Udgivet
9. september 2024
Melitek er den slags virksomhed, der er under konstant forandring, og derfor er Melitek nomineret til Lolland-Falsters Erhvervspris 2024. Det startede som en handelsvirksomhed, hvor man solgte andres produkter, og gik så over til at være en produktionsvirksomhed, der sælger egne produkter. I begyndelsen lå Melitek i Hellerup, men flyttede til Nørre Alslev på Nordfalster. Siden da har virksomheden femdoblet sit personale og ser ind i en vækst i omsætningen på ca. 10 procent om året. Så der sker noget. Hele tiden.
“Vi skal ikke stå stille. Hvis man ikke udvikler, så afvikler man,” siger Kim Laursen, administrerende direktør og ejerleder i Melitek.
Meliteks to ejerledere, Jesper Laursen og Kim Laursen, ønsker at skabe en mere bæredygtig fremtid for medicinalindustrien. Det er blandt andet på den baggrund Melitek er nomineret til Lolland-Falsters Erhvervspris 2024.
“Medicinalindustrien udleder enorme mængder CO2. Det skyldes, at der er rigtig mange engangsprodukter og ting, der skal pakkes to gange for at være sikker på, at det er sterilt. Så her kan man virkelig gøre en forskel i klimaregnskabet,” fortæller Jesper Laursen.
Derfor arbejder han og Melitek på at udvikle og forædle plasttyper, der har særlige egenskaber, der eksempelvis gør dem genanvendelige eller mindsker spild i medicinalindustrien.
Det plastgranulat, Melitek udvikler og fremstiller, bruges i plastkomponenter til medicinalindustrien, f.eks. til insulinpinde og kateter. Det er en forretningsmodel, der har vist sig meget bæredygtig; både omsætning, tonnage, kundegruppe og medarbejderstab vokser år for år. Væksten fortsætter, for der er et naturligt behov for de produkter i medicinalindustrien, og i takt med, at der kommer mere fokus på bæredygtige og innovative løsninger, stiger interessen for Meliteks plastgranulat.
Når markedet er i konstant udvikling, er det vigtigt for Melitek at følge med. De to ejere er enige om, at det er vigtigt at forny sig for at følge med udviklingen og medicinalindustriens behov. De investerer derfor 70-80 procent af virksomhedens overskud i deres fabrik for hele tiden at finde nye, innovative løsninger.
På fabrikken arbejder man blandt andet på at gøre infrastrukturen mere grøn.
“Ikke kun for at se bedre ud hos vores stakeholders, men fordi det giver god mening forretningsmæssigt. Selvfølgelig skal du køre med motorer, der bruger mindre strøm, selvfølgelig skal du finde løsninger, der bruger mindre emballage,” fortæller Kim Laursen.
Seneste projekt er de siloer, som skal gøre det lettere for fabrikken at opbevare plastgranulatet, og som samtidig giver mulighed at læsse direkte på lastbilerne fra siloerne og dermed spare en masse emballage.
“Det giver mening både økonomisk og miljømæssigt,” fastslår han.
Det er langtfra en tilfældighed, at Melitek er endt i Nørre Alslev. Her finder man nemlig alt det, der er brug for i en produktionsvirksomhed som denne.
“Nordsjælland, hvor vi lå før, var jo nærmest udkantsdanmark, for det er der, vejen stopper. Men her på Falster har vi forbindelse til hele Europa,” siger Kim Laursen med et smil.
De to ejerledere er enige om, at Nørre Alslev er en meget erhvervsvenlig lokation. Jordpriserne er gode, og det samme er medarbejderne.
“De er meget trofaste og loyale. De er arbejdere, men kommer med en landbrugsmoral, der siger, at når der er ekstra travlt, så arbejder man igennem. Vi har simpelthen ramt plet med vores lokation på alle parametre,” slutter Kim Laursen.
Udgivet
9. september 2024