Tilbage til oversigten

Lolland-Falster udvalgt til storproduktion af tyske husbåde

I konkurrence med udenlandske lokaliteter er det lykkedes at få placeret en ny ambitiøs produktion af feriehusbåde i Orehoved på Falster. Et effektivt samarbejde mellem nationale og lokale erhvervsfremmeaktører leverede et tilbud, der var for godt til at afslå.

Tyske STERN Hausboot producerer ferie-husbåde, der er som skabt til det danske turismeerhverv. Inden for få år forventer virksomheden en årlig produktion på 100 flydende sommerhuse på de nye produktionsfaciliteter på Lolland-Falster. Den lokale erhvervsorganisation vurderer, at det vil skabe 70-100 direkte og afledte arbejdspladser.

“Nye arbejdspladser er i høj kurs i Guldborgsund Kommune, og så er det rigtig spændende med feriehusbådene, som kan være med til at styrke et turismeområde, der allerede er i vækst. Så det er en dejlig start på 2022”, siger borgmester i Guldborgsund Kommune, Simon Hansen (Soc. Dem.)

Flot modtagelse

“Vi har meget positive forventninger til markedet, og vi er meget tilfredse med vores placering. Via Invest in Denmark kom vi i dialog med erhvervsorganisationen Business Lolland-Falster, og herefter blev vi præsenteret for Vækstfonden, der har bidraget med finansiering. Vi er virkelig blevet taget godt imod både nationalt og lokalt”, siger medejer af STERN Hausboot Bernd Muckenschnabel.

Uudnyttet potentiale

“Folk vil gerne bo på vandet, og kapaciteten er stor ved de danske kyster samt i nogle af de halvtomme lystbådehavne og nedlagte industrihavne. Corona har forstærket folks ønske om at bo for sig selv, når de holder ferie”, siger Bernd Muckenschnabel. Han ser et stort potentiale især i forhold til de tyske turister og forventer, at kunderne vil være at finde både blandt private, campingpladser, udlejningsbureauer og ferieresorts.

Eksemplarisk dansk indsats

Tiltrækningen af den tyske husbådsproducent er nærmest et mønstereksempel på dansk investortiltrækning. Invest in Denmark fik en forespørgsel fra den tyske virksomhed, der ønskede information om mulige placeringsmuligheder i Danmark, samtidig med at virksomheden også undersøgte muligheder i Tyskland og Holland. Invest in Denmark kontaktede en række lokale danske erhvervsorganisationer, og Lolland-Falster leverede det bedste bud.

“De forstod vores behov og præsenterede os for den perfekte lokalitet. Derudover har de hjulpet os med myndighedsgodkendelser, ligesom vi ser frem til et samarbejde med Business Lolland-Falster og Guldborgsund Kommune omkring rekruttering af medarbejdere”, siger Bernd Muckenschnabel.

Kædereaktion hos erhvervsaktører

“Hos Invest in Denmark arbejder vi for at tiltrække investeringer og arbejdspladser til hele Danmark. I den forbindelse er et tæt samarbejde med kommuner og de lokale erhvervsorganisationer afgørende for en effektiv indsats. Vi er rigtig glade for, at STERN Hausboot har valgt Danmark og Lolland-Falster til. Det er blandt andet resultatet af et godt samarbejde mellem Invest in Denmark og Business Lolland-Falster”, udtaler kontorchef i Invest in Denmark, Anne Hougaard Jensen.

Hos Business Lolland-Falster sender de rosen videre til Vækstfonden:
“Vi har hjulpet virksomheden med at få kontakt til de lokale banker, og vi vidste fra vores øvrige samarbejder med Vækstfonden, at virksomheden kunne være en relevant case for dem. Derfor var det oplagt at skubbe virksomheden i retning mod yderligere finansiering hos Vækstfonden”, fortæller Udviklingschef Mads Stærk, Business Lolland-Falster.

Lokal opbakning var afgørende

For Vækstfonden er den lokale forankring vigtig. Fonden tilbyder sparring og lånefinansiering til virksomheder ud fra tre pejlemærker: innovationskraft, samfundsafkast og ansvarlighed. Det har været afgørende for Vækstfondens lån til STERN Hausboot, at også en lokal bank er med som långiver.

“Vækstfonden finansierer de virksomheder, Danmark ikke må gå glip af, og det gælder i høj grad også i landområderne”, siger Jonas Kristiansen, direktør og ansvarlig for Vækstfondens aktiviteter i region Sjælland. “Af samme grund har vi også netop etableret satellitkontor på Lolland-Falster. Vi fokuserer på, at der er et lokalt netværk omkring virksomheden, og at der er andre end os, som tror på den, Og så er det vigtigt, at virksomheden bidrager til vækst og arbejdspladser i lokalområdet”, siger Jonas Kristiansen.

Fra filial til hovedsæde

STERN Hausboot blev stiftet i 2011 af Stefan Bode, som også har stået for den daglige ledelse på den tyske ø Femern, syd for Lolland. Indtil nu har virksomheden produceret mere end 75 husbåde. I 2020 etablerede virksomheden en dansk filial på Bandholm Havn på Lolland med opbygning af en mindre produktion. Da husbådsproducenten senere ønskede at opskalere markant, blev det nødvendigt at foretage en helt ny afsøgning af produktionsområder.

At virksomheden så endte med at blive i Danmark med ny produktion på Falster, glæder naturligvis både den lokale erhvervsorganisation og Invest in Denmark.

Case på danske styrker

“STERN Hausboots udvidelse af produktionen er et godt eksempel på, at dansk produktion har et stærkt brand og kan levere kvalitet”, siger Anne Hougaard Jensen, kontorchef i Invest in Denmark. “Herudover er ”Made in Denmark” et kvalitetsstempel på bæredygtig produktion under ordentlige forhold, og det stempel vil udenlandske virksomheder gerne have på deres produkter. At Danmark tilmed kan tilbyde højt avancerede og automatiserede løsninger til produktion, gør kun Danmark endnu mere attraktiv for udenlandske investorer”, siger Anne Hougaard Jensen.

Fuld kraft fra 4. kvartal

STERN Hausboot har overtaget en grund i Orehoved, hvor fabrikshallerne allerede er etableret, idet der tidligere har været fabrik som bl.a. producerede vindmøllekomponenter. I løbet af 2022 bliver produktionsapparatet etableret, og STERN Hausboot forventer fuld produktion fra 4. kvartal 2022.

“Det betyder meget, at vi føler os velkomne, og at vi har fået kompetent rådgivning med fokus på vores behov”, fortæller Bernd Muckenschnabel. “Vi er glade for at kunne vokse videre i Danmark og på Lolland-Falster.”

Udgivet

23. februar 2022