Udgivet
23. maj 2025
Business Lolland-Falsters formand Kim Rahbek Hansen lagde ikke skjul på, at årets tema ikke er grebet ud af den blå luft. I en tid hvor verdens begivenheder – fra storpolitik til klimakrise – synes at rulle ustoppeligt derudad, er der behov for at rette blikket mod det, vi rent faktisk kan gøre noget ved.
“Vi kan ikke ringe til Nasdaq og få markedet til at falde til ro – men vi kan agere her på Lolland-Falster,” sagde Kim Rahbek fra talerstolen, hvor han med kant i budskabet opfordrede til, at vi som erhvervsledere genfinder styrken i det nære og handler på det, vi kan påvirke.
Beretningen tog sin begyndelse med et nostalgisk tilbageblik til Horbelev Kro, hvor Rahbek i sin tid deltog i sin første generalforsamling – med gule ærter og snaps i glasset. Et symbol på sammenhold, nærvær og det lokale engagement, som også præger Business Lolland-Falster i dag.
“Det er det lokale, jeg gerne vil cirkle om. Vi må fokusere på det, vi kan gøre her og nu, sammen,” var Kim Rahbeks budskab til generalforsamlingen.
Kim Rahbek gjorde det klart, at det ikke er de store virksomheder, der holder landet sammen. Det er de små og mellemstore virksomheder, de lokale butikker, håndværkere og ildsjæle.
“Vi snakker meget om Novo, Vestas og LEGO – men det er SMV’erne, der sørger for liv i købstæderne og hjælp, når det kniber. Det er dem, der skaber balancen i vores samfund,” sagde han.
SMV’erne på Lolland-Falster udgør størstedelen af landsdelens erhvervsliv og netop derfor er nærhed så vigtig en værdi.
Med afsæt i sin egen rolle som restauratør fortalte Kim Rahbek om konsekvenserne af globale ubalancer:
“Vi kan ikke få varerne til de priser, vi har aftalt. Chokolade, hvede, vin – alt påvirkes af tørke, oversvømmelser og klimakaos. Det bliver dyrere og mere usikkert,” konstaterede han og slog fast, at også det kræver lokal handlekraft og omstillingsevne.
Formanden opfordrede til at sætte barren højt for Business Lolland-Falster og hele landsdelen. Ikke som et håb – men som en tro på, at vi kan og vil.
“Vi skal være den bedste og mest anerkendte erhvervsorganisation i Danmark. Hvorfor skulle vi sigte efter at blive nummer 10?” lød det fra Kim Rahbek.
Midt i debatten om selvforsyning og lokalt fokus pointerede Kim Rahbek tydeligt, at vi ikke kan udvikle vores erhvervsliv uden international arbejdskraft.
“Hvis vi ikke havde de 350.000 udenlandske medarbejdere i Danmark, havde vi ikke det her råderum. Så enkelt er det,” sagde han og fortsatte:
“Vi skal være åbne, kritiske og konsekvente – men også anerkende, at mange af vores vigtigste funktioner i dagligdagen bæres af folk, der er kommet hertil fra hele verden.”
Ifølge Kim Rahbek er det afgørende, at vi både som samfund og som erhvervsliv rummer og integrerer udenlandsk arbejdskraft – for uden den, mister vi både kapacitet og fremtidige muligheder.
Kim Rahbek understregede, at Business Lolland-Falsters styrke ligger i medlemmerne. Over 500 virksomheder står bag foreningen, og deres engagement og input er afgørende for retningen.
“Det er jer, der ejer aktien i Business Lolland-Falster. I har krav på at vide, hvad jeres penge går til – og vi har pligt til at fortælle det,” sagde han og pegede på vigtigheden af gennemsigtighed og kommunikation.
Afslutningsvis løftede Kim Rahbek blikket fra de mange analyser og ambitioner – og talte med varme om, hvad der i virkeligheden binder det hele sammen:
“Hvis vi i Business Lolland-Falster satser på troen, på håbet – og på det, der måske mangler mest i verden lige nu: kærlighed – så kan det ikke gå helt galt,” sagde han og tilføjede:
“Måske skaber vi så meget liv hernede, at Horbelev Kro kommer til syne igen – og vi alle sammen kan samles til gule ærter og snaps, som i gamle dage.”
Udgivet
23. maj 2025