Tilbage til oversigten

På vej mod endnu et rekordår: Derfor er turismen en særlig vigtig forretning for Lolland-Falster

Landsdelen er på vej mod endnu et rekordår som regionens største turistdestination, og der mangler sengepladser til alle turisterne.

Nye tal for landsdelens turisme leverer en opløftende konklusion: Turismen skaber flere jobs og mere indtjening på Lolland-Falster end andre steder i landet, og det kan ovenikøbet blive endnu bedre. Flere turister på Lolland-Falster er blevet interesserede i campingferie, og det er godt, for sommerhusene er fyldt op.

“Det er vigtigt at forstå, at de flotte tal, vi sidder med nu, har vi ikke på forhånd kunnet regne med. Corona-nedlukningerne vendte op og ned på turisternes vaner og ønsker, men nu kan vi se, at vi står endnu stærkere end både før og under Corona. Det er meget positivt.”

Sådan lyder det fra Udviklingschef hos Visit Lolland-Falster, Lindy Kjøller, der med egne ord har en “meget, meget stærk tro” på, at Lolland-Falster har et kæmpe potentiale i forhold til turismen, der langt fra er udnyttet fuldt ud.

Kraftig turisme-effekt
Næsten hver tiende, der har et job på Lolland-Falster, arbejder inden for turismeerhvervet eller i et tilknyttet erhverv. Turismen skaber 3.816 fuldtidsjob i landsdelen, og i 2020 lagde landsdelens turister for over 1,2 mia. kr. moms og personskatter i stats- og kommunekasserne, og det tal er kun stigende. Prognosen viser, at turisternes samlede forbrug på Lolland-Falster når et nyt højdepunkt i 2021 på 3,2 mia. kr. fra knap 2,9 mia. kr. i 2020.

Turister er jobskabere
“Vi har en langt højere beskæftigelsesgrad og en væsentligt højere indtjening på turismen på Lolland-Falster end andre steder i landet. Det betyder på den ene side, at vi er følsomme overfor, hvis turismen skulle dykke. Men det betyder også, at vi virkelig kan rykke noget i forhold til arbejdspladser og omsætning i lokale virksomheder, når vi styrker turismen”, siger Lindy Kjøller.

Hver gang turister forbruger 1 mio. kr. på Lolland-Falster, skaber det én lokal arbejdsplads. Baseret på en analyse af turisternes forbrug betyder det, at der bliver skabt et ekstra job, hver gang antallet af årlige turismeovernatninger stiger med 1.250. Det svarer til, at 25 familier på 4 personer holder to ugers ferie.

Sæsonen strækker sig
De mest populære måder at holde ferie på Lolland-Falster er sommerhus og feriecenter. Campingferie har dog i flere år været i klar stigning, og den samme tendens viser sig i 2022.

“De nyeste overnatningstal gælder perioden januar til august. Her ser vi en vækst i antallet af campingovernatninger på 15% i forhold til samme periode året før”, siger Lindy Kjøller. En anden interessant og positiv udvikling er, at turisterne i stadigt højere grad tager til Lolland-Falster udenfor højsæsonen, hvilket i øvrigt er helt i tråd med den langsigtede strategi for turismeudviklingen på Lolland-Falster.

“Når vi nu ikke har så mange overnatningspladser til turisterne i højsæsonen, som vi kunne ønske os, så er det meget positivt, at det er lykkedes at tiltrække flere turister i de såkaldte skuldersæsoner, forår og efterår. Det giver virksomhederne mulighed for at tjene penge i en længere periode af året og et styrket grundlag til at udvikle forretningen”, siger Lindy Kjøller. Han understreger dog, at Visit Lolland-Falster i samarbejde med virksomhederne arbejder benhårdt på at skabe flere overnatningsmuligheder til turisterne.

En seng er en god investering
“De tal, vi sidder med nu, er interessante for en investor, der overvejer at bygge sommerhuse eller hotel. Alt taget i betragtning må vi sige, at sovepladser til turister på Lolland-Falster ligner en rigtig god investering”, siger Udviklingschefen.

Under Corona mistede Lolland-Falster ligesom resten af Danmark en stor del udenlandske turister, men de er kommet tilbage, og den gode nyhed er, at det ekstra rykind af danske turister, som Corona-nedlukningerne bragte med sig, lader til at have bidt sig fast.

Både danskere og tyskere i stigning
Således er antallet af danske turister i perioden januar-august 2022 næsten 25% højere end samme periode i 2019 før Corona. Efter et kraftigt Corona-dyk i antallet af udenlandske turister er det tilbage på niveau med før Corona, ovenikøbet med en lille stigning.

“For tyskernes vedkommende er der tale om en stigning siden 2019 på 7%. Og det er et vigtigt tal, for Tyskland er vores største udenlandske marked”, siger Lindy Kjøller, der har store forventninger til de endelige tal for turismeåret 2022.

Rekord i sigte – igen
“Meget tyder på, at vi igen i 2022 kommer til at slå rekord for antal overnatninger på Lolland-Falster, det er dog for tidligt at slå proppen af champagnen, hvad det angår. Men vi har meget andet at være positive over. Der er ikke mange steder i landet, der kan matche Lolland-Falsters turismepotentiale. Jeg er faktisk ikke sikker på, at der er nogen overhovedet.”

Foto: Daniel Villadsen

Udgivet

25. oktober 2022