbindelse med byggerier.

”Femern Videns- og LæringsCenter er oprettet for at sikre at viden fra Femern projektet kommer små og mellemstore virksomheder til gavn og lave innovation i byggebranchen med henblik på grønne og digitale løsninger,” siger Jakob Christensen fra Zealand.

Centeret skal samle erfaringerne fra Femern-projektet og gøre dem tilgængelige for en bredere kreds af danske virksomheder, uddannelsesinstitutioner og erhvervsfremmeaktører. Det er i første omgang DTU, RUC og Zealand samt Odense Robotics, We Build Denmark, Erhvervshus Sjælland og Femern Belt Development, der står bag det nye center.

Erhvervsskolerne i regionen også har været med i projektet, hvor de har udarbejdet forskellige typer kurser til virksomhederne.

I luften

Droner, der kan fotografere byggepladser og bygninger fra luften, findes i alle prisklasser. Derfor var deltagerne meget overraskede over at de billige forbruger modeller godt kan bruges til en række opgaver, mens de noget dyrere professionelle droner skal bruges til de større opgaver, hvor f.eks en bygning skal 3D fotograferes.

Femern drone

”Der findes digitale værktøjer i alle prisklasser, og derfor kan små virksomheder nemt komme i gang med at bruge digitale værktøjer som 3D kameraer eller droner,” siger Jonas Lynge Nielsen, lektor fra Zealand og en af de tilknyttede medarbejdere på Femern Viden- og LæringsCenter.

Tidskrævende og besværlige opgaver som feks opmåling og overblik på en ejendom eller gennemgang af et byggeri, bliver med de digitale værktøjer mindre tidskrævende og besværlige. Det klarer den digitale teknologi nu nemt.

Jonas Lynge Nielsen, lektor fra Zealand, der var dagens dronepilot, viste eksempler på 3D fotos af store bygninger, der var skabt ved hjælp af en drone.

”Pointen med droneflyvningen er at du får et fuldt overblik over din byggeplads med hjem på kontoret. Det tog cirka 45 minutters flyvning med drone og det er kort tid for at få det store overblik,” siger Jonas Lynge Nielsen, lektor fra Zealand.

Femern-forbindelsen og videns- og læringscenteret skal være et knudepunkt for ny viden og udvikling. Samtidig bliver det en mulighed for at se, hvordan mere afprøvede teknologier, robotter og digitale løsninger kan bidrage til en byggebranche, som i fremtiden skal være mere bæredygtig.

Femern Videns- og Læringscenter Rødbyhavn

”Det var et spændende besøg på videnscenteret. Det er tydeligt, at videns- og læringscenteret i Rødbyhavn, er et oplagt sted for vores lokale virksomheder at søge hjælp og inspiration samt udnytte den viden, der skabes i forbindelse med byggeriet af Femern-forbindelsen,” siger Lise Damsbo Savic.

Udgivet

31. august 2023