Tilbage til oversigten

Ti år med fremgang på Lolland-Falster

I forbindelse med generalforsamlingen i Foreningen Business Lolland-Falster skriver administrerende direktør Mikkel Wesselhoff om den fremgang, som Lolland-Falster har oplevet de seneste ti år.

Af Mikkel Wesselhoff, adm. direktør Business Lolland-Falster

Lolland-Falster er forandret og har over de seneste ti år udviklet sig til et af Danmarks nye vækstcentre. Det er ikke kommet af sig selv, men en offensiv erhvervspolitik og et udviklingsorienteret erhvervsliv har skabt et nyt ståsted.

For ti år siden var Lolland-Falster ramt af kombinationen af strukturreformer, der som mange andre steder betød, at statslige funktioner forsvandt fra land- og byområder, og af at markedsvilkårene ændrede sig ift. erhvervsstrukturen. 

I stedet for at lade stå til har vi brugt den omend ufrivillige pause til at udnytte markedsudviklingen gennem en proaktiv planlægning og udmøntning af erhvervspolitikken.

Mikkel Wesselhoff

Resultatet er ny retning. De seneste ti års udvikling i erhvervsliv, kulturliv og turisme tegner et nyt billede af Lolland-Falster, end det er brændt sig fast på nethinden hos mange, der ikke har deres jævnlige gang på Lolland-Falster.

Her er tre vigtige nøgletal, der viser de gode tendenser i et tiårigt perspektiv.

Antallet af virksomheder er øget med 139 i perioden 2013 til 2023. Der er i alt 5.303 virksomheder på Lolland-Falster.

Antallet af arbejdspladser er øget med 3.191, og der var i 2023 46.205 arbejdspladser på Lolland-Falster. Det er såvel deltids-, fuldtids- og fritidsjob. Det har givet job til unge som seniorer og viser, at vi har et meget bredt og varieret arbejdsmarked.

Antallet af fuldtidsarbejdspladser var ved udgangen af 2023 30.155, og det er 1.716 flere end for ti år siden.

Lolland-Falster har været bedre end resten af Danmark til at få borgere i arbejde. Ledigheden er næsten halveret på fem år, mens den på landsplan kun er reduceret med en tredjedel.

Det er tre tal, der viser nye tydelige aspekter i historien om Lolland-Falster. Der er grund til optimisme, selvom der stadig er meget, der skal gøres. Det kan vi se hver dag, når vi kigger ud ad vinduet, slår op i dagens udgave af Folketidende eller læser opslag på de sociale medier. Der er huller i vejene efter en usædvanlig våd vinter, der er skoler, der lukker, og der er stadig nogen, der kunne bruge mere hjælp, end de får.

Vores offentlige velfærd er – som i resten af Danmark – under pres. Velstand er forudsætningen for velfærd, og derfor har vi brug for at fortsætte i en retning, der kan bidrage til vækst på Lolland-Falster.

Vores omverden har fået tro på området, og der er tillid til, at Lolland-Falster indenfor de kommende år løfter sig yderligere og skaber endnu flere arbejdspladser. Det er grundlaget for en bæredygtig balance mellem velstand og velfærd.

Store infrastrukturprojekter som Femern Bælt Tunnelen, Ny Storstrømsbro, Grøn Gas Lolland-Falster, udvidelse af elnettet og elektrisk højhastighedsjernbane har været katalysatorer for den udvikling, vi har haft i landsdelen. Alle projekter der vil sætte yderligere fart på udviklingen de kommende år.

Foruden de store anlægsinvesteringer var der i 2023 15 mia. kroner i planlagte private investeringer. De store erhvervsområder i Lolland og Guldborgsund kommuner er stort set udsolgte, og udvidelser er planlagt.

Lolland-Falster står i forreste række, når store grønne energi-investeringer i Danmark og Nordeuropa skal placeres. Vestas vingefabrik i Nakskov udvider med yderligere 300 medarbejdere i 2024. Femern Bælt Tunnelen åbner om fem år, og der er stigende tysk investorinteresse i at etablere virksomhed på Lolland-Falster.

Der er også mindre bevægelser, som vidner om fornyet optimisme og virketrang. Det er alt fra små kafferisterier og omlagte landbrug med CO2-neutrale afgrøder til kunstudstillinger, som den dansk-vietnamesiske kunstner Danh Vo, der vender Stubbekøbing på hovedet til juni. Som turismedestination er Lolland-Falster i stor vækst, og gæsterne er vilde med det, de møder i vores landsdel.

Lolland-Falster er på vej mod en fremtid, der både er grøn og har et gyldent skær.

Vi har i fællesskab sat en stærk retning og har nået utroligt meget på ti år. Den udvikling skal fortsætte til gavn for hele Lolland-Falster.

Udgivet

24. maj 2024