Udgivet
12. maj 2025
Madens Folkemøde 2025 finder sted 15. til 17. maj, og kommer til at strække sig over tre centrale pladser i Nykøbings bymidte: Torvet, Hollands Gaard og Kirkepladsen. Skonnerten Johanne ligger til kaj i havnen (Kajgade 5).
Gader og stræder derimellem inddrages også. Ligesom udvalgte områder ved havnen bruges til events, aktiviteter og parkering.
Nykøbing Falsters smukke plads Torvet bliver centrum for aktiviteter, som handler om gastronomi, kokke og madlavning.
Hollands Gaard huser Madens Folkemødes store madmarked og dermed de mange producenter og aktører, som sælger danske produkter og råvarer af høj kvalitet.
Her findes også Markedsscenen, som byder på en række indslag med smagninger og madhåndværk.
Den smukke, gamle og rolige kirkeplads bliver centrum for folkemødets debatter, samtaler og aktiviteter, der skaber eftertanke og refleksion. Her findes
Også Klosterkirken lægger hus til arrangementer og oplæg.
Lørdag kan små og store madører glæde sig til at få udfordret sine sanser og smagsløg samt deltage i historiske madaktiviteter i Middelaldercentret, som bl.a. byder på sildesaltning, interaktivt historisk mad-show, fortidens festmad, smagsprøver på middelalder øl og spændende madhistoriske fortællinger.
Fødevarealliancen, som Business Lolland-Falster er en del af i samarbejde med Region Sjælland deltager i flere events på Madens Folkemøde 2025.
Her er en oversigt over events, hvor Fødevarealliancen er involveret:
Kan fisk leve på land? finder sted torsdag 15. maj kl. 15.00 og handler om landbaseret produktion af fisk. Havet er under pres, og landbaseret fiskeopdræt kan måske være en vej til, at vi stadig kan spise fisk – også uden at belaste havene med havbrug og bundtrawl.
Landbaseret fiskeopdræt kan ske i dambrug eller i de mere højteknologiske RAS-anlæg; Recirculating Aquaculture Systems, eller på dansk Recirkulerende Akvakultursystemer. Det er en avanceret form for landbaseret fiskeopdræt, hvor vandet i systemet renses og genbruges kontinuerligt.
I samarbejde med svenske Gårdsfisk er det første mini-RAS-anlæg nu stillet op i Nykøbing Falster ved uddannelsesinstitutionen CELF, hvor der opdrættes ’clarias’ også kaldet catfish.
Vi tager debatten om fordele og ulemper ved landbaseret fiskeopdræt og ikke mindst perspektiverne for både danske forbrugere, restauranter og landbrug.
Tang i vand og Fisk på land finder sted torsdag 15. maj kl. 14, og det handler om madadfærdsændring i en tid hvor det meste vender på hovedet. Hvordan sikrer vi en fremtidig bæredygtig tangdyrkning og høst, -hvor vi samtidig forbedre havets natur og holder fiskerne beskæftiget?
Hospitalsmad – fra facility til helbredelse på Sundhedsscenen fredag 16. maj kl. 11.00, hvor der fokuseres på madens rolle i sundhed og helbredelse. Kan vi gøre hospitalsmaden til en del af behandlingen i stedet for, at man ser på køkkenerne som en del af service-apparatet på lige fod med f.eks. rengøring?
Hvis vi anerkender maden som en vigtig del af helbredelsen/behandlingen, vil der måske være en vilje til at bruge flere ressourcer på maden til f.eks. bedre råvarer og flere diætister til patienterne?
Lokale varer – hvordan får vi flere på hylderne? på Folkemødescenen fredag 16. maj k. 15, og her præsenterer Fødevarealliancen en ny undersøgelse af, hvad der er af udfordringer og muligheder for lokal produktion af fødevarer. Herefter drøfter et panel med kokke, producenter, grossister og ansvarlige politikere, hvordan vi i fællesskab kan fremme et bedre fødevaresystem med flere lokale fødevarer, og det er Mikkel Wesselhoff fra Business Lolland-Falster, der modererer debatten.
Regenerativt landbrug: Sund mad, biodiversitet og klima på samme tallerken, en informativ talk fredag 16. maj kl. 15.00 med fokus på hvordan regenerativt landbrug kan bane vejen frem for en madkultur, der gavner både mennesker, dyr, jord og klima. Kom og hør mere – og bliv klogere på hvordan vi får mere biodiversitet på tallerkenen – sammen med ekspert i mikroliv Hanne Gundersen, vinbonde Harald Krabbe og ph.d. i biodiversitet Lotte Nystrup Lund.
Regenerativt landbrug er landet – globalt og lokalt, finder sted fredag 16.maj kl. 16 og det handler om regenerativt landbrug. En række af de store fødevarevirksomheder har taget det regenerative helt ind i virksomhedens værdisæt, men også sat det som et krav til deres fremtidige leverandører af råvarer. Vi taler med en af Danmarks store jordbrugere, som er i gang med at sætte ploven mere eller mindre i lade, og taget fat i den regenerative ende af harven. Mød Harald Krabbe fra Frederiksdal Gods på Lolland og Anna Rise, kommunikationsdirektør i Nestlé Danmark.
Derudover er Fødevarealliancen en af de partnere, der støtter Madens Folkemøde generelt.
Udtagelseskonkurrence til Bocuse d’Or
Nykøbing Falster bliver centrum for gastronomisk præcision, når udtagelses-konkurrencen til Bocuse d’Or 2027 holdes på Torvet fredag den 16. maj. Arrangementet er åbent for publikum, som får en unik mulighed for at opleve kokke i verdensklasse demonstrere deres håndværk og kreativitet i Gastroteltet på Torvet. Dagen afsluttes med kåring af en vinder kl. 17.00 på Køkkenscenen.
Grøntsagsmonopolet er Lørdag 17. maj kl. 11, og er stedet hvor du får løst dine grøntsags-dilemmaer. Der er intet der er for stort eller for småt, og ingen spørgsmål der er dumme. Der er råd til at trylle hver en pose tørrede bønner, hvert et knoldselleri og rødbeder om til nemme, gode, sunde og velsmagende måltider som hele familien vil nyde at sætte tænderne i.
På Folkemødescenen løser Grøntsagsmonoplet dit Grøntsags-dilemma på stedet, så du kan gå derfra med den gode løsning på dit næste velsmagende grøntsagsmåltid. Kom, lyt og vær med, når Claus Meyer og Søren Ejlersen (kok og grundlægger af Årstiderne) sammen med Louise Køster løser grøntsags dilemmaer.
Bukkepremiere med Gordon P. Henriksen
I 2025 falder Madens Folkemøde sammen med den årlige bukkepremiere, som altid er den 16. maj. For mange danske jægere er det en ventet og traditionsrig dag, der markerer starten på forårsjagten på råbukken. Det er en periode, hvor bukkene har udviklet deres gevir, og mange jægere har forberedt sig længe på denne dag.
Det markeres på Madens Folkemøde med en række aktiviteter, som Visit Lolland-Falster har støttet.
Udgivet
12. maj 2025