Udgivet
14. marts 2023
Flere lokalt producerede fødevarer skal på menukortet i lokale kantiner og restauranter på Lolland-Falster. Samtidigt skal forbrugerne have nemmere ved at købe lokalt produceret føde- og drikkevarer i deres lokale supermarked.
Derfor har MULD Lolland-Falster i samarbejde med Visit Lolland-Falster og projektet Danmarks Maddestinationer taget initiativ til en Fødevaremesse 2023, der skal bringe de lokale fødevareproducenter sammen med alle dem, der er interesseret i at bruge eller sælge deres produkter.
“Vi inviterer til Fødevaremesse 27. marts i Sakskøbing, hvor vi vil skabe kontakt mellem lokale fødevareproducenter og alle, som kan være interesseret i at bruge eller sælge dem. På den måde vil vi gøre det nemt for lokale restaurationer, supermarkeder, storkøkkener, skoler, efterskoler og andre at få fat i den gode frugt, grønt, eddike, øl, vin, honning, kød og meget mere fra Lolland-Falster,” siger Michael Møller, Michael Møller, forretningsudvikler hos Business Lolland-Falster og tovholder for MULD, sammenslutningen af lokale fødevareproducenter på Lolland-Falster.
En af deltagerne på Fødevaremessen 2023 er den lollandske vinproducent Henrik Plough, der ejer Østergaard Vinmageri i Stokkemarke. Han ser gode muligheder for at komme bredere ud med sine produkter på Lolland-Falster – især i landsdelens restauranter.
”Det er et godt initiativ at præsentere de lokale fødevareproducenter og sætte dem sammen med aftagerne. Jeg brænder for at lave noget god vin og så skal jeg jo også sælge det,” siger Henrik Plough fra Østergaard Vinmageri i Stokkemarke.
MULD-netværket har haft fokus på at afsætte lokale råvarer til store aftagere i Københavnsområdet, og nu er det tid til også at kigge indad.
”Der er jo ingen grund til at transportere alle de gode råvarer væk fra landsdelen, hvis der er lokal efterspørgsel, ligesom der er en række lokale producenter, som ikke producerer i så store mængder, at det ikke giver mening at henvende sig til de helt store kunder i hovedstaden,” siger Michael Møller fra MULD Lolland-Falster.
Der er god tilslutning til Fødevaremessen fra producenter på Lolland-Falster. 27 forskellige fødevareproducenter har tilmeldt sig messen, der finder sted 27. marts fra 10 til 14 på Sukkertoppen i Sakskøbing.
“Vi fik det sidste skub i forhold til at stable en lokal fødevaremesse på benene, efter at vi i regi af Visit Lolland-Falster havde deltaget i projektet “Danske Maddestinationer”. Her gik det op for os, at der er et stort ønske blandt lokale restauratører om at bruge lokale råvarer, men at køkkencheferne oplever, at det er besværligt at få fat i de lokale varer”, siger Michael Møller.
Det er noget Østergaard Vinmageri er enig i.
”Jeg håber på at få nogle kontakter og potentielle kunder, som jeg kan lave samarbejder med i fremtiden,” siger Henrik Plough fra Østergaard Vinmageri.
Fødevaremessen henvender sig til de professionelle indkøbere fra restauranter, cafeer, virksomhedskantiner, efterskoler, skoler, Fælleskøkkenet og supermarkeder.
”Vi håber på stor opbakning til Fødevaremessen, og det er vores ambition, at den lokale fødevaremesse skal være en tilbagevendende begivenhed, som skaber mere lokal samhandel og sikrer kunderne nemmere adgang til lokale produkter og dermed også styrker bæredygtigheden,” siger Michael Møller fra MULD Lolland-Falster.
Grønt og frugt
Agrofertil
Lolle Frugt
Gårdbutikken Marielyst
Marias Lollandske Mark
Møllegården
Sørup Gartneri
Øl, vin, spiritus, cider og most
Hideaway
Østergaard Vinmageri
Falster Destilleri
Frederiksdal
Juels Bryg
Krenkerup
LF Vin og Bryg
RO’UM
Fødevarer
Alsø Gårdbutik
Fra Fejø
Dalbakkegaard
Danish Quinoa Group
Ellekjær Biavl
Engdigegaard
Hvidkildegård Økologi
Lammehave Økologi
LF Vildt
Duesminde
Pasta Principato
Slotsbjerg
Ubuntu
Projektet er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse
Udgivet
14. marts 2023