Mikkel Wesselhoff
Tilbage til oversigten

Lolland-Falsters mentale forbindelse

Debat indlæg skrevet af direktør Mikkel Wesselhoff, Business Lolland-Falster

“Den mentale forbindelse” er et begreb, der ofte bliver nævnt i forbindelse med Femern Bælt forbindelsen. Det handler om samarbejde mellem borgere og virksomheder på begge sider af den kommende tunnel. Men vores udenlandske mentale forbindelse bør række langt videre end til Tyskland. Vi skal også række ud til Sydeuropa, Afrika og Mellemøsten.  

Det er et faktum, at Lolland-Falster i disse år får et kæmpe erhvervsboost i kraft af byggeaktiviteten omkring Femern Bælt-tunnelen og de massive energiinvesteringer. Det er nye og eksisterende virksomheder, som investerer i de muligheder, som den kommende Europa-forbindelse og den nye energiinfrastruktur åbner for. Men vi risikerer at banke hovedet mod loftet, hvis vi ikke tænker ud af boksen og – langt – ud af landet. For Lolland-Falster og resten af Danmark og store dele af verden mangler arbejdskraft.  

Ifølge en dugfrisk analyse fra Dansk Industri er der frem til 2040 ingen udsigt til at der kommer mere arbejdskraft til landets private virksomheder. I 2040 er der alene på Lolland-Falster 8.800 færre i den arbejdsdygtige alder. Vores landsdel har et alt, alt, alt for stort potentiale til, at vi skal acceptere de vilkår.

Heldigvis er der en vej. 

1. april kom der nye regler vedrørende den såkaldte fast track ordning, som gør det nemmere at ansætte international arbejdskraft, der kommer fra lande udenfor EU. Minimumslønnen for at ansætte borgere fra 3. lande er sat ned fra 448.000 kr. til 375.000 kr., og mindre virksomheder, med mindst ti ansatte, kan nu også få glæde af ordningen. Der er flere andre nye tiltag i ordningen, men for mange virksomheder er de nye muligheder intet værd. Endnu.  

Mange af os mangler nemlig “den mentale forbindelse”; tanken om at rekruttere virksomhedens næste medarbejder fra Spanien, Libanon eller Nigeria. Men det er, som ordet antyder, blot en “mental” udfordring, for de konkrete og fysiske betingelser er faktisk til stede. Der er masser af hjælp at hente til hele processen, og for en lokal virksomhed går den nemmeste vej via kommunernes partner på erhvervsudviklingsområdet, Business Lolland-Falster.  

Lolland-Falster har rigtig meget positivt at tilbyde karrieresøgende udenlandske borgere og deres familier. Få lokalområder i Europa kan matche vores grønne profil i forhold til energi, landbrug og industri. Vi har en international folkeskole, snart også en international gymnasielinje og måske bør vi også lave en international erhvervsfaglig linje. Der er masser af muligheder for fritidsaktiviteter og friluftsliv samt boligpriser, der gør permanent bosætning til en reel og attraktiv mulighed.  

Vi mangler kun at arbejde lidt med vores mentale forbindelser til Lolland-Falsters nye virkelighed og muligheder.

Tænk ud af boksen og ræk ud af landet. 

Udgivet

14. juni 2023