Tilbage til oversigten

Nye maritime oplevelser på Lolland-Falster

En ny blå attraktion er landet i Nykøbing Falster til glæde for Lolland-Falsters turister, gæster og borgere. Fra denne sommer tilbyder Museum Lolland-Falster tursejladser på Guldborgsund via et nyt samarbejde med en lokal iværksætter.

Oplevelsestilbud fra museet

“Vi har ønsket det her længe, og nu kan vi endelig invitere lokale og turister på forskellige ture med fokus på historie, natur, lokale seværdigheder eller bare ren afslapning til søs”, fortæller Ulla Schaltz direktør for Museum Lolland-Falster. Museet har chartret en tidligere fiskekutter som skibsfører og iværksætter Allan Henning Hansen netop har købt i Nordjylland og bragt til havnen i Nykøbing F.

Ændrede kurs til lokalområdet

“Min far var fisker, og jeg har selv arbejdet på havet hele livet, bl.a., på Scandlines, Lolland Færgefart og med min egen virksomhed Nautisk Multiservice. Nogle venner inspirerede mig til at gå i gang med at etablere en tursejlads, og jeg var lige ved at indgå en aftale om en bådfart uden for landsdelen, da jeg hørte om planerne i Nykøbing F.”, fortæller Allan Henning Hansen, der herefter tog kontakt Business Lolland-Falster.

Turisme og erhvervsudvikling

“Det var et vidunderligt sammenfald, at vi kom i kontakt med Allan”, fortæller udviklingschef Lindy Kjøller fra Visit Lolland-Falster, som sammen med Business Lolland-Falster og museet har været de drivende kræfter bag den kommende sundfart. Ligesom hjælp til etablering af nye virksomheder står højt på prioriteringslisten hos erhvervsorganisationen Business Lolland-Falster, står det også højt oppe på listen hos turismeorganisationen Visit Lolland-Falster at skabe flere oplevelser, der knytter sig til vandet og kysterne rundt om Lolland-Falster.

Først sejlads til Sankt Hans

Med hjælp fra Business Lolland-Falster fik Allan udfærdiget budget og forretningsplan samt fik hjælp til afsøgning af markedet for egnede både. Finansieringen kom på plads, og han er nu den glade ejer af en fiskekutter med plads til 32 passager. Kutteren har fået navnet “Guldborgsund”, og den første sejlads er Sankthansaften fra kajpladsen i Sandgade i Nykøbing F. Og således er det gået til, at en lokal iværksætter og landsdelens museum ved fælles indsats nu har skabt et nyt tilbud til Lolland-Falsters turister og borgere.

Nyt miljø på havnen

For få måneder siden hjalp Business Lolland-Falster med en anden maritim etablering i havnen i Nykøbing F., nemlig “Vinoteque Marittima. Vin & Kaffebar”, som er et skib på 50 meter. “Guldborgsund” og ” Marittima” ligger ved samme kaj, og de to skibe skaber sammen et helt nyt miljø på havnen.

Arbejdet med at få etableret en sundfart i Nykøbing F. har stået på i flere år, men det har vist sig svært at få tingene til at falde i hak. Turisme- og erhvervsorganisationerne samt museet og Guldborgsund Kommune, der har støttet projektet økonomisk, havde næsten opgivet projektet, da Allan Henning Hansen kom på banen. Samarbejdet med en aktør fra København var netop blevet skrinlagt.

Lokale kræfter hele vejen rundt

“Der er en ekstra glæde i, at det nu er lykkes, i og med, at vi indgår samarbejde med en lokal iværksætter og ildsjæl”, fortæller Ulla Schaltz. Det er også lokale kræfter, der står bag den audioguide, der er udarbejdet som et tilbud til passagerne på “Guldborgsund” og som begynder således:

“Velkommen ombord på kutteren Guldborgsund. Vi håber, I får en dejlig tur med os, og undervejs vil vi fortælle om de unikke steder og fortællinger som vand og land rummer. så læn jer tilbage og lyt til historien om sundet hvor fortid og nutid mødes.”

Hvis man vil høre resten af fortællingen, må man tage med kutteren på tur. Ud over planlagte sejladser er der også mulighed for at booke sejladser i forbindelse med private arrangementer eller firmaevents.
Booking via dette link

Udgivet

20. juni 2022