Detailhandel i Nykøbing F
Tilbage til oversigten

Tæt dialog om udviklingen i detailhandlen

Business Lolland-Falster har i flere år arbejdet tæt sammen med Lolland og Guldborgsund kommuner og landsdelens handelsstandsforeninger om dels at udvikle de eksisterende detailbutikker og dels tiltrække nye butikker til handelsbyerne.

Torsdag formiddag var der møde på borgmesterkontoret på Guldborgsund Rådhus om den aktuelle situation i detailhandlen i Nykøbing F.

Baggrunden er at flere butikker i januar har indstillet driften på grund af svigtende salg og en presset økonomi.

Derfor havde Guldborgsunds borgmester Simon Hansen indkaldt handelsstandsforeningen Vores Nykøbing og Business Lolland-Falster til møde på rådhuset for at drøfte situationen.

”Vi havde et godt møde. Der er løbende en god og tæt dialog med Vores Nykøbing, Business Lolland-Falster og vores administration på rådhuset om udviklingen i detailhandlen. Aktuelt når så mange butikker lige pludselig lukker på samme tid er det vigtigt, vi taler sammen for at få klarlagt hvad der sker og hvad vi kan gøre på den korte og lange bane,” siger borgmester Simon Hansen Guldborgsund Kommune.

Møde om detailhandel i Guldborgsund kommune

Det var udviklingsdirektør Mads Stærk og forretningsudvikler Thomas Rasmussen fra Business Lolland-Falster, der sammen med Jan Koch og André Andersen fra Vores Nykøbing, sad med rundt om bordet ved mødet. Borgmester Simon Hansen var i selskab med Christian Smith, der er erhvervs- og udviklingschef i Guldborgsund Kommune.

”Det er en krise, der er opstået over tid og lige nu går det bare stærkt med mange butikker på en gang. Det handler om at få sat en prop i, og så skal vi have fyldt de tomme butikslokaler op igen. Jeg synes, vi har en god og stærk handelsby i Nykøbing. Det skal vi huske på som forbrugere, fordi det primært er os, der kan ændre det ved, at vi køber vores varer i butikkerne,” siger Simon Hansen.

Business Lolland-Falster har i flere år arbejdet tæt sammen med Lolland og Guldborgsund kommuner og landsdelens handelsstandsforeninger om dels at udvikle de eksisterende detailbutikker og dels tiltrække nye butikker til handelsbyerne.

”Det er en situation, som vi tager alvorligt. Vi har et stort arbejde i gang for at tiltrække nye butikker og kæder til hele Lolland-Falster og har i den seneste periode været i kontakt med mange af de større butikskæder. Det er et arbejde, der tager tid og vi kan spore en god interesse fra nogle af dem, vi er i kontakt med,” siger Mads Stærk, udviklingsdirektør Business Lolland-Falster.

På den korte bane har Business Lolland-Falster i samarbejde med handelsstandsforeningerne i Nykøbing, Maribo og Nakskov sendt et tilbud ud til alle forretningsdrivende om hjælp og sparring til udvikling af deres butikker. Ligeledes udbydes der mange kurser målrettet detailbutikker, og det er et tilbud som en del butiksindehavere i 2023 gjorde brug af.

Tæt samarbejde

Der er et tæt samarbejde mellem Guldborgsund Kommune, Vores Nykøbing og Business Lolland-Falster om at udvikle Nykøbing som handelsby.

”Vi har en fremragende aftale med vores Nykøbing i Guldborgsund kommune og de laver mange gode aktiviteter. Den hyggeligste juleby jeg nogen sinde har set i december og lige om lidt er det vinterferie, hvor der bliver en masse aktiviteter for børnefamilierne, så de laver en hel masse ting for at trække folk til Nykøbing,” siger Simon Hansen.

På mødet blev det konkret aftalt, at Guldborgsund Kommune skal ændre på parkeringstiden i Nykøbing.

”Der var et helt konkret ønske om at øge parkeringstiden på de kommunale pladser fra tre til fire timer og selvfølgelig kan vi det. Det vil vi gå i gang med at arbejde med hurtigst muligt og få ændret vores skilte, så man kan holde der i 4 timer,” siger Simon Hansen.

Ligeledes skal der udarbejdes et forbedret datagrundlag for hvor mange og hvem, der handler i Nykøbing. Det efterspørges af de store kædebutikker, der viser en interesse i at komme til byen. Det er især det store antal turister, der hver sommer gæster byen som skal kortlægges bedre.

”Jeg er optimist. Det handler om, at vi er nødt til at se på byen, som den er og det er altså ikke så skidt, som det bliver fremstillet. Det er en by med en masse gode butikker drevet af lokale kræfter, der driver deres egen butik og gør det rigtig godt. Vi har virkelig et alsidigt butiksliv, hvor du kan købe næsten alt. Vi skal passe på, at vi kommer til at tale det lidt for meget ned, fordi selv om det er mange butikker, der lige pludselig lukker på en gang, så er det altså stadig en god handelsby, ” siger borgmester Simon Hansen.

Udgivet

1. februar 2024