Østergaard vin
Tilbage til oversigten

Fødevaremesse i offensiven for lokale fødevarer

Ny fødevaremesse 2023 på Lolland-Falster skal bringe de lokale producenter og de professionelle aftagere tættere på hinanden for at styrke salget.

Flere lokalt producerede fødevarer skal på menukortet i lokale kantiner og restauranter på Lolland-Falster. Samtidigt skal forbrugerne have nemmere ved at købe lokalt produceret føde- og drikkevarer i deres lokale supermarked.

Derfor har MULD Lolland-Falster i samarbejde med Visit Lolland-Falster og projektet Danmarks Maddestinationer taget initiativ til en Fødevaremesse 2023, der skal bringe de lokale fødevareproducenter sammen med alle dem, der er interesseret i at bruge eller sælge deres produkter.

“Vi inviterer til Fødevaremesse 27. marts i Sakskøbing, hvor vi vil skabe kontakt mellem lokale fødevareproducenter og alle, som kan være interesseret i at bruge eller sælge dem. På den måde vil vi gøre det nemt for lokale restaurationer, supermarkeder, storkøkkener, skoler, efterskoler og andre at få fat i den gode frugt, grønt, eddike, øl, vin, honning, kød og meget mere fra Lolland-Falster,” siger Michael Møller, Michael Møller, forretningsudvikler hos Business Lolland-Falster og tovholder for MULD, sammenslutningen af lokale fødevareproducenter på Lolland-Falster.

Det hele skal ikke til Hovedstaden

En af deltagerne på Fødevaremessen 2023 er den lollandske vinproducent Henrik Plough, der ejer Østergaard Vinmageri i Stokkemarke. Han ser gode muligheder for at komme bredere ud med sine produkter på Lolland-Falster – især i landsdelens restauranter.

”Det er et godt initiativ at præsentere de lokale fødevareproducenter og sætte dem sammen med aftagerne. Jeg brænder for at lave noget god vin og så skal jeg jo også sælge det,” siger Henrik Plough fra Østergaard Vinmageri i Stokkemarke.

MULD-netværket har haft fokus på at afsætte lokale råvarer til store aftagere i Københavnsområdet, og nu er det tid til også at kigge indad.

”Der er jo ingen grund til at transportere alle de gode råvarer væk fra landsdelen, hvis der er lokal efterspørgsel, ligesom der er en række lokale producenter, som ikke producerer i så store mængder, at det ikke giver mening at henvende sig til de helt store kunder i hovedstaden,” siger Michael Møller fra MULD Lolland-Falster.

Der er god tilslutning til Fødevaremessen fra producenter på Lolland-Falster. 27 forskellige fødevareproducenter har tilmeldt sig messen, der finder sted 27. marts fra 10 til 14 på Sukkertoppen i Sakskøbing.

Køkkenchefer efterlyste lokale produkter

“Vi fik det sidste skub i forhold til at stable en lokal fødevaremesse på benene, efter at vi i regi af Visit Lolland-Falster havde deltaget i projektet “Danske Maddestinationer”. Her gik det op for os, at der er et stort ønske blandt lokale restauratører om at bruge lokale råvarer, men at køkkencheferne oplever, at det er besværligt at få fat i de lokale varer”, siger Michael Møller.

Det er noget Østergaard Vinmageri er enig i.

”Jeg håber på at få nogle kontakter og potentielle kunder, som jeg kan lave samarbejder med i fremtiden,” siger Henrik Plough fra Østergaard Vinmageri.

Henrik Plough og MichaelMøller

Fødevaremessen henvender sig til de professionelle indkøbere fra restauranter, cafeer, virksomhedskantiner, efterskoler, skoler, Fælleskøkkenet og supermarkeder.

”Vi håber på stor opbakning til Fødevaremessen, og det er vores ambition, at den lokale fødevaremesse skal være en tilbagevendende begivenhed, som skaber mere lokal samhandel og sikrer kunderne nemmere adgang til lokale produkter og dermed også styrker bæredygtigheden,” siger Michael Møller fra MULD Lolland-Falster.

Følgende producenter deltager i Fødevaremessen 2023:

Grønt og frugt

Agrofertil

Lolle Frugt

Gårdbutikken Marielyst

Marias Lollandske Mark

Møllegården

Sørup Gartneri

Øl, vin, spiritus, cider og most

Hideaway

Østergaard Vinmageri

Falster Destilleri

Frederiksdal

Juels Bryg

Krenkerup

LF Vin og Bryg

RO’UM

Fødevarer

Alsø Gårdbutik

Fra Fejø

Dalbakkegaard

Danish Quinoa Group

Ellekjær Biavl

Engdigegaard

Hvidkildegård Økologi

Lammehave Økologi

LF Vildt

Duesminde

Pasta Principato

Slotsbjerg

Ubuntu

Projektet er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

Udgivet

14. marts 2023