Udgivet
23. maj 2025
Ved Business Lolland-Falsters generalforsamling leverede tidligere ambassadør og direktør for Udenrigsministeriet Friis Arne Petersen et skarpt og tankevækkende indlæg om den globale situation, geopolitisk uro, Europas efterslæb og behovet for handling.
Ved Business Lolland-Falsters generalforsamling leverede tidligere ambassadør og direktør for Udenrigsministeriet Friis Arne Petersen et skarpt og tankevækkende indlæg om den globale situation. Med udsyn fra Berlin, Washington og Beijing skitserede han en ny verdensorden – og stillede det presserende spørgsmål: Hvad skal vi stille op med Trump og den verden, vi kigger ind i?
Friis Arne Petersen advarede mod en Trump-periode, hvor de globale spilleregler risikerer at blive smadret uden noget klart alternativ:
“Det, der gør det endnu mere alvorligt, er, at Trump ikke engang selv ved, hvad han vil. Hans folk har fået at vide, at de skal erklære handelskrig med 70 lande – men uden at forstå, hvad det egentlig kræver. Så det bliver sådan nogle overordnede principaftaler uden substans. Det er ikke et nyt handelsregime – og gud ske tak og lov for det.”
Ifølge Friis Arne Petersen har vi at gøre med en politisk aktør, som trækker i alle retninger – og som efterlader Europa uden sikkerhed for noget som helst:
“Vi ved faktisk ikke, hvor det ender. Der er ingen i Paris, Berlin eller London, der ved det. For det ved Trump heller ikke.”
Et af de mest alvorlige budskaber handlede om den forskydning, der sker i verdensøkonomiens tyngdepunkt:
“I 1998 udgjorde EU og USA tilsammen 74 procent af verdens BNP – næsten tre fjerdedele. Nu er vi nede på omkring halvdelen. Det er dramatisk. Det betyder, at markeder, vækst, finansiering og teknologisk udvikling foregår mere og mere i Asien.”
Friis Arne Petersen pegede på, hvordan Kina og andre asiatiske lande har overhalet Vesten på vækst, innovation og infrastruktur. Ikke mindst på grund af frihandel:
“Mens vi i Vesten bruger statsstøtte og protektionisme, bruger Asien frihandel som en turbomotor. Det er det, der gør, at de kan skabe vækst, mens vi eksperimenterer med økonomisk protektionisme – et eksperiment uden historisk fortilfælde for succes.”
Et særligt stærkt moment i oplægget kom, da Friis Arne Petersen stillede skarpt på Europas og især Tysklands efterslæb på infrastruktur:
“Jeg har det, som om Tyskland bliver omtåget i sin egen virkelighed, som om det er et infrastrukturelt foregangsland. Men det er ikke, hvad man oplever, når man bor i Berlin og skal til Stuttgart og sidder fast i bilkøer, fordi en enkelt ulykke lammer hele motorvejen. Der er én højhastighedsstrækning fra Berlin til München. Det tog kineserne ti år at bygge 40.000 km.”
Han roste Danmark for modet til at investere – og glædede sig over, at Folketinget holder fast i elementfabrikken fra Femern-projektet:
“Det ville have været superuoriginalt at begå samme fejl som efter Øresund, hvor al ekspertisen gik tabt. Nu holder man fast i den viden og teknologi, og forhåbentlig kan det inspirere Tyskland til at løfte deres infrastruktur.”
Ifølge Friis Arne Petersen står EU over for en kritisk periode, hvor vores politiske og økonomiske strukturer skal nytænkes, hvis vi skal klare os i den nye verdensorden:
“Vi er 500 millioner forbrugere i EU, men vi har ikke fået skabt det indre marked, vi drømte om. Det handler ikke bare om kapital – det handler om kultur, arbejdstid, holdning til vækst, til at drive virksomhed og satse på innovation.”
Og han tilføjede med et stik til både bureaukrati og investeringslyst:
“Asiatiske iværksættere kommer til Berlin og tror, de har fundet Silicon Valley – men efter få år drukner de i bureaukrati og flytter til USA. Den trafik taler Trump aldrig om. Men det burde han.”
Midt i bekymringen havde Friis Arne Petersen også et opmuntrende budskab til Lolland-Falster og Danmark:
“Vi kunne ikke have ligget bedre end dér, hvor vi ligger – med Tyskland i syd og Sverige i nord. To af Europas mest seriøse politiske kulturer. Vi har en finanspolitisk disciplin og et økonomisk råderum, som mange misunder os. Men vi skal bruge det klogt.”
Friis Arne Petersen sluttede med et kald til ansvar og til handling:
“Vi skal ikke bare leve af de fejl, som den amerikanske præsident begår. Vi skal selv turde satse på infrastruktur, innovation og samarbejde i EU. Ellers bliver vi kørt over af dem, der allerede er mange skridt foran.”
Udgivet
23. maj 2025