Tilbage til oversigten

Juletræer til genbrug og udlejning

I flere år har Kirstineberg A/S på Lolland brugt FN’s verdensmål som en ledetråd mod en stadig mere bæredygtig produktion og brug af juletræer, og lige nu udforskes nye dyrkningsmetoder.

Virksomheden har specialiseret sig i at dyrke juletræer i potter og sender hvert år 125.000 potte-træer af sted til forhandlere i hele Europa med henblik på, at alle træerne skal vokse videre, efter julepynten er pillet af.

Træerne kan leve videre
“Vi synes, det er synd at smide et smukt træ væk efter juleaften, så derfor dyrker vi træerne i potter og omplanter dem undervejs, så rodnettet udvikler sig til, at træet er i stand til at gro videre i naturen efter et par uger som indendørs juletræ. Og samtidig fortsætter det med at optage CO2”, siger direktør Ulrich Gejl. 95% af de pottedyrkede juletræer fra Kirstineberg sælges i udlandet, og flere forhandlere er begyndt at leje dem ud.

“Efter jul leverer kunden træet tilbage, og så kan forhandleren, eller udlejeren, fx. dyrke det videre, eller indgå en aftale om udplantning fx. med en skovejer”, fortæller Ulrich Gejl.

Verdensmålene omslutter hele virksomhedens produktion, helt bogstaveligt. Juletræerne plantes i potter af genanvendt plast, pakkes i net af genbrugsplast, og i stedet for plastiksnor forsøges der med plantefibersnor til fastsurring i forbindelse med pakning af paller. Bæredygtigheden giver også økonomisk mening, og særligt på det tyske og engelske marked er der stor og voksende fokus på klimatiltag og cirkulær økonomi, siger direktøren.

Det er ikke kun selve produktet, der leverer på verdensmålene, også de ydre omgivelser er der fokus på. Derfor arbejdes der med biodiversitet, hvor virksomheden forbedrer levevilkårene for blandt andet insekter.

Pottemulden er nyt fokus
Virksomheden har sammen med en række andre lokale virksomheder deltaget i et bæredygtighedsforløb hos Business Lolland-Falster for at få flere værktøjer og inspiration til at opfylde klimaambitionerne.

“Vi har skærpet vores klima-vision og fået nogle planlægningsværktøjer til vores løbende udvikling, og det at mødes med andre lokale virksomheder med samme dagsorden har også været virkelig god inspiration”, siger Ulrich Gejl, der benyttede forløbet til at lægge en ambitiøs plan om delvist at udfase brugen af pottemuld.

“Spagnum, som træerne vokser i, er en naturressource, og vi bruger kun spagnum fra leverandører, der kan garantere bæredygtighed. Vi har indledt en række forsøg med forskellige alternativer såsom kompost og planterester, så vi kan nedbringe vores forbrug måske med helt op til 50%. Det er en længere proces, og det er for tidligt at sige endnu, om vi har fundet en løsning, men vi er på vej”, siger Ulrich Gejl.

Udgivet

20. december 2022