Udgivet
14. oktober 2024
Det er lykkedes for Leverandørforeningen på Lolland-Falster at sikre den nødvendige startkapital på seks millioner kroner til at sætte gang i etableringen af et stort landmandsejet biogasanlæg på Lolland-Falster. Anlægget, der vil blive ejet og drevet af lokale landmænd, skal placeres centralt på Lolland-Falster, og vil kunne stå klar til drift i 2028. Prisen forventes at være mellem 400 og 500 millioner kroner.
Dermed er der nu udsigt til to nye biogasanlæg på Lolland-Falster, der skal levere gas til den nyåbnede gasledning Grøn Gas Lolland-Falster. Biogasanlægget – Lolland-Falster Bioenergi A/S – får to ejere. Det er andelsselskaberne LF-Bioenergi og Danish Agro, der ejer 50 procent hver. Det andet biogasanlæg er allerede under opførsel af Nature Energy, og det ligger ved Abed på Lolland og forventes i drift i løbet af 2026.
”Nu kører vi. Nu har vi nået det første mål, og nu har vi midler til at vi kan komme i gang,” siger Jørn Dalby, formand for Leverandørforeningen og en af initiativtagerne til det landmandsejede biogasanlæg.
Jørn Dalby, formand for Leverandørforeningen, kan berette om stor opbakning fra medlemmerne.
”Vi har fået en overvældende opbakning fra vores medlemmer. Mere end 50 landmænd har investeret 60.000 kroner i projektet, og det giver os en solid startkapital. Det viser, hvor meget vi landmænd tror på dette projekt, og at vi er villige til at investere i vores fælles fremtid,” siger Jørn Dalby.
Biogasanlægget forventes at kunne producere 55 til 60 millioner kubikmeter biogas årligt, og skabe 10-12 arbejdspladser, når det er i drift. Dertil kommer en række nye arbejdspladser gennem yderligere arbejde til vognmænd og andre følgeerhverv.
Biogassen skal produceres på basis af forskellige biomasser. Det er lige fra gylle fra såvel grise og køer til halm, dybstrøelse og potentielt roetoppe og roepulp.
Tidsplanen strækker sig over 3,5 år med en forventet byggeperiode på et år. Hvis alt går efter planen, forventes det at anlægget kan producere biogas fra 2028.
Det er Grøn Gas Lolland-Falster gasledningen, der gør det muligt og rentabelt at etablere biogasanlæg på Lolland-Falster. Derfor modtages meldingen om at LF Bioenergi er klar til at gå videre med deres planer positivt hos Business Lolland-Falsters administrerende direktør Mikkel Wesselhoff.
”Det er endnu en god nyhed for den grønne omstilling og erhvervsudviklingen på Lolland-Falster. Gasledningen er ikke bare et rør til Lolland-Falster, men et gasrør fra Lolland-Falster, som udenfor sukkersæsonen vil bidrage væsentligt til den grønne omstilling i Danmark og EU gennem levering af biogas,” siger Mikkel Wesselhoff.
Det er endnu ikke lagt fast hvor det kommende biogasanlæg skal placeres, og der bliver nu sat gang i et sonderingsarbejde i forhold til de to kommuner om en mulig placering.
”Biogasanlægget skal ligge centralt, gerne tæt på motorvejen og den nye gasledning,” siger Jørn Dalby uden at ville afsløre om der er nogen ønskeposition.
Der bliver i løbet af vinteren etableret en projektorganisation med en projektleder, der skal realisere de ambitiøse planer og som det første finde en optimal placering til det kommende biogasanlæg.
Guldborgsund Kommune har i den nyligt godkendte kommuneplan udlagt arealer ved afkørsel 44, hvor der kan placeres et biogasanlæg. LF-Bioenergi vil ikke lægge sig fast på nogen placering før deres sonderinger er afsluttet.
Nature Energy er i gang med at bygge et biogasanlæg ved Abed i Lolland Kommune. Det var netop Nature Energy, som Leverandørforeningen i en længere tid var i forhandlinger med om at levere biomasse til anlægget ved Abed, men forhandlingerne endte uden en aftale.
Det fik landmændene i Leverandørforeningen til at gå i tænkeboks, og det har nu resulteret i at der bliver etableret et lokalt landmandsejet biogasanlæg et centralt sted på Lolland-Falster.
En afgørende faktor, der ifølge Jørn Dalby har motiveret landmændene til at investere i biogasprojektet, er den kommende CO2-afgift.
“Vi har haft CO2-afgiften hængende over hovedet i flere år, og nu er der endelig kommet en løsning. Vi ser det som nødvendigt at få biomassen ind i biogasanlægget for at kunne leve op til landbrugets mål om CO2-reduktion,” siger Jørn Dalby.
Biogasanlægget er ikke kun en investering i lokal vækst. Det er også en central del af landbrugets bidrag til den grønne omstilling.
”Vi vil som landmænd vil være en del af løsningen på de udfordringer, vi står over for med klimaet. Vi er en vigtig brik i den grønne omstilling, og med biogasanlægget kan vi sikre, at vores biomasse ikke går til spilde, men bliver en del af den cirkulære økonomi,” siger Jørn Dalby.
Med anlægget forventes det, at 400 til 500.000 tons biomasse fra lokale landmænd vil blive udnyttet til produktion af grøn biogas. Det forventede overskud går tilbage til de lokale landmænd, der ejer anlægget.
”Vi tror på Lolland-Falster, og hvis vi går tilbage i historien, så har landmændene på Lolland-Falster været med til at etablere mange gode virksomheder, der stadig findes. Sukkerfabrikkerne og frøvirksomhederne for at nævne nogle. Vi tror, at det her kan blive et nyt eventyr,” siger Jørn Dalby.
Udgivet
14. oktober 2024