Energipark Guldborgsund kommune
Tilbage til oversigten

Stor energipark etableres på Lolland-Falster

Energipark etableres af Better Energy og Andel i Guldborgsund kommune i et historisk stort milliardsamarbejde, der vil give et stort løft til den grønne omstilling i Danmark og styrke Lolland-Falsters grønne profil.

Andel og Better Energy er gået sammen i et historisk stort milliardsamarbejde om blandt andet at etablere en stor energipark i Guldborgsund. Det vil give et stort løft til den grønne omstilling i Danmark og styrke Lolland-Falsters grønne profil.

De to energivirksomheder vil i partnerskab opføre op til 15 energiparker i Danmark i løbet af de kommende tre år.

De første fire energiparker er klar til at blive opført i Guldborgsund, Sorø, Vordingborg og Næstved kommuner. Alle fire parker forventes at kunne tilsluttes elnettet og starte produktion enten i år eller næste år. Energiparken i Guldborgsund kommune bliver den største rent produktionsmæssigt og forventes tilsluttet el-nettet allerede i år eller næste år.

Nyheden om etableringen af energiparken i Guldborgsund Kommune vækker stor begejstring på borgmesterkontoret.

”Det er dejligt, at de allerede besluttede projekter nu kan realiseres. Vi har flere solcelleprojekter på vej og de er alle en vigtig del af den grønne omstilling og Guldborgsund Kommunes mulighed for at realisere DK2020 ambitionerne om at blive en klimaneutral kommune i år 2050,” siger borgmester Simon Hansen Guldborgsund Kommune.

Også hos Business Lolland-Falster er der glæde over at der etableres en grøn energipark i Guldborgsund kommune.

”Det er en god nyhed for den grønne omstilling og energiparken vil forstærke vores grønne profil på Lolland-Falster som klimaøer. Vi har som mål at tiltrække grønne virksomheder til landsdelen og det kræver god adgang til grøn strøm produceret lokalt. Med etableringen af energiparken i Guldborgsund kommune står vi med gode kort på hånden i vores arbejde med at tiltrække grønne virksomheder,” siger Mikkel Wesselhoff, Adm. direktør Business Lolland-Falster.

Grønt partnerskab

Andel er Danmarks ledende energi- og fibernetkoncern og er andelsejet af cirka 400.000 elforbrugere på store dele af Sjælland samt Lolland-Falster og øerne.

”Vi står midt i en dybt alvorlig klimakrise, der kræver vores handling nu. Vind- og solenergi på land er den hurtigste måde at udbygge vores vedvarende energi i Danmark. Det er derfor også naturligt, at vi øger vores engagement i solenergi,” siger Andels Adm. direktør Jesper Hjulmand i pressemeddelelsen om partnerskabet.

Better Energy ser vidtrækkende perspektiver i partnerskabet med Andel.

”Vores partnerskab med Andel kommer til at have direkte effekt på den grønne omstilling i Danmark. Og vi kan godt alle sammen være stolte over, at Andel, én af Danmarks største virksomheder målt på omsætning, snart kommer til at kunne kalde sig en af Danmarks største medejere af grøn energiproduktion på land,” siger Rasmus Lildholdt Kjær, adm. direktør i Better Energy.

Største energipark

Energiparken i Guldborgsund Kommune bliver den største af de fire energiparker, der etableres. Den placeres ved henholdsvis Radsted og Grænge, hvor Better Energy allerede i 2021 fik lokalplan tilladelse af kommunen til at etablere solcelleparker. Når energiparken er i drift, vil den have en forventet årlig elproduktion på 349 GWh og det svarer til det 218.000 danskeres årlige elforbrug.

Borgmester Simon Hansen ser store perspektiver i etableringen af energiparken.

”Den øgede produktion giver os mulighed for at tiltrække energitunge virksomheder som har brug for grøn strøm til deres produktion og giver os også øgede muligheder for PtX-anlæg, som bliver en vigtig del af den fremtidige grønne omstilling,” siger Simon Hansen.

På nettet via ”krokodillenæbsløsning”

Energiparken ved Radsted og Grænge bliver tilsluttet nettet hurtigt via en såkaldt ”krokodillenæbs” løsning, som Energinet fik tilladelse til sidste efterår.

Tilslutningen sker direkte på højspændingsluftledninger med noget, der minder om krokodillenæbs-tilslutninger. Derved vil energiparken i Guldborgsund kommune kunne levere klimavenlig strøm op mod to år hurtigere, end det ellers ville have taget at blive tilsluttet elnettet.

Ved Radsted har Guldborgsund Kommune i december 2023 givet lokalplantilladelse til at Energinet kan bygge en ny højspændingsstation, der skal transportere de store mængder grøn strøm, der produceres på Lolland-Falster ud til forbrugerne.

Men indtil den står klar er det via ”krokodillenæbs”-løsningen den grønne strøm sendes på nettet.

Udgivet

12. januar 2024