Tilbage til oversigten

Nyt museum vil gøre Lolland-Falster til en international kunstdestination i verdensklasse

I fremtiden skal kunstinteresserede fra hele verden have et nyt “must-see” punkt på verdenskortet: Lolland.

Det lyder ambitiøst. Det er det også.

Art Barns Lolland er en ny lokalt forankret museumsinstitution, der vil tage
besøgende fra hele verden på en spektakulær rejse i den internationale samtidskunst på tværs
af Lolland-Falster. Ambitionen er at kunne tiltrække nogle af kunstverdens største stjerner, og nu er Art Barns Lolland klar til at løfte sløret for deres store vision.

Ideen med Art Barns er i hovedtræk, at der på verdensplan findes talrige eksempler på store kunstinstallationer, som er skabt af nogle af samtidens mest betydningsfulde kunstnere, men som på grund af sin udformning eller størrelse aldrig får et permanent hjem. Derfor ender værkerne med enten at blive destrueret eller opmagasineret uden at komme tilskuere til glæde.

På Lolland-Falster findes en lang række større kulturhistoriske og arkitektonisk interessante bygninger, herunder gamle pakhuse, ladebygninger eller fabrikker, som i dag står tomme. Art Barns Lolland vil aktivere disse bygningers rum på ny som permanente hjem for de store og immersive kunstværker.

På den måde vil Art Barns Lolland give nyt liv og formål til øernes unikke kulturhistoriske
bygningsarv og skabe en permanent samling af væsentlige samtidskunstværker i helt store
formater.

”Vi har besigtiget mere end 25 imponerende bygninger, der hver har særlige kvaliteter og historier, der rækker helt tilbage til 1500-tallet. Bygninger, som ikke får den opmærksomhed, de tidligere har fået og fortjener, og som har den rette volumen til at blive hjem for de meget store formater, som flere kunstnere arbejder med i dag,” siger Christoffer Hauglund Faurschou, direktør for Art Barns Lolland i en pressemeddelelse.

Et enestående koncept

Art Barns Lolland vil skabe en enestående ramme for en permanent samling af store kunstværker af
samtidskunstens verdensstjerner ved at restaurere og transformere historiske bygninger i naturskønne omgivelser fordelt over hele Lolland-Falster. Nye Art Barns vil knopskyde de kommende år, og fra foråret 2024 kan besøgende fra hele verden tage på en rejse af høj kunstnerisk og arkitektonisk værdi på tværs af øerne i et nyt museumsformat, der udfordrer og udvider den klassiske museumsoplevelse:

“Jeg ser Art Barns Lolland som et vigtigt bidrag til udviklingen af den danske kunstscene. Det er en højaktuel, international kunstinstitution, der med sin ambition om at forene højt kunstnerisk niveau med bred publikumsappel og geografisk spredning udvider forståelsen af, hvad et kunstmuseum kan være i dag,” siger Mikkel Bogh, direktør for Statens Museum for Kunst og medlem af Art Barns Lollands kunstråd.


Støtte fra lokale og nationale aktører

Udviklingen af Art Barns Lolland er forankret i et tæt samarbejde mellem Lolland Kommune, Guldborgsund Kommune og Art Barns Lolland-fonden, som er etableret med bestyrelse, direktør og kunstråd. De to kommuner har sammen med Business Lolland-Falster i 2021 støttet udviklingen af Art Barns Lolland med 1 mio. kr. og har i maj 2022 bevilget tilskud på 6,18 mio. kr., der udbetales i takt med, at Art Barns Lolland realiseres. Realdania har støttet en forundersøgelse, der skal udvikle og kvalificere konceptet.

“I Lolland Kommune og Guldborgsund Kommune er vi glade for det tætte samarbejde omkring realiseringen af Art Barns Lolland. Det er en ambitiøs vision, der fremhæver Lolland-Falsters mange kvaliteter og vil have en stor betydning for livet på øerne. Art Barns Lolland har derfor vores fulde opbakning,“ lyder det enstemmigt fra Holger Schou Rasmussen og Simon Hansen, borgmestre i henholdsvis Lolland Kommune og Guldborgsund Kommune.

Art Barns Lolland holder informationsmøde mandag d. 13. juni 2022, hvor kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen bl.a. vil tale.

Læs mere om Art Barns Lolland i denne artikel fra Politiken: https://politiken.dk/kultur/art8797334/Folk-fra-hele-verden-skal-flokkes-til-Lolland-for-at-se-kunst

Eller på www.artbarnslolland.dk

Udgivet

31. maj 2022