Udgivet
11. juni 2025
“Det handler ikke om en økonomisk krise. Det er en strukturel krise. Vi er nødt til at gentænke bymidterne.”
Ordene kommer fra Sharmili Rajagopal, chefkonsulent i Dansk Erhverv, der ved Business Lolland-Falsters samtalesalon præsenterede organisationens dugfriske analyse Fremtidens Bymidter. Et budskab, der fik stor genklang blandt medlemmerne af repræsentantskabet, hvor både erhvervsfolk og lokalpolitikere fra Lolland og Guldborgsund Kommuner er repræsenteret.
Ifølge analysen har bymidten en markant betydning for danskernes boligvalg. Hele 54 % af danskerne tillægger en levende bymidte stor betydning, når de skal vælge, hvor de vil bo – og blandt unge under 30 år er tallet oppe på 68 %.
“Vores undersøgelse viser, at bymidten er en indikator på, om man overhovedet har lyst til at bo i en by. Hvem har lyst til at bosætte sig et sted, hvor der ikke er noget liv?” siger Sharmili Rajagopal.
“Det gælder både børnefamilier og ældre, der efterspørger kulturtilbud og fællesskab.”
Her bliver bymidten en slags temperaturmåling på, hvordan en kommune formår at skabe attraktive rammer – ikke bare for handel, men for hele hverdagslivet.
Men noget er forandret. Handel alene kan ikke længere bære en bymidte.
“Flere handler på nettet, flere arbejder hjemmefra, og mobiliteten er højere. Hvis man lægger alle de faktorer sammen, og for ikke at nævne den grønne omstilling, som gør, at vi er meget bevidste om, hvor meget vi køber og forbruger, så er vi nødt til at kigge på vores by om den egentlig er i overensstemmelse med den tid, vi lever i, og den tid, som vi kigger frem mod,” siger Sharmili Rajagopal.
“Hvis ikke, så ser vi flere tomme butikslokaler og en nedadgående spiral.”
Dansk Erhvervs analyse dokumenterer det skifte:
45 % af danskerne bruger bymidten til dagligvareindkøb, 42 % til café- og restaurantbesøg og 29 % til kultur- og fritidstilbud. Forbrugerne vil have oplevelser – og det skal bymidten kunne tilbyde.
“Det er oplevelsesforbruget, vi lægger vores penge i. Derfor skal der være caféer, frisører, kultur og sundhedstilbud i bymidten og ikke kun butikker. Det handler om at skabe en robust sammensætning, hvor bymidten ikke bliver sårbar over for, om én butik lukker,” siger Sharmili Rajagopal.
Sharamili Rajagopal efterlyser en samlet fortælling om, hvad bymidterne skal kunne – især her på Lolland-Falster.
“Alt for ofte ser vi en forvaltningsbaseret tilgang, hvor bosætning, erhverv og turisme planlægges hver for sig. Men de hænger jo sammen. Hvis du vil tiltrække arbejdskraft, så skal du også have en bymidte, der fungerer. Vi skal ud af siloerne og have en strategisk ramme for hele byen.”
Hun anbefalede, at kommunerne starter med at kortlægge, hvad bymidten faktisk indeholder, og hvor der er potentiale: “Hvor er strøget stærkest? Start dér. Og arbejd jer frem. Der findes kommuner, som har ansat en medarbejder ti timer om ugen bare til at få fyldt tomme lejemål. Det virker!”
Når det gælder bosætning, spiller bymidten en voksende rolle – også i konkurrence med andre kommuner.
“I en tid med faldende arbejdsstyrke er en attraktiv bymidte et konkurrenceparameter. Det er med til at afgøre, om en borger vælger at flytte til netop din kommune,” siger Sharmili Rajagopal.
Dansk Erhvervs budskab er at kommunerne skal planlægge bosætning, arbejdskraft, kultur og byliv som sammenhængende politikinitiativer.
”En levende og velfungerende bymidte er afgørende for at tiltrække både borgere og virksomheder,” lyder budskabet.
Dansk Erhvervs analyse viser, at funktioner som handel, restauranter, cafeer og barer kombineret med kultur og fritidstilbud som biografer, biblioteker og koncertsteder udgør kernen i en attraktiv bymidte.
Særligt i mindre kommuner bliver disse funktioner afgørende for at sikre adgang til arbejdskraft og modvirke affolkning. Samtidig viser analysen, at både unge og storbyboere tillægger en levende bymidte stor betydning for valg af bopæl.
Derfor bør udviklingen af bymidten indgå som en aktiv og integreret del af kommunernes samlede bosætnings-, erhvervs-, og kulturpolitik, lyder anbefalingen fra Dansk Erhverv.
Ifølge analysen er adgang til natur og grønne områder også en vigtigt parameter for boligvalg. Det rummer store muligheder i en fremtid, hvor også Femern Bælt-tunnelforbindelsen og international arbejdskraft kommer til at præge lokalområdet.
“Vi skal spørge os selv: Har vi et lokalsamfund, der kan tage imod nye borgere – både danske og internationale? Føler de sig velkomne? Ser de et sted, de kan kalde hjem?” spørger Sharmili Rajagopal, chefkonsulent i Dansk Erhverv.
Samtalesalonen gav anledning til refleksioner blandt repræsentantskabets medlemmer om, hvordan bymidterne på Lolland-Falster kan revitaliseres – ikke bare med midlertidige events, men med langsigtet strategi.
“Events er vigtige, men de kan ikke stå alene. De skaber en kortvarig effekt, men ikke nødvendigvis en varig transformation. Vi skal tænke større og mere langsigtet,” siger Sharmili Rajagopal.
Dansk Erhverv har i analysen givet ni klare anbefalinger – fra at integrere bymidten i kommunens erhvervspolitik til at tænke mobilitet, datadrevet planlægning og bæredygtighed.
Men den vigtigste pointe er måske denne:
“Bymidten er ikke bare en fysisk lokation – den er en fortælling. En identitet. Og den fortælling skal vi skabe sammen – politikere, erhvervsliv og borgere,” siger Sharmili Rajagopal.
Udgivet
11. juni 2025