Ærter og linser
Tilbage til oversigten

Vejret udfordrede ærter og linser i stort EU projekt

Bæredygtighed i landbruget står højt på EU’s dagsorden og her spiller en lollandsk mark med ærter og linser en vigtig rolle. På trods af et meget udfordrende 2023 blev ærter og linser høstet og resultaterne bearbejdes nu i Intercrop projektet, som Business Lolland-Falster leder i Danmark.

Projektleder Benjamin Plensou fra Business Lolland-Falster fulgte ekstra godt med i vejrprognoserne i 2023. Han står i spidsen for det internationale udviklingsprojekt Intercrop her i Danmark, hvor Business Lolland-Falster sammen med Roskilde Universitet og Danish Quinoa Group skal undersøge mulighederne i samdyrkning af afgrøder.

Derfor var han og alle andre tilfredse med vejret i begyndelsen af maj i 2023, da såmaskinen kørte på den 4 hektar store mark. Først blev ærterne sået og derefter var det linsernes tur til at komme i jorden på marken ved Brandstrup på Midtlolland.

Såning af ærter

Det fine vejr i maj fortsatte med masser af sol og absolut ingen regn, og det udviklede sig til en lang periode med tørke.

(Video da ærter og linser blev sået i foråret)

Tørke i lang tid

”Det var ikke godt for vores forsøgsmark, hvor væksten af både ærter og linser led meget under det. Der var mange af frøene, der slet ikke spirede på grund af det tørre vejr og de det der kom op, voksede ikke optimalt,” siger Benjamin Plensou projekter og forretningsudvikler Business Lolland-Falster.

To afgrøder på samme areal

Intercrop projektet har fokus på at undersøge potentialet i at dyrke flere afgrøder samtidigt på samme areal i industriel skala, og dermed kunne bidrage til en mere bæredygtig fødevareproduktion.

Business Lolland-Falster skal i projektet arbejde med at skabe en værdikæde, der sikrer både forsyning af produkter og afsætning af de dyrkede produkter. D.v.s. hvordan dyrker man bedst to afgrøder samtidigt på samme areal og hvordan udvikles der et marked for samdyrkede produkter.

I det danske forsøg er det ærter og linser, der testes i samdyrkningprojektet.

”Det har været et interessant forløb, hvor vi vejrmæssigt har været meget udfordret. Efter den lange periode med tørke kom der angreb af lus. Tørken blev afløst af megen regn, der til slut besværliggjorde høsten. Faktisk var det meget tæt på ærterne og linserne slet ikke blev høstet, ” siger Benjamin Plensou.

I slutningen af august blev afgrøderne på marken med kort varsel skårlagt for at give det en sidste chance for at tørre. Ærterne og linserne tørrede på marken og efter en uge var det lige akkurat tørt nok til at mejetærskeren kunne høste resultatet af samdyrkningsforsøget. Vejret var vendt og det tørre solrige vejr vendte tilbage.

”Udbyttet er ikke tilfredsstillende. Vi havde forventet et samlet udbytte af ærter og linser på 5 til 8 tons, men vi endte med kun at høste 2,5 tons. Efter en sæson med hård tørke, luseangreb og til sidste nonstop regn, hvor vi var tæt på at droppe helt at høste, er det som sådan tilfredsstillende. Det var i al fald bedre end forventet efter et meget udfordrende år,” siger Benjamin Plensou.

Bæredygtig dyrkningsform

Intercrop projektet har 27 deltagere fra 15 lande fordelt på 3 kontinenter. Projektet skal gennem 13 forskellige underprojektet undersøge hvad der skal til for at udbrede samdyrkning af afgrøder som afløsning for den klassiske monokultur i landbruget.

”Det er et emne, der står meget højt på EU’s bæredygtigheds dagsorden indenfor landbrug. Hvordan kan vi gennem en ny måde dyrke fødevarer på, hvor vi samtidigt har fokus på Økøsystem tjenester. Derfor er vores forsøg med at dyrke flere afgrøder på samme areal meget interessant, og der er et potentiale i samdyrkning,” siger Benjamin Plensou.

Ærterne og linserne blev efter høsten tørret inden næste fase af Intercrop projektet gik i gang, hvor Fælleskøkkenet i Sakskøbing skal udvikle nye madretter baseret på de høstede ærter og linser.

Udgivet

18. marts 2024