Udgivet
17. december 2021
Lolland-Falster er en del af en af de områder i EU, som forventes at spille en stor rolle i udviklingen af en regional cirkulær bioøkonomi. En række aktører fra landsdelen har derfor i flere år været en del af det internationale EU-støttede projekt BIOCAS. Projektdeltagerne har været Universiteter, myndigheder, virksomheder og organisationer fra Tyskland, Holland, Belgien og Danmark.
“Vores bidrag som erhvervsudviklingsorganisation har været at byde ind i projektet med viden om, hvordan man bringer nye innovative bioøkonomiske produkter ind på markedet. Konkret har vi arbejdet med kommercialisering i forhold til to projekter. En antirynkecreme baseret på æbleskræller og en alternativ gødning særligt til brug i økologisk dyrkning”, siger forretningsudvikler Claus Madelung.
Fra Lolland-Falster har også Guldborgsund Kommune, erhvervsuddannelsescentret CELF og rådgivningsvirksomheden Agrovi deltaget i projektet. Undervejs i projektet er der bl.a. arbejdet med at anvende roeblade som ingrediens i foder til insektlarver, som kan blive til mel, der kan indgå i madlavningen. Andre eksempler er et genanvendeligt ølkrus baseret på majsstivelse samt farvestof udtrukket fra kirsebær-rester.
Cirkulær bioøkonomi handler kort fortalt om at anvende restprodukterne fra fødevarer til foder, materialer og/eller energi, så der er konstant cirkulation af de samme ressourcer, blot i nye former.
Målet med BIOCAS-projektet har været at styrke grundlaget for bioøkonomiske løsninger. Det vil sige skabe netværk og dialog mellem de der producerer fødevarer, de der kan forske i brugen af fødevarernes restprodukter, samt de der kan skabe og sælge nye varer baseret på restprodukterne.
“Projektet har givet os et vanvittig godt netværk af nogle super spændende og kompetente mennesker. Det kan vi bruge fremadrettet i forhold til at hjælpe lokale fødevare-innovatører i mål med deres projekter”, siger Claus Madelung.
BIOCAS-projektet har involveret 18 deltagere fra de fire lande og er gennemført med støtte fra EU-programmet Interreg North Sea Region.
Se de to videoer om projektet herunder:
Udgivet
17. december 2021